Otkrijte baršunastu Sumatru uz prvu jutarnju kavu i Madeleine kolačić

Otkrijte baršunastu Sumatru uz prvu
jutarnju kavu i Madeleine kolačić

Malo toga može se usporediti s užitkom koji donosi jutarnji ritual uz šalicu omiljene kave u kojoj uživamo u udobnom ambijentu koji smo osmislili baš po svojoj mjeri. I pritom nam je kod izbora kave jednako važna i njezina aroma i intenzitet kojim nas razbuđuje, kao što volimo znati i da je uzgojena i ubrana pod budnim okom lokalnih uzgajivača kave koji o svakom zrnu brinu s jednakom pažnjom koji mi pridajemo svom ritualu.

Nije neobično da nas u tim trenutcima razbuđivanja, kad smo još između sna i jave, prvi gutljaj omiljene kave povede na uzbudljivo putovanje. Već odavno znamo da okusi poput Proustovih Madeleine kolačića imaju čarobnu moć otkriti daleke svjetove i probuditi sjećanja, a danas je to važnije nego ikada jer smo za otkrivanje novih mjesta i avantura kroz putovanja zakinuti.

Gastro-ture su sastavni dio Darkovih putovanja

Putovanja nedostaju i Darku Kontinu, jednom od najmaštovitijih gastro – znalaca koji spretno spaja okuse u uzbudljive priče. “Naravno da mi nedostaju putovanja. Često sam odlazio u susjedstvo na jednodnevne ili vikend izlete, a i u posjet prijateljima koji žive vani. Puno je lijepih mjesta na svega par sati od Zagreba, a do kojih sada ne možemo doći”, priča Darko, dodajući kako su gastro – ture sastavi dio njegovih putovanja te jedan od ključnih razloga za izbor lokacije za sljedeće putovanje.

Kao i kod kreiranja recepata, pokreće ga radoznalost i želja da isproba što više različitih jela, namirnica i njihovih kombinacija, a najviše ga se dojmio New York koji pršti od boja i okusa. “To je grad koji je bio dio svih mojih snova još otkad sam bio klinac. Grad u koji se još uvijek želim i planiram preseliti i barem nekoliko godina živjeti tamo. To je grad koji ne vjerujem da ikoga može ostaviti ravnodušnim pa tako nije niti mene i prva mi je na listi destinacija kojoj se vraćam”, priča Darko.

Putovanje okusima uz Nespresso Aged Sumatra kavu

U planu mu je i Tajland i još par dalekih destinacija, a kad već ne možemo putovati fizički, zaključili smo da će nas razveseliti i putovanje okusima, inspirirano novom limited edition kavom Aged Sumatra iz Nespresso linije Master Origins.

Aged Sumatra kava je neodoljivih drvenastih nota koje podsjećaju na šumovite obronke zelene Sumatre te bogate baršunaste teksture, začinjena kompleksnim notama kakaa i slatke karamele. Uz Darkov Madeleine kolačić lako će nas povesti na putovanje u zemlju u kojoj uzgoj i berba kave nisu samo dio svakodnevnog života nego nešto puno više – njezina povijest. Baš kao što i recepti koje Darko kreira traže preciznost, maštu i prstohvat strasti, takav pristup zahtjeva i kava Aged Sumatra. Njezina je prerada toliko precizna da cijeli proces traje čak tri do pet godina.

Kao jedna od prvih zemalja u svijetu po proizvodnji kave, Sumatra u Indoneziji poznata je po kvalitetnim zrnima kave koja pružaju jedinstvenu kombinaciju tijela, intenziteta i okusa. Visoko na obroncima planine Gayo, u provinciji Aćeh na otoku Sumatra, grupe spretnih uzgajivača kave potvrđuju svoju ekspertizu u neobičnom procesu giling basah. Ovaj se postupak sastoji od uklanjanja trešnje i pergamenta s vlažnog zrna kave, omogućavajući mu da lakše diše i da se suši.

Tijekom sljedeće tri godine čuvana zrna se vlaže i suše u prirodnim ritmovima. Ovi majstori jako brinu o tome da stalnim prepakiranjem zrna kave osiguraju ravnomjerno starenje. Spajanjem indonežanske metode giling basah s pažljivim starenjem tijekom nekoliko godina razvija se prepoznatljiv profil Aged Sumatra kave.

Nespresso linija Master Origins

Nespresso linija Master Origins nastaje s posebnom pažnjom, koristeći vještine i znanje lokalnih proizvođača kave.  Uz novu limitiranu Aged Sumatra kavu drvenastog profila i bogate baršunaste teksture, Nespresso Master Origins priziva na putovanja i u kapsulama India, Indonesia, Colombia, Nicaragua i Ethiopia.

Slažemo se s Darkom kad kaže da su najbolja ona iskustva koja upiješ uz vrhunsku kavu na malom lokalnom trgu dok slušaš priče domaćeg čovjeka. Možda je to iskustvo koje trenutačno ne možemo doživjeti fizički, ali kombinacija Darkovog Madeleine kolačića uz Aged Sumatra kavu vrlo je blizu tome.

Madeleine kolačići s tamnom čokoladom by Darko Kontin

Sastojci:

  • 160 g glatkog brašna
  • 10 g kakaa u prahu
  • 3 g praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 120 g kristalnog šećera
  • 1 čajna žlica arome vanilije
  • 115 g maslaca
  • 100 g tamne čokolade sa 70% kakaa
  • 30 ml mlijeka
  • klinčići po ukusu
  • dehidrirani kokos po ukusu
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  • Maslac otopite u manjoj tavi pa ga odložite sa strane kako ne bi bio vruć kasnije prilikom korištenja.
  • Skuhajte manju količinu mlijeka s nekoliko klinčića te ga ostavite da se aromatizira s klinčićima dok pripremate Maleleine kolačiće.
  • Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  • Glatko brašno, kakao i jednu četvrtinu čajne žlice praška za pecivo potrebno je prosijati kako biste izbjegli grudice kod pripreme tijesta.
  • U dubokoj posudi pomiješajte – 2 cijela jaja, kristalni šećer i aromu vanilije. Mikserom povežite ove sastojke dok ne dobijete gustu i kremastu teksturu. Za to će vam trebati 5-7 minuta miksanja na većoj brzini.
  • U dobivenu smjesu naizmjence i postepeno dodajte brašno s kakaom i otopljeni maslac. Kuhačom ručno nježno pomiješajte sve sastojke pazeći da smjesu previše ne istučete.
  • Posebne kalupe za Madeleine kolačiće premažite s malo ulja te napunite skoro do vrha, do oko 80% popunjenosti. Madeleine će se prilikom pečenja proširiti i ispuniti cijeli kalup i dobiti mali trbuščić na vrhu, što je poželjno.
  • Madeleine kolačiće pecite oko 10-12 minuta. Nakon vađenja iz pećnice ostavite ih 5 minuta na sobnoj temperaturi.
  • Na pari otopite tamnu čokoladu s aromatiziranim mlijekom iz kojeg ste prethodno izvadili klinčiće.
  • Vrh svakog Madeleine kolačića uronite u otopljenu čokoladu i nakon toga ih odložite na masni papir.

Madeleine poslužite uz dehidrirani kokos i Nespresso Aged Sumatra kavu koju, već kako volite, možete pripremiti i kao kratki i kao dugi espresso, što je još jedna od prednosti kapsula Master Origins linije.

Uživajte i otputujte okusima!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori