Umjesto klasičnog pesta, napravite onaj od raštike po receptu Ivane Čuljak

Umjesto klasičnog pesta, napravite onaj od
raštike po receptu Ivane Čuljak

pesto od raštike

Ako volite ukusne slastice koje još pritom lijepo izgledaju, vjerujemo kako vam nije promaknuo profil pastry-chefice Ivane Čuljak-Lošić cool imena Neka Jedu Kolače. Osim što su ukusni, njezini su kolači i torte izrazito “instagramični” pa je cijeli profil prava mala riznica boja i privlačnih okusa. Iako je “specijalistica” za slatko, Ivana ima i odlične recepte za slana jela pa je s nama podijelila i jedan u kojem glavnu riječ vodi raštika, namirnica koja se može opisati i simbolom njezine rodne Hercegovine. Ono što je Talijanima pesto Genovese, Ivani je pesto od raštike. Jednostavan je za izradu, pomalo drugačiji od onoga što smo navikli, a istovremeno služi kao odličan umak s njokima, tjesteninom ili gnudima. Uz sve to, može se, najjednostavnije, namazati i na kruh jer je odličan i u takvoj, sasvim “običnoj” kombinaciji.

Za pesto od raštike potrebno je:

  • 10 većih listova raštike
  • 200 g lješnjaka ili oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • 100 g parmezana
  • soli po želji

Raštiku treba očistiti, ukloniti stabljliku s nje i blanširati je. Raštiku je zatim potrebno saviti u vodu s ledom kako bi sačuvala lijepu zelenu boju, procijediti je te staviti u blender i miksati s češnjakom podlijevajući maslinovim uljem. Na kraju dodati lješnjak i narezani parmezan te posoliti po želji.

pesto od raštike

Pesto se može spremiti u staklenke ili odmah koristiti, svakome na izbor, kaže Ivana te priča kako je “završio” njezin pesto:

Pesto spremite u male staklenke i prelijte maslinovim uljem. Kod mene je jedna staklenka otišla odmah, druga je stajala dva tjedna, a treća je u zamrzivaču i čeka zimske dane.

Foto: Privatni album, Pixabay

Učitati još
Zatvori