Journal.hr

Pronašli smo recept za savršenu pizzu koju možete napraviti kod kuće

Vikend je mnogima idealno vrijeme za kuhanje i pripremu hrane kod kuće – ili za uživanje u takozvanom cheat dayu, kada si dopuštaju hranu koju inače izbjegavaju tijekom tjedna. Pizza je gotovo uvijek pri vrhu popisa omiljenih jela za takve prilike, a nedavno obilježen Svjetski dan pizze (9. veljače) potaknuo nas je da se prisjetimo koliko je volimo. Iako je rado naručujemo ili jedemo u restoranima, pizza je zapravo vrlo jednostavna za pripremu kod kuće – zato donosimo recept. 

Pizza kod kuće / recept

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 7 g suhog kvasca (1 pakiranje)
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Sastojci za umak:

  • 400 g rajčica (može konzerviranih ili svježih)
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Sastojci za nadjev:

  • 200 g naribanog sira (mozzarelle)
  • svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.

Priprema:

  • Priprema tijesta:

    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer.
    • U manjoj zdjeli pomiješajte toplu vodu i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
    • Dodajte kvasac u brašno i miješajte dok se ne počne formirati tijesto.
    • Dodajte maslinovo ulje i mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
    • Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-1,5 sati.
  • Priprema umaka:

    • U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte rajčicu.
    • Dodajte origano, sol i papar te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok se umak ne zgusne.
    • Po želji možete dodati malo šećera ako je umak previše kiseo.

3. Priprema pizze:

  • Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na 2 dijela (ako želite 2 manje pizze).
  • Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u željeni oblik.
  • Stavite ga na lim obložen papirom za pečenje.
  • Premažite tijesto pripremljenim umakom.
  • Dodajte ribani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.

4. Pečenje:

  • Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i lagano porumeni.

5. Posluživanje:

  • Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice i narežite na komade.
  • Po želji, možete dodati svježe začine poput bosiljka ili origana.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@nataliaspotts, @zainebsoven, @emilisindlev)