

Pizza & burger festival: Po prvi se put spajaju dva omiljena street food festivala u regiji. Imamo detalje
Što se dogodi kad se udruže dva najpopularnija jela na svijetu i dva najomiljenija street food festivala u Hrvatskoj i regiji? Doznat će to svi koji od 18. do 22. lipnja posjete Pizza & Burger Festival Bjelovar tijekom 29. Terezijane.
Nakon senzacionalnog premijernog sudjelovanja na prošlogodišnjoj Terezijani s Burger Festivalom Bjelovar, ove godine je ekipa iz kreativne agencije Kokoš ili jaje za Bjelovar odlučila po prvi put ikad spojiti Burger Festival i Pizza Festival koji svaki za sebe diljem Hrvatske već godinama bilježe rekordne posjećenosti i okupljaju stotine tisuća ljubitelja izvrsnih gurmanskih burgera i pizza.


Pizza & Burger Festival Bjelovar
Posjetitelje će tako u središnjem gradskom parku Bjelovara, na Trgu Eugena Kvaternika u hladu bujnih krošanja ove godine dočekati moćna selekcija najvećih gastro čarobnjaka. Po prvi puta na jednome će se mjestu moći kušati najbolje od najboljeg jer na Pizza & Burger Festivalu Bjelovar vas očekuju: Chef’s burger by Ivan Pažanin, Institut za burgere by Mate Janković, Grof Lovski, Škartoc ljubavi, Burgers by Good Food, Rougemarin Marina Medaka koji nastupa i s burgerima i s pizzama, zatim cijenjena zagrebačka pizzerija Pizza Re, a ljubitelje slastica oduševit će pak talentirani tvorac “Dubai groznice” Juraj Klepić na kućici Gdje je Jura.
Ovoj nenadmašnoj gastro reprezentaciji “tekuću” podršku činit će genijalci za koktele na kućici GingleBells i prvaci za sva ostala “tekuća” pitanja na Centralnom baru.

Što ćemo sve jesti?
Pizza Re
Svaka od ovih kućica u Bjelovar donosi posebnu strast i originalnu priču, tako primjerice posebno uzbuđenje vlada u redovima ekipe iz pizzerije Pizza Re jer su vlasnici Hrvoje i Jurica Cvetko, rođeni Bjelovarčani. “Ove godine s velikim uzbuđenjem prvi put sudjelujemo na Terezijani i s ponosom predstavljamo našu Pizza Re – pizzeriju koja već četiri godine oduševljava ljubitelje autentičnih Napoletana pizza. Naš recept za savršenu pizzu temelji se na pažljivo odabranim sastojcima iz srca Italije – poput San Marzano rajčica i mozzarelle Fior di Latte iz poznate Latterie Sorrentina – te na tijestu koje fermentira najmanje 48 sati za laganu, prozračnu teksturu. U Bjelovar dolazimo s pizzama koje su osvojile zagrebačku publiku i okolicu, ali i s novim pizzama koje smo osmislili posebno za Terezijanu. Svaka naša pizza nosi okus Napulja, a svaki zalogaj priča priču o strasti prema pravoj, iskrenoj pizzi”, kažu. U Bjelovar stižu s čak šest različitih pizza: tu su klasici Margherita i Capricciosa, zatim pizza Mortadela koja donosi savršenu ravnotežu talijanske tradicije i suvremenog gurmanskog izraza a kojom su nedavno oduševili sve posjetitelje Pizza Festivala u Zagrebu.
Moći će se kušati i pizza Re, pizza kuće koja je utjelovljenje jednostavnosti, izvrsnosti i autentičnosti. Predstavit će i pizzu Nduja – koja je hrabra, aromatična i pikantna, za one koji vole karakter. Posebno za Terezijanu osmislili su pizzu Empress. “Empress je naša počast carici Mariji Tereziji – snažnoj ženi profinjenog ukusa. Inspirirana sastojcima koje je voljela, ova pizza spaja aromatični pesto Genovese, bogatu mozzarellu di bufala DOP i sočne datterini rajčice. Slatkastu notu donosi baršunasta krema od bundeve, dok listići badema unose suptilnu hrskavost koja iznenađuje i oduševljava. Masline, pepper dropsi i svježi bosiljak daju završni dašak elegancije. Empress je kraljevski užitak koji slavi ženstvenost, snagu i profinjenost – baš poput carice kojoj je posvećena.”



Rougemarin
Već nam je od lani poznata emotivna veza chefa Marina Medaka s Bjelovarom gdje je služio vojni rok, te se tako i predstavio burgerima inspiriranim nostalgijom i sjećanjima na mladost. Svi koji su propustili taj doživljaj moći će i ove godine kušati njegov Zvijerci burger koji osim 200 grama junetine, senf-mayo umaka, iceberg salate i pečenog jaja, u sebi ima i mesni narezak, ukiseljenu ciklu i chipotle umak. Ovaj je burger posveta bjelovarskoj četvrti Zvijerci na sjeveru grada gdje je, tijekom dugih vojničkih straža spravljao obroke upravo s mesnim nareskom. U ponudi će imati i vječni klasik – Rougemarin burger, te Bilogorski burger koji je posveta legendarnoj Sireli, negdašnjem simbolu Bjelovara, zato Bilogorski burger u brioche pecivu grli 200 grama junetine, senf-mayo umak, salatu, topljeni dimljeni sir, špek, kiseli krastavac i ketchup. Na Rougemarin kućici s burgerima naći će se i krumpirići i batat pommes, a posjetitelji će se moći i zasladiti Brioche Ice Cream Crunch slasticom.
Sicilijanske pizze iz Rougemarinove kuhinje su i ove godine oduševile posjetitelje Pizza Festivala u Zagrebu, a u Bjelovar stižu s četiri moćne i sočne pizze od kojih su tri nazvane po aktivnim vulkanima oko Sicilije ili na Siciliji dok je četvrta inspirirana vulkanskom magmom. Ljubitelje inćuna, artičoka i motara oduševit će tako pizza Stromboli, Vesuvio je Rougemarinova interpretacija klasika vitello tonnato, Vulcano osvaja delikatnim okusima ricotte, mozzarelle rajčice i bosiljka, a Magmu jedinstvenom čini kombinacija mozzarelle, pikantne salame i meda s chilijem.




Burgers by Good Food
Drugu godinu zaredom u Bjelovar stižu i Burgers by Good Food. “Good Food koncept već godinama donosi modernu street food ponudu, spajajući kvalitetne sastojke, kreativne recepte i vrhunsku pripremu. Na Pizza & Burger Festivalu u Bjelovar stižemo s tri pažljivo osmišljena burgera, koji su postali naši najtraženiji klasici, a to su: Double Trouble, Avocado Chic(k) i King of BBQ”, otkrivaju nam uvijek raspoloženi i vrijedni kreativci iz Good Fooda.
Chef’s burgers by Ivan Pažanin
Na radost svih koji su ih obožavali lani, u Bjelovar se vraćaju i Chef’s burger by Ivan Pažanin koji osvajaju domaćim sastojcima i savršeno izbalansiranim okusima te uvijek donose dašak Mediterana i šarm slavnog chefa. Na svoje će doći i vojska obožavatelja omiljenog Mate Jankovića jer stiže i njegov višestruko nagrađivani Institut za burgere, koji uvijek osvaja klasičnim okusima također vrhunskih domaćih namirnica, uz pokoji twist chefa kojeg su lani atmosfera i organizacija Terezijane potpuno oduševile te nestrpljivo iščekuje 18. lipnja i otvaranje ove najzabavnije carske priče središnje Hrvatske.
Grof Lovski
Posebnu senzaciju ove će godine posjetiteljima priuštiti Grof Lovski koji poručuje: “Divljač stiže na Burger Festival na Terezijani!” Prvi 100 % hrvatski brend specijaliziran za meso divljači, Grof Lovski, donosi vrhunsku ponudu prirodnih mesnih delicija – od kobasica i salama do bresaola od jelena i divlje svinje. Zvijezda ponude na Pizza & Burger Festivalu Bjelovar bit će njihov signature smash burger Marija SMASHerezija, posvećen upravo carici Mariji Tereziji. “Ovaj jedinstveni burger donosi savršeno izbalansiran spoj sočnog mesa s jelenom i divljom svinjom u mekanom brioche pecivu, uz aromatični aurora umak, rastopljeni sir, hrskavu pancetu, svježi kineski kupus te kombinaciju domaćeg ukiseljenog i prženog luka. Marija SMASHerezija spoj je kraljevskog imena i okusa koji se pamti – odvažan, bogat i pun karaktera, baš poput carice kojoj je posvećen”, otkriva Marko Lušić iz Grofa Lovskog. Uz Caričin burger nudit će i Lovski burger s mesom divlje svinje u brioche pecivu, s domaćim karameliziranim lukom, rikolom, rastopljenim sirom i hrskavom pancetom; zatim Zvrk roštiljku koju opisuju riječima: “Nije burger, nije hot dog. To je Zvrk: Grof Lovski originalni roštilj recept s hrskavom dozom ludila”. Stiže i popularni Šiš burger – šiš-ćevap s mesom divljači u duguljastoj lepinji, bogato premazanoj kajmakom. “Jednostavan, bez filozofije, s fokusom na meso”, ističe Marko.




Međimurski food truck
Premijerno na Pizza & Burger Festival Bjelovar stiže i prvi međimurski food truck i to u novom ruhu i s puno ljubavi. “Na Terezijani predstavljamo ono najbolje iz naše kuhinje – hranu punu okusa, osmijeha i ljubavi. Predstavit ćemo se pobjedničkim burgerom s ovogodišnjih Street Food Weekenda u Čakovcu i Virovitici: Fajnšmekerskim burgerom”, otkriva nam Ivica Šipuš iz Škartoca Ljubavi te dodaje: “Fajnšmekerski burger je savršen spoj kreme od sira, domaćih blago pikantnih ukiseljenih krastavaca, ementalera, iceberg salate i BBQ umaka. Pravi hit među znalcima! Tu je i Škartoc burger – naš klasik koji uvijek oduševi. Tko ga jednom proba, uvijek mu se vraća. U Bjelovar stiže i naša Fanko čuča – hrskava pržena piletina s relishom od rajčice, stabljike celera, korijandera i luka, uz BBQ-mayo i prženi luk, sve na svježoj lisnatoj salati. Prava eksplozija okusa! A za sve koji vole pravu gurmansku uživanciju preporučujemo Pulled burger – sporo pečena, sočna i rastrgana svinjetina, uz marinirano hrskavo povrće i lisnatu salatu.”
Nezaobilazne slastice, Gdje je Jura
Kad je pak riječ o slasticama, Pizza & Burger Festival Bjelovar ima najjači adut – kućicu Gdje je Jura neumornog i hrabrog pastry chefa Juraja Klepića. Tvorca “Dubai groznice” suvišno je posebno predstavljati, spomenimo samo da će u Bjelovaru ponuditi Dubai jagode (jagode, pistacija krema, kadaif, belgijska mliječna čokolada), zatim desert Cannolini Bombardini koji čine tri sicilijanska cannola punjena kremom od ricotte i bijele čokolade, te pistacio i berry crumble. A specijalno za ovu prigodu Juraj priprema i novu ekskluzivu koja će još neko vrijeme ostati tajna.
Kokteli s kućice Gingle Bells
Ljubitelji vrhunskih koktela i ove će godine uživati u vrhunskoj ponudi na kućici Gingle Bells. S obzirom na to da su ovi veterani street food festivala već godinama gdje god dođu najpoznatiji po svom nenadmašnom Mojitu, za Bjelovar su pripremili još više verzija ovog hit koktela kao što su: Berry Mojito, Passionfruit Mojito i Yuzu Mojito.



Dodatne informacije
Dodajmo ovome i da ovogodišnja, 29. Terezijana tijekom pet dana trajanja donosi rekordan broj zabavnih i kulturnih programa, s više od 160 događanja i nastupima najpoznatijih hrvatskih i regionalnih glazbenih zvijezda poput Prljavog kazališta, Baby Lasagne, Elementala, Zabranjenog pušenja, Dubioze Kolektiv, Dalmatina i drugih. Program je namijenjen svim generacijama i garantira pet dana vrhunske zabave, kulture i tradicije.
Sve novosti svakodnevno potražite na društvenim mrežama Pizza Festivala i Burger Festivala, ali i službenim stranicama Terezijane.
Lokacija: Trg Eugena Kvatrenika Bjelovar
Trajanje: 18. do 22. lipnja 2025.
Radno vrijeme: 12:00 – 03:00 sata
Ulaz: besplatan
Promo
Foto: PR