COOKam i guštam: Francuski klasik Paris Brest idealan za vaš uskrsni stol
COOKam i guštam: Francuski klasik Paris Brest idealan za vaš uskrsni stol

COOKam i guštam: Francuski klasik Paris
Brest idealan za vaš uskrsni stol

J’adore!

Postoje te neke kombinacije koje su mi neodoljive. Hrskavo tijesto i bogata, raskošna krema, naizgled nježna, ali zapravo tako zavodljiva i moćna. Ovo je Paris Brest, slavni francuski desert koji je ime dobio po poznatoj biciklističkoj utrci, stoga je i oblikom nalik kotaču. Od sastojaka u receptu možete dobiti jedan veći i par manjih ‘kotača’. Desert se sastoji od kuhanog tijesta, pralina paste i kreme. Divne je teksture, hrskavo kremast. Za pripremu je potrebna dobra organizacija i nešto više vremena, ali hej, nije ovo kolač za svaki dan.

Paris Brest kolač

Sastojci:

Za praline pastu:

  • 100 g blanširanih badema
  • 100 g blanširanih lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 35 ml vode

Za kuhano tijesto (choux):

  • 125 ml vode
  • 125 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 4 jaja

za premazivanje:  1 jaje + 1 žlica vode

za posipavanje: 20 g listića badema + 1 žličica šećera u prahu

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 180 g maslaca
  • oko 200 g praline paste
Paris Brest kolač

Priprema:

Pripremite praline pastu. Pećnicu zagrijte na 200°C.

Blanširane bademe i lješnjake stavite u zagrijanu pećnicu i tostirajte odnosno pecite 10ak minuta, da lagano zamirišu i dobiju tek nježnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hlade. U posudi zagrijte šećer i vodu, pustite da se šećer rastopi i zagrijavate dok ne dobije lijepu smeđu boju, zatim dodajte pripremljene lješnjake i bademe i sve kratko promiješajte. Maknite s vatre i izlijte na lim obložen papirom za pečenje, malo poravnajte i ostavite da se ohladi, zatim nalomite na manje komade, stavite u blender i sameljite u pastu.

Pripremite tijesto.

U loncu zagrijte vodu, mlijeko i maslac. Dodajte šećer i sol i zagrijavajte dok se maslac ne otopi i tekućina provrije, zatim dodajte odjednom brašno i brzo promiješajte. Tijesto kuhajte i cijelo vrijeme miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu bez grudica. Kada se tijesto odvaja od stranica posude i malo lijepi za dno, nastavite još kratko miješati, zatim maknite s vatre i pustite da se hladi  oko 5 minuta. Stavite tijesto u posudu za miksanje i lagano miješajte da se još malo ohladi. Sada postupno dodajte jedno po jedno jaje. Obavezno smjesu potpuno razradite prije dodavanja sljedećeg jajeta. Smjesa treba biti glatka i gusta, s nastavka za miksanje treba lagano padati u obliku slova „V“.

Sada smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Na papir za pečenje nanesite smjesu u krug promjera cca 20 cm, zatim nanesite još jedan sloj tijesta oko vanjskog ruba prvog kruga i na kraju napravite krug tijesta i na sredini preko donjih krugova. U zdjelici umutite jaje s vodom pa premažite tijesto, pospite ga obilno listićima badema i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 190 °C oko 30-35 minuta. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Paris Brest kolač
Paris Brest kolač

Pripremite kremu.

U loncu zagrijte mlijeko. U zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom, zatim umiješajte i gustim. Kad mlijeko provrije, prelijte žumanjke s malo mlijeka, promiješajte, dodajte pastu od vanilije pa sve ulijte u lonac s preostalim mlijekom i kuhajte, uz stalno miješanje, dok ne dobijete gustu glatku kremu.

Kremu izlijte u plitku široku posudu, preko kreme stavite prijanjajuću foliju tako da dodiruje kremu i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku. U ohlađenu kremu mikserom umiješajte praline pastu (odvojite 2-3 žlice paste za kasnije), zatim i maslac sobne temperature, miksajte dok krema ne postane glatka i svilenkasta. Kremu dobro ohladite.

Tijesto prerežite nožem za kruh, na donji dio nanesite malo praline paste koju ste ranije odvojili, zatim nanesite kremu pomoću slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom. Na kremu stavite gornji dio tijesta i sve lagano pospite šećerom u prahu.

Po želji, ukrasite cvjetićima maćuhica.

Pripremu možete pogledati i u videu ispod: 

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori