Za mnoge žene, dani uoči i tijekom menstruacije često su povezani s bolovima, grčevima, nadutosti i općom nelagodom. Tijelo prolazi kroz hormonalne promjene koje mogu utjecati na raspoloženje, energiju i čak apetit. Nije rijetkost da tijekom tog perioda osjećamo pojačanu potrebu za hranom, osobito za slatkim i utješnim namirnicama, što može biti izazov kada želimo jesti zdravo, a ipak zadovoljiti želju za nečim ukusnim i umirujućim.
Prehrana je u tom periodu mjeseca posebno važna. Odabir namirnica bogatih proteinima, magnezijem, vitaminima i antioksidansima može pomoći tijelu da se lakše nosi s grčevima, regulira raspoloženje i smanji simptome PMS-a. Male promjene u prehrani, poput uključivanja pojedinih namirnica, mogu napraviti razliku u tome kako se osjećamo.
Puding protiv menstrualnih bolova
U nastavku donosimo recept za “Period Pain Pudding”, desert osmišljen upravo s tim u mislima. Nije samo sladak desert već je i nutritivna podrška koja može ublažiti menstrualne tegobe, podići raspoloženje i dati energiju, a pritom je ukusan i jednostavan za pripremu. Recept smo pronašli na profilu @_holist_ na kojem možete pronaći i još neke recepte usmjerene upravo na olakšavanje menstrualnih bolova i tegoba.
Konkretno, ovaj puding sadrži batat, bademovo brašno, sirovi kakao, kolagen i jaja koji imaju brojna nutritivna i umirujuća svojstva. Batat je bogat vitaminom B6 i magnezijem te podržava raspoloženje, san i ravnotežu progesterona, a može ublažiti PMS simptome. Bademovo brašno donosi magnezij i vitamin E, pomaže opuštanju materičnih mišića, umiruje grčeve i smanjuje osjetljivost dojki. Kakao ili tamna čokolada pružaju magnezij i antioksidanse, ublažavaju grčeve, podižu raspoloženje i poboljšavaju cirkulaciju. Protein iz kolagena i jaja stabilizira šećer u krvi, podržava proizvodnju hormona i pomaže obnovi tkiva nakon ciklusa. Također sadrži preko 20 g proteina po porciji.
Period pain pudding pruža osjećaj ugode i zadovoljstva, što je savršeno za trenutke kad želite kombinirati self-care i hranjiv obrok.
Recept za Period Pain Pudding
Količina: za 6 porcija
Sastojci za osnovni sloj
-
200 g pirea od batata
-
1 šalica bademovog brašna
-
4 žlice brašna (pirovog ili bezglutenskog)
-
5 žlica sirovog kakaa
-
1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli
-
3 jaja
-
½ šalice mlijeka
-
¼ šalice otopljenog kokosovog ulja
-
¼ šalice javorovog sirupa
-
1 žličica vanilije
-
8 žlica kolagena
Sastojci za sloj sa umakom
-
5 žlica kokosovog šećera
-
2 ½ žlice kakaa
-
1 šalica vrućeg chai čaja
Rezervni plan za umak
-
1 šalica chai čaja
-
2 žlice kakaa
-
2–3 žlice kokosovog šećera
-
prstohvat soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj zdjeli sjedinite batat, jaja, mlijeko, ulje, javorov sirup, vaniliju i kolagen.
- Spojite obje smjese, dodajte kakao, pa prebacite u vatrostalnu posudu.
- Po vrhu pospite šećer i kakao, a zatim pažljivo preko žlice ulijte vrući čaj.
- Pecite 25–30 minuta, dok gornji sloj ne očvrsne, a ispod ostane kremasto i sočno.
Rezervni sos (ako se puding ne “sosira” sam):
- U maloj posudi umutite čaj, kakao, šećer i sol. Kuhajte 5 minuta dok ne postane sjajan i gust. Prelijte preko pudinga.
Foto: Instagram (@_holist_)