Fino jutarnje pecivo s klementinom i kardamomom

Fino jutarnje pecivo s
klementinom i kardamomom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felicity Spector (@felicityspector) on

Hladna jutra teško je zamisliti bez šalice toplog napitka i finog peciva. Doručak je najbitniji obrok u danu i to je već svima poznato. Pecivo je mnogima omiljeni usputni obrok na putu do posla, bez obzira na doba godine. No, svi će se složiti da je toplo pecivo iz vlastite peći pravi zimski ‘comfort food’. Pecivo s klementinom s toplom aromom kardamoma prava je ljubav već na prvi zalogaj. S njim ne možete pogriješiti, jer pecivo je odlično i uz poslijepodnevni čaj ili laganu večeru. Tijesto je prhko i meko pa ćete u finim svježim pecivima uživati još nekoliko dana u nizu. U nastavku potražite recept za pecivo koje će se zasigurno naći na listi blagdanskih favorita i uljepšati mnoga jutarnja buđenja i obiteljska druženja.

Pecivo koje će biti i blagdanski favorit

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristina Olofsson (@thesaltandson) on

Klementine su sezonska voćka u kojoj uživamo tijekom hladnijih, zimskih mjeseci. Bogate su vitaminom C koji jača imunitet i štiti od prehlada i viroza. Kardamom je pak, aromatični začin koji se u našim krajevima tek od nedavno počeo koristiti u slatkim receptima. Odličan je za detoksikaciju i čišćenje organizma, a dovoljna je tek mala količina da jelo obogati finim okusom.

Sastojci za tijesto:

  • 500g brašna
  • 1 žličica soli
  • 50g smeđeg šećera
  • 14g suhog kvasca
  • 300ml punomasnog mlijeka
  • 250g maslaca (sobne temperature)

Sastojci za nadjev:

  • 1 žlica kardamoma u prahu
  • 1 žlica cimeta
  • 50g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 8 klementina (korica) i sok jedne klementine
  • 50g maslaca (sobne temperature)

Upute:

Više je načina na koji možete smotati tijesto u obliku pužića, rolica ili pletenica. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Brašno protresite u zdjelu kroz sito. Dodajte šećer, sol i u sredini napravite bazen za kvasac. Prelijte ga toplim mlijekom i ostavite par minuta, a zatim krenite oblikovati tijesto dok ne bude glatko i jednolično. Zamotajte ga u foliju i ostavite dva sata na sobnoj temperaturi. Površinu posipajte brašnom i razvaljajte tijesto na 2cm debljine, tijesto narežite na trakice širine 4-5cm. Sastojke za nadjev izmiješajte u zdjeli kako bi dobili polu tekuću smjesu. Premažite tijesto i srolajte ga u željeni oblik. Ako radite rolice, možete ih peći u klupu za muffine kako bi spriječili da se odmotaju. Pecite ih 30min na 180 stupnjeva, premažite vrh s malo maslaca i po želji posipajte s mješavinom šećera i cimeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany Howard (@ohhoneybakes) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori