Počeo 11. ZeGeVege festival!

 

Što vas sve čeka na 11. ZeGeVegeu?

7. rujna 2018. (8 – 21 sat) i 8. rujna 2018. (8 – 19 sati) na glavnom zagrebačkom trgu već 11. godinu zaredom ZeGeVege festival uz veliku posjećenost i pozitivnu atmosferu čine brojni izlagači, predavači i gosti čineći ga najvećim veganskim festivalom u ovome dijelu Europe. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u petak 7. rujna otvorio ovogodišnji ZeGeVege festival koji je, nakon više od desetljeća postojanja, prepoznat kao nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske i kulturne ponude Hrvatske.

Kebabi, burgeri, gulaši, falafel u wrapu, pašticade, tjestenine, indijske samose, soparnik, sirove torte, sladoledi, čokolade, štrudle, svježi smoothiji i zeleno craft pivo s ekstraktom konoplje samo su neki od proizvoda koji mame brojne posjetitelje hrvatske Veganmanije. Zanimljiva predavanja i radionice kuhanja izmjenjuju se svaki puni sat, a za dodatnu ugodnu, pozitivnu i veselu atmosferu, po čemu je ZeGeVege poznat, brinu se plesne skupine.

Na festival je stigao i poseban gost – Dan Richardson, britanski glumac i producent, vegan, zagovornik očuvanja životinjskih vrsta te doživotni ambasador ugledne međunarodne zaklade Born Free koja promiče politiku očuvanja vrsta i prava životinja. Svoj dolazak je najavio jumbo plakatima s porukama: „Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo” i „Kada kažem pravda, mislim na veganstvo”. U petak navečer Dan Richardson održava predvanje pod nazivom „Zašto sam postao vegan?”, a još jedan od razloga njegova dolaska u Zagreb je snimanje dokumentarnog filma o veganskom pokretu u svijetu, u koji želi uključiti i Hrvatsku.

Na ZeGeVege festivalu prvi put sudjeluje Mreža za zaštitu životinja, projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja i na zaštiti životinja općenito. 43 udruge koje su članice Mreže predstavljaju svoj rad na promociji kontrole razmnožavanja životinja kastracijom kroz kampanju „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, kao i na poticanju lokalnih zajednica da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, i da provode kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja navodi još jednu novost: „Oba dana na ZeGeVegeu odvija se intenzivan program aktivističkih inicijativa, uključujući statičan javni performans, prvu regionalnu Kocku istine (Cube of truth) gdje se na ekranima prikazuju snimke iz klaonica, laboratorija i ostalih industrija čiji se rad temelji na izrabljivanju životinja, dok sudionici pritom drže natpise s riječju ‘istina’. Posjetitelji mogu iskušati i virtualnu stvarnost te uz pomoć posebnih naočala i projekcije slike na 360 ° doživjeti svijet unutar farma i klaonica.”

Nakon dvodnevnog slavlja održivog življenja i suosjećajnog načina života, u nedjelju 9. rujna, Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVege festivala, priređuju od 17 sati i Spicy After Party u zagrebačkom klubu Močvara gdje će svi volonteri i sudionici moći podijeliti dojmove sa ZeGeVegea i iskoristiti još jednu priliku za divno druženje nakon dva dana bogatog sadržaja na glavnome gradskom trgu. Ulaz je besplatan, a osječka Udruga Pobjede, koja sudjeluje na ZeGeVegeu i kao izlagač i kroz uvijek dirljiva predavanja, počastit će sve slavonskim veganskim kotlićima.


ZeGeVege festival je edukativnog karaktera i organizira ga na neprofitnoj osnovi udruga Prijatelji životinja. Suosjećanje prema životinjama, želja za održanjem zdravlja, vitalnosti i dugim životom te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo. Događaji poput ZeGeVegea, koji je prošle godine posjetilo 50 000 ljudi, važna su prekretnica svima koji teže promjeni prehrane iz etičkih razloga, kao i rastućem broju onih koji su alergični na pojedine životinjske sastojke ili se jednostavno žele zdravije hraniti. Svi posjetitelji dobit će i dvojezičnu brošuru ZeGeVegea s receptima, veganskim trendovima te drugim korisnim informacijama i zanimljivostima.

Detaljan program s popisom svih izlagača, izvođača i predavača, kao raspored njihovih nastupa i predavanja, dostupan je na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zegevege.com.

ZeGeVege festival dobio je potporu: Predsjednice Republike Hrvatske – Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora – Ureda predsjednika, Grada Zagreba – gradonačelnika Milana Bandića, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske poljoprivredne agencija i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

0