Želite znati kako napraviti savršen, hrskavi pohani sir? Znamo sve male, tajne korake
Želite znati kako napraviti savršen, hrskavi pohani sir? Znamo sve male, tajne korake

Želite znati kako napraviti savršen, hrskavi pohani sir? Znamo sve male, tajne korake

Postoje jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, u toplinu kuhinje i miris nedjeljnog ručka. Jedno od njih zasigurno je i pohani sir. Iako znamo da nije nutricionistička zvijezda, rijetko tko može odoljeti tom hrskavom zlatnom omotaču i rastezljivom siru koji se skriva unutra.

Pohani sir je pravi guilty pleasure, nešto što ne jedemo često, ali baš zato, kad ga pripremamo želimo da bude savršen: hrskav izvana, a mekan i rastezljiv iznutra, bez da sir iscuri po tavi.

How to: Savršen pohani sir

Ako ste među onima koji vole uživati u ovom klasiku, donosimo provjeren recept i nekoliko trikova kako da vaš pohani sir svaki put ispadne baš onako kako treba!

Recept za savršen pohani sir

Sastojci:

  • 4 deblje ploške tvrdog sira (najbolji su trapist, gauda ili edamer)
  • 2 jaja
  • brašno (oko 4 žlice)
  • krušne mrvice (oko 6 žlica)
  • sol i papar
  • ulje za prženje
  • Po želji: tartar umak za posluživanje

Priprema:

  • Narežite sir na deblje ploške, idealno oko 1,5 cm. Ako je sir previše mekan, kratko ga stavite u zamrzivač (15-20 minuta) kako bi se lakše panirao te da ne iscuri prilikom prženja.
  • Svaku plošku sira uvaljajte redom u brašno, zatim u jaje, pa u krušne mrvice. Zatim ponovite još jednom – dakle, duplo paniranje. Ova faza je presudna da bi sir ostao zatvoren i hrskav.
  • U dubljoj tavi zagrijte ulje (mora biti dovoljno vruće, ali ne da se dimi). Pržite sir na srednje jakoj vatri oko 1 do 2 minute sa svake strane, tek toliko da poprimi zlatnu boju. Ne pretjerujte s vremenom, jer će sir iscuriti.
  • Pohani sir kratko položite na papirnati ubrus da upije višak ulja, a zatim ga poslužite dok je još topao i rastezljiv.
  • Osim uz umake, odlično ide i uz svježu salatu ili čak s malo džema od brusnice za neobičan twist.

Foto: Pexels, Instagram (@chefkamu)

Učitati još
Zatvori