Ovih dana skoro svi kuhamo, pa nas je razveselila ova virtualna izložba fotografija hrane

Ovih dana skoro svi kuhamo, pa nas je razveselila ova virtualna izložba fotografija hrane

Janja Benić s bloga janjolinka.com idejna je začetnica i organizatorica ove prve virtulane izložbe među lokalnom gastro zajednicom.

“Na ideju o virtualnoj izložbi fotografije hrane sam došla nakon što sam krenula na početni tečaj fotografije u FotoKlub Zagreb i shvatila da najbolje učim nakon što bi profesor analizirao naše radove.

Kako mi gastro blogeri dosta ulažemo vremena i truda u samu fotografiju hrane, htjela sam da se na jednom mjestu okupe primjeri odabranih fotografija iz kojih svi mi možemo i ponešto naučiti.

Iako je izložba krenula u vrijeme kada smo počeli biti u izolaciji radi pandemije, ideja se u meni kuhala puno prije. S obzirom da smo u tim trenutcima svi provodili vrijeme doma smatrala sam da je sad idealno vrijeme za to.

Na natječaj se mogu prijaviti svi koji se koriste fotoaparatom jer je za objavljene fotografije potrebno napisati postavke fotoaparata i izvor svjetla. Svaki sudionik ima pravo prijaviti tri fotografije koje objavi na svom IG Stories te ih ja onda sve pohranim u naglascima na svom profilu pod nazivom FPIE2020 što je i službeni hashtag ove izložbe.

Kako sam željela da se pored edukativnog karaktera imamo priliku i svi malo podružiti kad dođu malo bolja vremena za socijalizaciju, tako sam okupila i žiri od tri žene koje su profesionalne fotografkinje i koje će odabrati najbolje radove za izložbu van virtualnog svijeta.

Bila sam jako sretna kada su sve tri pristale biti dio ove priče i time ova naša izložba dobiva na težini.”

One su Maja Danica Pečanić, Sanja Bistričić i Carla Gradiški.

“Maju Danicu mislim da ne treba puno predstavljati, ali ukratko ću reći da u krugovima nas gastro blogera svi gajimo veliko poštovanje prema njoj i ja osobno jako cijenim njen rad. Maja Danica je autorica fotografija raznih kuharica, časopisa, editorijala, reklama, a ujedno je i dobitnica jedne od najvećih nagrada fotografije hrane, a to je nagrada Pink lady.”

Sanja Bistričić je završila Agronomski fakultet, ali ju je ljubav prema fotografiji odvukla na drugu stranu i sada završava diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer novi mediji. Sanja je poznata po lifestyle fotografiji i videima, fotografiji interijera i modnoj fotografiji.

“I na kraju, Carla Gradiški Barber koja je našoj publici malo manje poznata, ona je moja prijateljica koja živi već više od 15 godina u Londonu i na University of Westminster je završila BA of Arts, smjer fotografije. Nešto više od dvije godine je radila kao službeni fotograf svih Gordon Ramsayevih restorana, a od 2017. radi kao slobodni umjetnik i između ostalih radila je za Nobu, Clare Smyth i Tom Sellersa.

Želja mi je da se i izložba dogodi u nekom lijepom prostoru, ali o tome ćemo kad za to dođe vrijeme.

Prijave traju do 15.04., kada će žiri pregledati sve prijave kojih je pristiglo preko pedeset.

“Jako sam zadovoljna s odazivom i veselim se što ćemo odabrane fotografije u skorijoj budućnosti vidjeti i na nekom zidu!

Ideja je nagraditi top tri fotografije, a nagrade će biti objavljene kada budemo imali mogućnost održavanja izložbe uživo.”

Foto: Janja Benić

Učitati još
Zatvori