Kroštulina pinca stigla je u Boogie Lab i jedva ju čekamo probati
Kroštulina pinca stigla je u Boogie Lab i jedva ju čekamo probati

Kroštulina pinca stigla je u Boogie Lab
i jedva ju čekamo probati

Vrijeme uskrsnih blagdana vežemo uz obitelj i druženja. Tradicionalna uskrsna jela s nestrpljenjem očekujemo nakon vremena korizme. Nakon bogatog uskrsnog ručka, dvije tradicionalne delicije posebno nas vesele. Artisan pekarnica Kroštula već tradicionalno priprema posebne pince koje smo zavoljeli.

Ove godine u Boogie Labu u Zagrebu uz pincu možemo pronaći i tradicionalni talijanski uskrsni kolač colombu.

Za uskrsnu sezonu predstavljamo novu, unaprijeđenu pincu te colombe. Radi se po tehnologiji panettonea, ali sastojci i ukusni profil karakteristični su za pincu. Od aroma prevladavaju vanilija, citrus i rum, a dodajemo i cimet te rogač. Tijesto je puno bogatije od klasične pince. Ono se proizvodi u trodnevnom procesu, a fermentira potpuno prirodnom fermentacijom. Puno duže traje bez dodavanja aditiva, sočnije je i ukusnije, otkriva prehrambeni tehnolog Karlo Vulin.

Posebne pince koje smo zavoljeli

Proizvodnja pince traje čak tri dana. Prvi je rezerviran samo za dovođenje divljeg kvasca u optimalnu formu kako bi se kasnije tako bogati zamjes uopće uspio dignuti. Tek nakon toga slijedi zamjes koji je također podijeljen na dva dijela zbog velike količine masnoća, šećera, žumanjaka i aroma koje tijesto mora apsorbirati.

S druge strane, cijeli taj mukotrpni proces rezultira neponovljivo sočnom i aromatičnom sirnicom čiji je prirodni rok trajanja čak mjesec dana bez korištenja ikakvih konzervansa.

Tradicionalni uskrsni kolač colomba

Ove godine Kroštula nas je iznenadila tradicionalnim talijanskim uskršnjim specijalitetom colombom. Rade ih u nekoliko različitih okusa. Uz tradicionalni kandirani i čokoladni te jedan okus iznenađenja.

Proizvodi se također tehnologijom panettonea, a obično sadrži kandirane kore. Tijesto se oblikuje u oblik golubice koja se na talijanskom zove colomba.

Pince i colombe mogu se pronaći u Boogie Labu u zagrebačkom Parku kneževa u ulici Kneza Borne. Uz ovu novu popularnu gastro oazu, popis ostalih prodajnih mjesta diljem Hrvatske nalazi se na webu: www.krostula.hr

Foto: Filip Popović

Učitati još
Zatvori