Gdje biste ovog vikenda mogli na ručak ili večeru u Zagrebu?

U Zagrebu se posljednjih nekoliko mjeseci otvorilo pregršt novih restorana, pizzeria i bistroa u kojima će svatko pronaći nešto za svoje nepce. Od tradicionalne domaće hrane pa sve do sushija i istočnjačkog street fooda – izbor je stvarno velik tako da nećemo pogriješiti kad kažemo da se u Zagrebu zaista dobro kuha i jede. Ako vam se ovog vikenda ne da stajati za štednjakom i kuhati, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga gdje biste s partnerom, prijateljicom ili obitelji mogli otići na ukusan ručak ili večeru.

Tajer

U obnovljenim prostorima davno zatvorene gostionice Pešćenica u Zvonimirovoj, krajem prošle godine otvorio se restoran Tajer. Uređen u poluindustrijskom stilu, Tajer je novo mjesto u Zagrebu u kojem gosti mogu uživati u ukusnim domaćim međimurskim jelima. Na jelovniku možete pronaći jela poput kuhanih štrukli, trganca s vrhnjem, meso s tiblice, patku s ražnja, buncek s kiselim kupusom i restanim krumpirom, krvavice, lungić omotan špekom u umaku od vrganja, teleću koljenica te dva bifteka.

Restoran ponedjeljkom i nedjeljom radi do 10 do 17 sati, a ostatak tjedna otvoren je do 23 sata.

Has

Restoran Has se nalazi u Ulici Franje Račkog, kod Meštrovićeve džamije. Ponuda je a la carte, a jelovnik je podijeljen na hladna i topla predjela, juhe, glavna jela i deserte. Svakodnevno u ponudi imaju mesne, riblje i vege tanjure, a sve što mogu rade sami – od umaka do kruha.

Has je otvoren svakog dana osim nedjeljom od 18 do 23 sata, a dva puta tjedno uz večeru možete uživati i u akustičnim svirkama. Ukusna hrana i dobra glazba u ugodnom ambijentu – ima li bolje pozivnice?

Franko’s Street Food

U modernom prostoru u centru grada, nekada omiljenom kafiću Corner, početkom prosinca prošle godine otvario se Franko’s Street, sushi ekspozitura brenda Franko’s. Na meniju se nalazi bogata ponuda autohtonih japanskih jela i uključuje samo najkvalitetnije namirnice pa tako i poznatu Jadransku tunu Kali koja se koristi u svim jelima, uključujući i u pokeu, koji je dodatno obogaćen tartarom od krupnih kvarnerskih kozica. Od niza atraktivnih stavki, na meniju se nameće bogata ponuda sushija, prvorazredni sashimi i tataki od masne Kali tune, kao i rolice u brojnim varijantama, ali i tartar biftek, koji je u prikladno japanskoj varijanti obogaćen sezamovim uljem te dodatno oplemenjen prepeličjim žumanjkom.

Franko’s Street subotom radi od 8 do 2 ujutro, a nedjeljom je otvoren od 9 do 23 sata.

Jellyfish in Space

Jellyfish in Space je street food & coctail bar nedavno otvoren u Martićevoj, u prostoru gdje se nekad nalazio kafić Kvak. Pokretači Ivan Klepić i Tomislav Sulić Zagrepčanima nude najbolje iz barskoh i street food svijeta po prihvatljivim cijenama i u ugodnom atmosferi. Sushi majstor svaki dan nabavlja svježe filete sabljarke, tune, škotskog lososa i hrskavo povrće na tržnici Kvatrić, pa uz miris tostiranog sezama i soya sosa stvara nove sushi okuse pretočene u maštovite plate idealne za brzi ručak ili opuštenu večeru uz čašu finog vina ili šarenog koktela.

U jelly sushiju vikendom možete uživati sve do 2 sata ujutro.

Market

Bistro Market je prije nekoliko mjeseci otvoren u Gundulićevoj. Osim street sarme s kojom se ekipa proslavila na Adventu, što je prethodilo otvorenju bistroa, u Marketu možete uživati u ostalim raznim hrvatskim jelima, kao i tacosima te burgerima. Novost su veganske nedjelje, a prva se održava sutra, u suradnji s gastro blogericom Ivom Savić. Iva će zajedno s Marketovim kuharskim timom pripremati vegansku street sarmu, salatu s bukovačama u tempuri, knedle u prezlama i sezamu, humus s grilanom paprikom, krem juhu od mrkve, krpice sa zeljem, punjene pečene jabuke i puding od bundeve.

Event Vegan Sunday počinje sutra, 2. veljače, u 12 sati.

SNOGU

Nakon Sarajeva i Dubrovnika, bračni par Sarah Čerkez i Armin Hadžić svoj su street wok bar SNOGU otvorili i u Radićevoj ulici u Zagrebu. Ovdje sami slažete svoje jelo na način da prvo odaberete glavni sastojak, a možete birati između piletine, teletine, lososa, lignji, kozica ili vegetarijanske opcije. Zatim birate vrstu tjestenine te na kraju umak. Osim wokova, SNOGU priprema i nekoliko tortilja s hranom iz woka kao i par eurokineskih jela poput kung pao piletine

SNOGU je od ponedjeljka do subote otvoren od 9 do 23 sata, a nedjeljom radi od 11 do 22 sata.

Bros pizzeria

Bros je nova pizzeria na Trešnjevci koja u ponudi ima 17 pizza, sve su napoletana i pečene su u krušnoj peći. Možete birati između tradicionalnih napoletana i bijelih pizza, a cijene se kreću između 58 i 78 kuna. Bros u ponudi ima i pizza sendviče, salate i plate narezaka.

Foto: Sanja Jagatić, Sanja Tušek, Bojan Zibar, Facebook, Instagram

0