U vrhunskoj kavi ove zime uživamo kod kuće i pripremamo ju na 3 omiljena načina

U vrhunskoj kavi ove zime uživamo kod kuće i pripremamo ju na 3 omiljena načina

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez prve jutarnje kave pa tako ni mi u Journalu. Svoj radni dan u redakciji započinjemo jutarnjim kolegijem, a pokraj svake je na stolu uvijek prisutna šalica omiljenog toplog napitka. U ovim vremenima, kad kombiniramo rad od kuće i rad iz ureda, kolegije odvijamo virtualno, a i tada, dok dogovaramo teme za dan koji je pred nama, kava nam je vjerni suputnik.

Kroz ovu smo godinu, prisiljeni aktualnom situacijom, stvorili neke nove navike i rituale. Iako volimo sjesti u omiljeni kafić i uz kavu prokomentirati događaje dana, znamo da u vrhunskoj kavi možemo uživati i u svoja četiri zida. A kako to obično biva, ukusi se razlikuju pa tako svaka od nas ima svoje preferencije kad su okus i način pripreme kave u pitanju. Istinski ljubitelji ovog crnog napitka znat će da šalica vrhunske kave zaista pobuđuje sva osjetila, a mi se definitivno svrstavamo u tu grupu pa nam je nova Franck Specialty linija kava došla kao naručena! O čemu se točno radi?

Franck Specialty Coffee – linija posebno odabranih kava

Franck Specialty linija sastoji se od ručno biranih i zasebno prženih zrna kave autentičnog podrijetla s posebno odabranih plantaža Kenije, Paname i Indonezije. Odabrao ih je Franckov stručni tim, a posebno pržena zrna svakim nam gutljajem pružaju vrhunski doživljaj i jedinstven okus kave iz tog podneblja. Posebnost Franck Specialty linije leži u tome da će svaka kava zadovoljiti različite ukuse jer možete birati između nekoliko varijanti pripreme.

Ovisno o tome koji način pripreme preferirate – džezva, moka, filter, French press ili espresso aparat – u pakiranju ćete dobiti posebno mljevena zrna za određeni način pripreme kako bi uživali u svim svojstvenim notama u svojoj šalici kave. To će za vas napraviti stručnjaci u Francku, a ukoliko imate mlinac, možete ju naručiti u zrnu i samljeti po vlastitom ukusu.

Kako bismo vam pokazali što to konkretno znači, iz Franck webshopa naručili smo sve tri vrste kave i odlučili ju pripremiti na nama tri omiljena načina – u moki, French pressu te u džezvi. Franck webshop nametnuo se kao odličan izbor kupnje u doba kad je svaki izlazak iz kuće rizik i moguće izlaganje zarazi. Na ovaj način, iz udobnosti vlastitog doma, u samo par klikova možete naručiti svoju omiljenu kavu koju će vam dostaviti na kućnu adresu.

Franck Specialty Panama pripremljena u moki

Glavna urednica Journala Hana Bartolović, kod kuće najviše uživa u kavi pripremljenoj u moki. U novoj Franck Specialty liniji njen je favorit Panama.

Najfinija zrna ove kave dolaze s plantaža istoimene države, točnije, s farme La Gloria iznad grada Boquete koja je okružena živopisnim krajolikom, prirodnom vegetacijom, potocima i stjenovitim stablima uz poglede na planinu Horqueta i vulkan Baru. Karakterizira ju nježan i profinjen profil kave s prirodno prisutnim notama mliječne čokolade, oraščića i tropskog voća, a vinska kiselina, slatki toffee i jagoda zaokružuju cijelu priču.

U Franckovom webshopu naručili smo kavu mljevenu posebno za moku i dobili pakiranje od 200 g koje su za nas samljeli Franckovi stručnjaci. Kako pripremiti Franck Specialty Panama kavu u moki? Ovisno o veličini moka posude, prvo ulijte hladnu vodu do ventila. Kavu zatim rahlo stavite u za to predviđeno sito i kuhajte na temperaturi vrenja sve do završetka ekstrakcije.

Kako bi uživala u svim okusima Panama specialty kave, Hana ju pije bez mlijeka i nezaslađenu, u maloj šalici za espresso. Odlična je za početak dana i razbudit će vas u trenu!

Franck Specialty Indonesia pripremljena u French pressu

Franck Specialty Indonesia je kava koju karakterizira kremasti okus tamne čokolade uz dozu slatkoće javora i cedra, dok prirodno prisutne note čubra, papra, muškatnog oraščića i citrusa, biljne i zemljaste note te suptilna nota trešnje zaokružuju bogatu paletu njenih okusa. Upravo u njoj se pronašla naša lifestyle novinarka Nora Fabrio Bene kojoj je omiljeni način pripreme French press vrč.

Indonesia kavu u French pressu pripremamo tako da prvo 2 žličice mljevene kave stavimo u vrč. Zatim zasebno ugrijemo 100 ml vode do vrenja, prelijemo preko kave i vratimo poklopac s mrežicom na vrč. Kavu ostavimo 3-5 min da joj se slegne talog, a zatim ju prije posluživanja protisnemo mrežicom na poklopcu vrča.

Šalica ove kave nudi zadivljujuću kompleksnost i bogatstvo okusa koje duguje tradiciji kultiviranja kave dužoj od 300 godina na području Sumatre i tradicionalnoj obradi ploda kave, takozvanog Giling Basah, koji uključuje uklanjanje pulpe kod 50 % vlage.

Franck Specialty Kenya pripremljena u džezvi

Turska kava pripremljena u džezvi najdraži je odabir lifestyle novinarke Sare Markov. Među Franck Specialty kavama najviše ju je privukla Kenya koja osvaja svilenkastim okusima i slatkoćom karamele, a upotpunjuju ju note kakaovca, marelice, breskve, bobičastog voća, ribiza i brusnice. Kavu je kupila u zrnu i samljela ju u mlincu po svom ukusu.

Ovu kavu u džezvi ćete pripremiti tako da u 100 ml uzavrele vode dodate 2 pune žličice mljevene kave. Dobro promiješajte pa ponovno lagano grijte dok se ne podigne pjena. Prije nego što ju pretočite u šalicu, pustite kavu da odstoji u džezvi 3-5 minuta.

Kompleksni i bogati okusi Franck Specialty Kenya kave, čija zrna rastu na predivnim padinama Mount Kenye, savršeno prijaju u svako doba dana, od jutra pa sve do kasnog popodneva, kad se nakon napornog radnog dana poželite opustiti uz šalicu omiljenog crnog napitka.

Franck Specialty kave dolaze u dva oblika – u zrnu ili mljevena – u pakiranjima od 200 g, a dostupne su u ograničenim količinama. Možete ju kupiti putem Franck webshopa ili naručiti i osobno preuzeti u Franck trgovini na adresi Vodovodna 20 u Zagrebu.

Foto: Sanja Tušek (Instagram)

Učitati još
Zatvori