Piadine: jednostavna talijanska delicija u kojoj uživamo umjesto u sendvičima
Piadine: jednostavna talijanska delicija u kojoj uživamo umjesto u sendvičima

Piadine: jednostavna talijanska delicija u
kojoj uživamo umjesto u sendvičima

Piadine – omiljen talijanski street food

Piadina ili Piada tanki je talijanski kruščić/pogača nalik tortilji koji se tradicionalno priprema u talijanskoj regiji Romagna. Radi se od brašna, maslinovog ulja, vode i soli, a peče se na posuđu od terrakote. U počecima su piadine bile jelo siromašnog stanovništva, no s vremenom su se proširile po svim regijama Italije, pa kasnije i puno šire. Danas su, uz pizzu i sendviče, najpopularnije street food jelo u Italiji.

Piadine se pune slanim ili slatkim punjenjima poput šunka, pršuta, sireva, salata i svježeg povrća, a među mlađima su popularne i kombinacije čokoladnih namaza i voća.

Talijanska Piadineria Pascoli

Najslasnije fotografije piadina pronašli smo na profilu talijanske Piadinerie Artigianale Pascoli koja se nalazi u Milanu. U svojoj bogatoj ponudi ovih delicija između ostalog nude punjenja vrhunskim talijanskim namirnicama poput mortadele, Pecorino sira, burate, tartufa, kozjeg sira i pršuta. Ako ste raspoloženi za slatku piadinu, možete birati između Nutelle, kreme od pistacija ili sjeckanih pistacija, voća ili voćnih džemova.

Cijeli meni možete pronaći na njihovoj stranici, a ukoliko želite pripremiti svoje piadine kod kuće, u nastavku vam donosimo i recept.

Recept za domaće piadine

Sastojci:

  • 250 g pšeničnog brašna
  • 42 g maslinovog ulja ili masti
  • 120 g vode
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice praška za pecivo

Postupak:

  • U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu, napravite udubljenje u sredini i dodajte mast ili maslinovo ulje. Miješajte vilicom, zatim polako dodajte vodu te i dalje miješajte. Kad se gotovo sjedini, premjestite na ravnu površinu i umijesite u glatku kuglu.
  • Stavite u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 20 minuta.
  • Podijelite tijesto na 3-4 loptice, drvenu dasku ili ravnu podlogu pospite s malo brašna i na to poslažite loptice, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.
    Svaku lopticu razvaljajte na otprilike 20-25 cm i razvaljajte na vrlo tanko. Tijesto izbockajte vilicom.
  • Premažite dno tave srednje veličine s malo maslinovog ulja, kada je vruće stavite jednu po jednu Piadinu na tavu. Okrenite je kada porumeni, okrenite svaku stranu dva puta. Tople piadine odmah punite nadjevima po želji.
Učitati još
Zatvori