![Lucija Bilandžić Matić: Recept za pincu s bademima za blagdanski stol](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca-4-1080x1620.jpg)
![Lucija Bilandžić Matić: Recept za pincu s bademima za blagdanski stol](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca.png)
Svake godine malo promijenim recept za pincu. Prvo sam imala ideju s kandiranom narančom, ali je na kraju ipak prevladala ljubav prema bademima. Druga promjena je maslinovo ulje, koje sam stavila umjesto masti. Osobno, ovo mi je za sada najdraži recept.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca-2-768x1152.jpg)
Pinca
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 žličica soli
- 40 g svježeg kvasca / 14 g suhog kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 50 g meda
- 1 velika žlica ekstrakta od vanilije
- fino naribana korica 2 limuna
- 3 dobre žlice Amaretto likera od badema
- 50 g maslaca sobne temperature
- 50 g maslinovog ulja
Sve namirnice moraju biti sobne temperature.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca-1-768x1152.jpg)
Postupak:
Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodajte 4 žlice brašna i malu žličicu šećera. Smjesa treba biti kao gušća smjesa za palačinke. Pokrijte krpom, stavite na toplo mjesto i čekajte da udvostruči volumen. Nakon 10-15 min, u ostatak brašna dodajte gore navedeni kvas i sve ostale sastojke. Dvije su ključne stvari – koje brašno koristite i morate duugo mijesiti tijesto – u robotu 20min, a ručno pola sata.
Tijesto mora biti glatko i odvajati se od posude. Dobro izrađeno tijesto ostavite mininalno jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Jednom ga premijesite pa pustite još jednom da se diže. Iz mojeg iskustva, što ga duže pustite da fermentira – rezultat je bolji jer su okusi izraženiji.
Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte u kugle i stavite ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Zarežite škarama ili nožem oblik križa i stavite ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 30 minuta (ovisi kako vam radi pećnica). Nakon pola sata pečenja pince premažite premazom od 1 jaja i 1 žlice vode te po želji posipajte bademima u listićima.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca-3-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/04/Lucija-Bilandzic-Matic-pinca-4-768x1152.jpg)
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.