

Sam Ross, nagrađivani bartender i vlasnik bara u New Yorku, 2008. je osmislio koktel Paper Plane. Ovaj koktel radi se od jednake količine svih sastojaka, pa tako i tvori savršen balans između gorkih, kiselih i biljnih nota. Inspiriran je pjesmom “Paper Plane” pjevačice M.I.A., a sam koktel bio je dekoriran malim papirnatim avionom. No, iako je kreiran prije više od 15 godina, smatra se da je baš ovaj koktel moderan klasik i da njegova popularnost iznimno brzo raste – i to upravo sada, na samom početku 2025. godine.
U nastavku vam donosimo recept za koktel godine koji je u američkim barovima već pravi hit – a sada smo ga pronašli i u jednom zagrebačkom baru!
Recept za Paper Plane koktel
Sastojci:
- 22 ml talijanskog bitter aperitifa
- 22 ml bourbon viskija
- 22 ml talijanskog amara
- 22 ml limunovog soka
- led, limunova korica
Postupak:
- Sve sastojke stavite u shaker za koktele i dobro protresite. U čašu stavite veliku kocku leda i prelijte ju koktelom.
- Koktel završite koricom limuna ili naranče.
Zbog vrlo jednostavne pripreme koktel je idealan i za pripremu kod kuće, pa su društvene mreže već pune raznih verzija ovog aromatičnog koktela. Tvorac koktela upozorava da koktel ne miksamo dugo, jer želimo da bude hladan, ali ne i vodenast.
Gdje ga pijemo u Zagrebu?
Paper plane smo na karti koktela ovih dana ugledali u jednom od novijih i sve popularnijih zagrebačkih koktel barova, Tender Cocktail & Kitchen Clubu. U svojoj bogatoj ponudi nudi koktele poput espresso martinija, coco daiquirija, amaretto soura, ali i ovogodišnji hit, Paper Plane.
Ako želite kušati jedan od najtraženijih koktela godine u vrhunskom ambijentu, Tender je idealno mjesto za to!



Foto: Instagram, Martina Movrić