U Ljubljani je otvorena nova sezona Odprte Kuhne, najvećeg gastro događanja u regiji

U Ljubljani je otvorena nova sezona Odprte Kuhne, najvećeg gastro događanja u regiji

Odprta Kuhna, najveći gastro event na našim područjima, otvorio je novu sezonu i ponovo privlači posjetitelje u Ljubljanu svakoga petka.

Pitoreskna kulinarska tržnica Odprta kuhna, u petak, 18. ožujka, na Pogačarjevom trgu u Ljubljani ušla je u svoju desetu jubilarnu sezonu. Svakog petka u centru grada okupljat će se velik broj renomiranih ljudi iz svijeta gastronomije ali i posjetitelja željnih dobrih zalogaja. Tu će ih čekati brojni štandovi za kojima kuhaju ponajbolji chefovi, predstavnici popularnih slovenskih restorana, ali i neki potpuno novi koncepti koji se tek predstavljaju publici. Odprta Kuhna nije samo najvažniji gastro event na našim područjima, već i jedan glavnih od razloga porasta turizma u Ljubljani.

Odprta Kuhna u Ljubljani

Početak Odprte kuhne može se shvatiti kao početak oživljavanja kulinarske scene u Ljubljani. Tjedni događaj, koji u prvi plan stavlja kuhinju, utjecao je na promjenu razmišljanja o hrani, drugačiji pogled i istraživanje kuhinje – na neki način šireći vidike. Novi restorani i barovi ali i koncept druženja među domaćim gostima i turistima, pozitivno su utjecali na razvoj gastronomije u cijeloj Sloveniji.

Odprtu Kuhnu s pravom još nazivaju i “Dnevni boravak Ljubljane”. Ovdje se svakog petka okupljaju svi uzrasti, ljubitelji fine hrane, ali i oni željni druženja i zabave na otvorenom. Odprta Kuhna je donijela dosta promjena u društveni život grada. Početak vikend-uživanja odgođen je s petka navečer na petak u podne, uspostavila se društvena platforma u kojoj mogu uživati ​​sve generacije. Prije svega, ponuđena je mogućnost pristupačnog i kvalitetnog urbanog druženja s daškom svjetskih metropola.

Svakog sunčanog petka između proljeća i jeseni gosti mogu probati jela iz različitih gastronomskih regija Slovenije, koja uključuju tradicionalne delicije i moderne kreacije visoke kuhinje. Prisutna je i izvrsna ponuda svjetskih kuhinja (tajlandske, kineske, indijske, afričke, libanonske, talijanske, perzijske, turske, američke i drugih). Proljetnim i jesenskim petkom Odprta Kuhna će raditi od 10 do 21 sat, a ljeti do 22 sata. Za dodatnu zabavu pobrinut će se ulični umjetnici i popularni DJ-i.

Razvoj Odprte Kuhne

Prva sezona Odprte Kuhne započela je u Ljubljani u proljeće 2013. godine. Ponuda je potom iz godine u godinu rasla i razvijala se. Ideja se rodila iz osobnog iskustva suosnivača projekta, Liora Kochavyja, koji je nakon preseljenja u Sloveniju često putovao i upoznavao raznolikost kuhinje u Sloveniji. Bogatstvo kulinarske tradicije i sve veća ponuda svjetske kuhinje potaknuli su ga na razmišljanje kako da tu raznolikost može kušati na jednom mjestu. Po uzoru na uspješne primjere u inozemstvu, on i njegova partnerica osmislili su osnovnu ideju za Odprtu kuhnu. Ideja je bila oformiti gurmansku tržnicu na kojoj široku ponudu jela osmišljavaju izvrsni restorani i vrhunski kuhari iz cijele Slovenije.

Ključni kriteriji u odabiru izlagača koji sudjeluju na Odprtoj kuhni su kvaliteta, kreativnost ili inovativnost, što naravno nije moguće bez svježih, domaćih i sezonskih namirnica. Naravno, važno je i da ponuda bude raznolika. Ugledni britanski The Guardian uvrstio je Odprtu kuhnu među 10 najboljih gastronomskih tržnica na svijetu.

Organizacijski tim Odprte kuhne zauzeo se za unapređenje prakse i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Osmislili su koncept održivog kulinarskog tržišta i postupno eliminirali svu plastiku iz upotrebe i zamijenili je biorazgradivim i povratnim materijalima. Pobrinuli za podizanje svijesti ugostitelja i posjetitelja te marljivo odvajanje otpada i suradnju s udrugama koje dijele višak hrane potrebitima.

Gastronomsko središte Europe

Odprta kuhna je u proteklih devet godina dokazala da je u Sloveniji moguće povezati mnogo različitih ljudi sa zajedničkim ciljem. Od prvog dana Odprta Kuhna je platforma za predstavljanje ugostitelja i uživanje u njihovim delicijama, ali i generator promjena na kulinarskoj sceni. Još jedno izvanredno postignuće je to što je Odprta kuhna postala jedna od glavnih turističkih atrakcija Ljubljane.

Suvereno se plasirala na svjetsku kulinarsku kartu, a time je Ljubljana postala još privlačnija za posjetitelje koji su vođeni kulinarskim posjetom.

Ana Roš: “Naš prostor treba ovu povezanost”

Na Odprtu Kuhnu često dolazi Ana Roš iz Hiše Franko, jedina nositeljica dvije Michelinove zvjezdice u Sloveniji, koja ističe: “Petkom vrhunski kuhari, burger chefovi, vegani dijele isti prostor na tržnici u Ljubljani… Sve kako bi široj javnosti pokazali svoj rad. Ova povezanost, koja je potrebna našem prostoru, Otvorenu kuhinju čini jedinstvenom“, kaže Ana Roš, dodajući da je nešto za pojesti i popričati s poznanicima prekrasna alternativa brzom tempu života.

Odprta Kuhna ponudila je slovenskim ugostiteljima dosad neviđenu priliku da se predstave velikom broju ljudi odjednom. To je iznimno važno za promociju ugostitelja, posebno za mlade ugostiteljske poduzetnike ili one koji iznova kreću u ugostiteljstvu. Upravo su ovdje stasali mladi kuhari koji danas imaju i Michelinovu zvjezdicu, a brojni ugostitelji uspjeli su realizirati svoje poslovne planove.

Foto: Odprta kuhna / SousChef

Učitati još
Zatvori