Znamo gdje ćete ovog tjedna na večeru u grad

Znamo gdje ćete ovog tjedna
na večeru u grad

Pod Zidom Bistro jedan je od onih malobrojnih restorana u Zagrebu koji nisu prolazni hit, naprotiv, pet godina nakon otvaranja čini se da su u najboljoj formi ikad, a to potvrđuje i nedavno zarađena preporuka prestižnog restoranskog vodiča Michelin. Chef Jurica Jantolek ovog je ljeta već ionako respektabilan tim u kuhinji pojačao s nekoliko kuhara koji su iskustvo stjecali u restoranima s Michelinovom zvjezdicom.

Konstantno radimo na podizanju kvalitete kuhanja i prezentacije naših jela. Uz tržnicu Dolac, u posljednjih nekoliko mjeseci puno radimo i na pronalaženju namirnica vrhunske kvalitete i povezujemo se s malim lokalnim dobavljačima. Pekarske proizvode smo usavršili u suradnji s našim konzultantom i prijateljem Hrvojem Petrićem, te sada uz naš kiseli kruh poslužujemo i domaći kukuruzni i raženi kruh. Trudimo se postavljati nove standarde visoke hrvatske bistronomije, rekao je vlasnik Borna Janeš.

Ovih dana objavili su novi jelovnik u znaku kasnog ljeta koji je, usudimo se reći, najbolji do sada. Uvod u jelovnik popularni je „gazpacho“, hladna juha od rajčica sa dodacima bosiljka, lješnjaka i kravlje skute i domaćeg bučinog ulja. Juha je poslužena na ledeno hladnom tanjuru, bogatog je i vrlo čistog okusa zrele rajčice i pravo je osvježenje u ove sparne i vruće dane kasnog ljeta.

Cezar salata novo je lagano predjelo na jelovniku. Ova cezar salata zadržala je izvorne okuse na koje smo navikli, a prezentacijski i tehnički je izvedena perfektno. Od predjela na jelovniku se još nalaze i bučnica koja okusima vraća u djetinjstvo, ragu od sipe bogatog i srčanog okusa poslužen uz „couscous“, arancini koji predstavljaju pravi „comfort food“ klasik, marinirana bijela riba sa nektarinom i tatarski biftek koji je zbog načina serviranja i savršenog okusa već postao poznat i zbog kojeg se gosti vraćaju.

Pod Zidom

Tim u Pod Zidom kuhinji sva jela s jelovnika rade samostalno iz nule, pa tako i crni rižoto koji je spektakularan i okusima i prezentacijom, te dvije vrste domaće rađene tjestenine i njoke. Otvorene lazanje sa raguom od goveđeg repa jelo su vrlo dubokih i snažnih okusa. Na svakom jelovniku Pod Zidom uvijek se nađe nekoliko odličnih vegetarijanskih opcija, a na ovom su oduševili njoki sa svježe pečenim gljivama, kremom od patlidžana, čipsom od patlidžana i ukiseljenom korabom.

Pod Zidom

U glavnim jelima nalaze se Pod Zidom klasici poput popularnih goveđih obraza i njihovo potpisno jelo kokoš i jaje. Jedno od potpuno novih jela na jelovniku je punjena paprika, vrlo uspješni „remake“ neizostavnog jela svakoga ljeta. Patka je na novom meniju servirana uz tri verzije kukuruza (krema od kukuruza, čips od kukuruza i kokice) i marelicom, bijela riba uz blitvu i cvjetaču, a janjetina uz mrkvu izvedenu u nekoliko kuharskih tehnika. Novo glavno jelo je i ramstek koji sami odležavaju 40 dana, mekan i sočan, perfektno pečen.

Pod Zidom

Deserti su Pod Zidom ponovo oduševili. Čokolada i voće sa ganacheom od čokolade, čipsom i crumbleom od čokolade, sladoledom šumskog voća, gelom od šumskog voća i biskvitom od maslinovog ulja jedan je od najboljih deserata u posljednje vrijeme, savršeno za sve ljubitelje čokoladnih slastica. Štrudla od šljiva još je jedan odličan desert reinterpretiran već prepoznatljivim rukopisom Pod Zidom Bistroa.

Pod Zidom

Osim zbog hrane Pod Zidom Bistro od samih početaka bio je poznat kao mjesto s odličnom vinskom kartom. „Vina su naša velika strast, hobi i posao. Na vinskoj karti imamo preko 100 probranih etiketa iz Hrvatske i regije. Novu vinsku kartu obogatili smo s nekoliko vrlo raritetnih etiketa, a u prodaju smo, nakon dvije godine čuvanja u vlastitoj arhivi, pustili i posebnu liniju vina Pod Zidom Selekcija, koju radimo s vinarima iz Istre (Matošević), Vipave (Krapež) i Goriških Brda (Štekar). “ objašnjava Borna Janeš.

Od nedavno, osim restorana, u portfelju Pod Zidom nalaze se i četiri luksuzno uređene sobe. Sobe su smještene iznad restorana na prvom katu i opremljene su minibarom, TVima sa Netflixom, 4G pocket routerima, a bogati doručak za goste soba poslužuje se u restoranu. Iako se čini da je Pod Zidom pun energije i u najboljoj formi ikad, oni već najavljuju velike novosti za iduću godinu. „Iduće godine preurediti ćemo i osvježiti poslužni prostor i terasu restorana, a u lokalu odmah pored otvaramo i bar. „ najavljuje Janeš.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori