

Tri nova hit restorana u Istri: Poznati chefovi otvaraju restorane u kojima će se tražiti mjesto više
Istra već godinama opravdano nosi titulu jedne od najuzbudljivijih gastronomskih regija u Hrvatskoj, ali i šire. Od maslinovih ulja i tartufa svjetske klase do vrhunskih vina i bogate tradicije temeljene na autentičnim, lokalnim namirnicama, Istra savršeno spaja prirodna blaga i kulinarsku kreativnost. Sve više vrhunskih chefova odlučuje upravo u Istri realizirati svoje vizije, pretvarajući cijelu regiju u epicentar mediteranske kuhinje.
Osim restorana s Michelinovim zvjezdicama i preporukama, tu su i brojne konobe s izvrsnim domaćim specijalitetima. No, ove se godine cijela scena dodatno zahuktava s otvorenjem tri nova restorana koja već privlače pažnju gastro entuzijasta. Rovinj i Poreč postaju domaćini konceptima iza kojih stoje velika imena poput Marija Mandarića, Ane Roš te dvojca Marka Turkovića i Tvrtka Šakote. Jedno je sigurno, u svakom od novih istarskih restorana jest će se izvanredno i tražiti se mjesto više.


Bistro 96, Rovinj
Nakon što su prošle jeseni u Zagrebu otvorili Bistro 96, koji od svojih početaka oduševljava goste autentičnom francuskom kuhinjom, te je osvojio titulu Journal Gastro izbora mjeseca za siječanj, chef Mario Mandarić i braća Nikola i Oliver Ljubojević odlučili su proširiti svoju kulinarsku priču na istarsku obalu.
Bistro 96 ovog je proljeća otvoren u Rovinju. Meni je zadržao prepoznatljive klasike poput steak tartara i Tournedous Rossinija, ali je obogaćen i mediteranskim i morskim specijalitetima. Primjerice, dagnje kuhaju u pivu s aromatičnim biljem, bijelu ribu poslužuje se u emulziji od šampanjca, a namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-ova i ribara s rovinjske tržnice.

Jaz by Ana Roš, Poreč
Ana Roš, kulinarska ikona iz Slovenije, čije su ideje i okusi od Kobarida do Ljubljane podigli standarde bistronomije, uskoro stiže i na našu obalu. Točnije, u Poreč.
Otvorenje je najavljeno za kraj godine, a ako je suditi po ljubljanskoj verziji ovog restorana, on će spajati opuštenu atmosferu, vibrantnu glazbu, dobre koktele i, naravno, fantastičnu hranu. Riječ je o interpretaciji njezinog već poznatog koncepta iz Ljubljane, gdje je restoran JAZ u vrlo kratkom roku postao nezaobilazna gastro adresa i za domaće i za goste iz Hrvatske, posebno iz Zagreba.
Restoran će biti smješten na samoj rivi, u reprezentativnom prostoru blizu poznatih porečkih restorana Divino i Sv. Nikola. Partner na projektu bit će domaća hotelska grupacija Valamar, čiji su predstavnici posjetili ljubljanski JAZ, kušali jelovnik i odlučili da upravo to žele prenijeti u Istru.
Fogo by Bekal, Poreč
Na atraktivnoj lokaciji uz more u Poreču, početkom lipnja otvora se Fogo by Bekal, rezultat suradnje renomiranih chefova Tvrtka Šakote i Marka Turkovića s turističkom kompanijom Valamar. Restoran se nadovezuje na uspjeh zagrebačkog Bekala, poznatog po autorskom pristupu suvremenoj kuhinji.
Fogo by Bekal u Poreč će donijeti suvremeni koncept kuhinje s naglaskom na kuhanju na otvorenoj vatri i korištenju vrhunskih lokalnih sastojaka. Tijekom dana, meni će reinterpretirati omiljena jela poput pizze, tjestenina i roštilja, ali u istarskom štihu sa sastojcima iz okolnih OPG-ova, mesom boškarina i svježim tartufima. U večernjim satima atmosfera će se mijenjati, a na stolove stizati jela nadahnuta vatrom i dimom.
Foto: Instagram, Bistro 96, Pexels, Dupe Photos