Journal.hr
pecene breskve sa sladoledom

Pečene breskve sa sladoledom od vanilije već su postale ljetni klasik, radimo ih po ovom receptu

Ljeto je pravo vrijeme za osvježavajuće, ali i aromatične deserte koji ne zahtijevaju sate provedene u kuhinji. Ako tražite jednostavan, a efektan način da impresionirate goste ili da sami sebi priuštite slatki užitak, recept za pečene breskve sa sladoledom od vanilije savršen je izbor. Sočne, zapečene breskve oslobađaju svoju prirodnu slatkoću i razvijaju bogat, karamelizirani okus, dok se sladoled od vanilije topi preko njih i stvara savršen kontrast tekstura i temperatura.

Ovaj desert spaja ljeto na tanjuru s toplinom domaće kuhinje, a sve skupa je jednostavno, brzo i neodoljivo.

Ljetni slatki klasik

Pečene breskve sa sladoledom od vanilije

Sastojci za jednu porciju:

  • 1 breskva
  • maslinovo ulje
  • prstohvat soli
  • smeđi šećer
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice maslaca
  • 1/2 žličice vanilije
  • 1 žlica šećera
  • sladoled od vanilije

Kako pripremiti:

  • Zagrijte pećnicu na 175°C i stavite papir za pečenje u malu vatrostalnu posudu.
  • Zrelu, ali čvrstu breskvu prerežite napola i izvadite košticu.
  • Prelijte je s otprilike žlicom maslinovog ulja, prstohvatom soli i malo cimeta.
  • Premažite obje strane breskve i stavite je u pećnicu, mesom prema dolje, na otprilike 10 minuta.
  • U međuvremenu pomiješajte 1/2 žlice maslaca, 1 žlicu šećera, 1/2 žličice cimeta i 1/2 žličice vanilije kako biste dobili pastu.
  • Okrenite breskve i žlicom rasporedite smjesu od maslaca u udubine svake polovice. Pecite još 10–15 minuta.
  • Pustite da se malo ohlade, zatim pospite s malo smeđeg šećera, dodajte još malo maslinovog ulja i poslužite sa sladoledom od vanilije

Foto: Instagram