3 pizze na večerašnjem meniju za napeti filmski maraton

3 pizze na večerašnjem meniju za
napeti filmski maraton

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What 2 Eat | New York (@w2eat.nyc) on

Pizza je bezvremenski klasik u svijetu gastronomije kojeg volimo u svako doba godine. Druženje s prijateljima, gledanje filmova, proslava rođendana ili jednostavno potreba za ‘comfort’ zalogajem.. pizza je odgovor na sve. Talijanska delicija nastala je u Napulju, na brzinu i gotovo slučajno, a zvali su ju i hranom za siromašne. Danas ju možemo pojesti na svakom koraku, a posebno je popularna ona iz krušne peći. Kućna verzija neće vas razočarati, jer uz lepezu sezonskih namirnica, pizza će zamirisati u bezbroj varijanti. Hrskavi zalogaji gotovi su bez puno truda, a u verziji s najfinijim prhkim tijestom uživat će čak i vegani. Mnogi se noćas spremaju na zabavu u najstrašnijoj noći godine – Noći vještica. Filmski maraton ne možemo zamisliti bez dobre hrane pa smo odlučili ispeći čak tri pizze i zavaliti se pred ekrane, a recepte potražite u nastavku.

Pizza s karameliziranim lukom i gljivama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eva | The Curious Chickpea (@thecuriouschickpea) on

Sastojci za tijesto:

  • 150g oštrog brašna
  • 350g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 5g suhog kvasca
  • 250ml vode
  • 40ml maslinovog ulja

Sastojci za nadjev:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200g miješanih svježih gljiva (po želji dodajte i žlicu tartufa)
  • 100g svježih šampinjona
  • 300g pilećih prsa
  • 2 velika žuta luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica suhog origana i bosiljka i ružmarina
  • prstohvat papra

Upute:

Sat vremena prije pečenja uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Količina sastojaka za tijesto bit će dovoljna za dvije pizze. U zdjelu stavite brašno, prosijano kroz sito, zatim dodajte sol i kvasac i promiješajte. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite tijesto na glatkoj površini koju po potrebi pospite s oštrim brašnom. Tijesto vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko sat vremena. Razvaljajte na željenu debljinu i pokapajte s par kapi maslinovog ulja prije stavljanja nadjeva. Za nadjev u loncu skuhajte pileća prsa bez kostiju u komadu, 20ak minuta. Dobro ohladite, zatim vilicom raskomadajte na trakice meso da izgleda kao naribano. Luk također režite na tanke trake. U tavi zagrijte maslinovo  ulje i karamelizirajte uz podlijevanje vodom 15ak minuta. Dodajte gljive, češnjak i začine te propirjajte dok sva voda ne ispari i povrće pusti sokove. Na lim stavite papir za pečenje, razvaljano tijesto te rasporedite nadjev i vrh posipajte komadićima piletine. Pizza mora ići u vruću pećnicu, na rešetku pri dnu kako ne bi izgorjela. Pecite 15ak minuta na 200 stupnjeva.

Hrskava cheesy rapsodija s Pestom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baking Steel (@bakingsteel) on

Sastojci i postupak za tijesto kao i u prvom receptu

Sastojci za nadjev:

  • 1/2 staklenke zelenog Pesta
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 100g mozzarella sira
  • 100g naribane gaude
  • 100g feta sira
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 1/2 žličice papra

Upute:

Tijesto napravite prema smjernicama iz prvog recepta. Pesto u zdjelici pomiješajte s maslinovim uljem i premažite po tijestu. Mozzarellu, gaudu i fetu naribajte te posipajte parmezanom i paprom. Pecite 15ak minuta.

.. a tu je i verzija za vegane

 

View this post on Instagram

 

A post shared by greenell.a ? (@greenell.a) on

Sastojci za tijesto:

  • 1 glavica cvjetače
  • 3 žlice lanenih ili chia sjemenki
  • 6 žlica vode
  • 1/2 šalice brašna po izboru
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličica češnjaka u prahu
  • 1/2 žličica origana

Sastojci za nadjev:

  • 4 velike rajčice
  • 1 mali crveni luk
  • 1/2 žute paprike
  • 1/2 patlidžana
  • 1 šaka rikole
  • 4 žlice narezanih maslina
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/3 žličice kumina
  • 2 žlice maslinovog ulja
Upute:
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Cvjetaču narežite na komade te ubacite u blender, pulsirajte dok ne dobijete smjesu nalik na ‘rižu’. Smjesu stavite u lonac i prelijte kipućom vodom, ostavite 5min na laganoj vatri dok ne omekša. Izlijte vodu te cvjetaču dobro procijedite kroz krpu kako bi sva voda izašla iz nje. Stavite ju na 10ak minuta u zamrzivač, a za to vrijeme izmiješajte chia ili lanene sjemenke s vodom dok se smjesa ne zgusne i formira alternativa za ‘jaje’. Izvadite cvjetaču i umiješajte ‘jaje’, brašno, sol, origano i češnjak. Po potrebi dodajte još vode, tijesto ne smije biti suho i mora se povezivati. Utisnite rukama na papir i oblikujte na 2cm debljine, pecite 30min do zlatne boje. Za nadjev na luku propirjajte rajčicu, luk i začine na maslinovom ulju. Po želji sastojke ubacite u blender kako bi umak bio kremastiji. Papriku narežite na trake, patlidžan na tanke kolutove, poprskajte maslinovim uljem i ubacite u pećnicu 15ak minuta. Kad je tijesto gotovo rasporedite crveni umak, dodajte pečeno povrće, a na vrh stavite rikolu i sjeckane masline, prelijte žlicom maslinovog ulja i zapecite još 5min.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori