Palenta u nekoliko slatkih varijanti za doručak ili desert

Palenta u nekoliko slatkih varijanti
za doručak ili desert

Palenta je nekada predstavljala namirnicu skromnih, a danas je dio moderne gastronomije. Dobiva se iz kukuruznog brašna i sama po sebi spada u niskokalorična jela, a bogata je nutrijentima. Inovativnih recepata na društvenim mrežama zaista ne nedostaje. Palenta je idealna baš za jutra kada nam treba nešto slatko, a opet lagano.

Ako ste umorni od zobenih pahuljica, a volite kašice za doručak i lake deserte onda je ovo odlična alternativa za vas. Do sada palentu možda jeli kao prilog, a sigurno se sjećate obroka iz djetinjstva: palenta s mlijekom i kakaom? U nastavku međutim, donosimo nekoliko odličnih ideja kako palenta od sasvim obične namirnice postaje savršen doručak ili zdravi desert.

Slatka palenta za doručak

Sastojci:

  • 1 šalica palente
  • 2 žlice bademovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice meda
  • 1/3 šalice sjeckanih sušenih smokvi
  • 2 žlice indijskih oraščića, prepečenih na suhoj tavici

Upute:

Palentu skuhajte u mlijeku dok se ne zgusne. Možete ju pripremiti i u vodi, ali će u mlijeku biti kremasta i povezana. U međuvremenu na suhoj tavici prepržite indijske oraščiće do zlatne boje te smokve nasjeckajte na komadiće. Poslužite u zdjelici, ukrasite oraščićima i smokvama.

Popečci od palente s grčkim jogurtom

Sastojci:

  • 1 šalice vode
  • 1.5 šalice palente
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 1 šalica bobičastog voća

Upute:

Palentu skuhajte do guste teksture i ohladite. Na tavici s malo ulja oblikujte popečke i okrenite par minuta sa svake strane. U grčki jogurt dodajte med, dobro izmiješajte pa dodajte voće i poslužite s popečcima sa strane.

Cheesecake s crustom od palente

Sastojci za crust:

  • 1/2 šalice brašna od kokosa
  • 1/3 šalice vode
  • 1 šalica palente
  • 1 žlica meda
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 šalica vode

Sastojci za nadjev:

  • 220g Philadelphia sira
  • 2 eggs
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

** svježe maline ili pekmez od šumskog voća

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Sastojke za crust dobro izmiješajte dok ne postane jednolično i utisnite u kalup te pecite 15 minuta, prekriveno folijom. Maknite foliju pa pecite još 5 minuta. U zdjeli sjedinite sastojke za nadjev. Na pečeni crust posložite svježe maline ili premažite pekmezom, a zatim dodajte sir. Pecite pola sata na 180 stupnjeva, ohladite u hladnjaku barem 2 sata. Ukrasite po želji voćem po vrhu.

Torta s pistacijom i narančom

Sastojci:

  • 200g palente
  • 200pistacija (100 sjeckanih, 100 izmiksanih)
  • 1 naranča (korica + sok)
  • 4 jaja
  • 100g meda
  • 30g kokosovog ulja
  • 1 čašica grčkog jogurta

** 1 naranča i 2 žlice meda za preljev

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmiješajte sa 70g pistacija i naribanom koricom naranče. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje te sok naranče. Izmiješajte suhe i mokre sastojke, sipajte u kalup te pecite 30 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje. U međuvremenu ocijedite još jednu naranču i izmiješajte ju s medom. Preliti preko torte i posipati s ostatkom pistacija i koricom naranče. Ostaviti da se ohladi 15ak minuta.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori