Doživljaj za sva osjetila: Bili smo na večeri u Noelu i uživali u gastro šetnji uz more
Doživljaj za sva osjetila: Bili smo na večeri u Noelu i uživali u gastro šetnji uz more

Doživljaj za sva osjetila: Bili smo na večeri u Noelu i uživali u gastro šetnji uz more

Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, poznat je po tome da pomiče kreativne granice u svakom smislu. Dokazali su to još jednom na još uvijek aktualnom zimskom degustacijskom meniju imena Forest by the Sea.

Bogati meni sadrži 20-ak skladno komponiranih i kreativno posluženih jela s potpisom chefa Brune Vokala u čijim smo okusima jednom riječju uživali.

Bruno Vokal

Čarolija na tanjuru

Baš kao što i sam naziv govori, šuma pokraj mora je bila glavna inspiracija chefu Vokalu za ovaj meni koji je podijeljen u pet cjelina. Taj šumski okus prati vas kroz gotovo svako jelo, od onog prvog, u kojemu sami iz zdjelice sa zemljom “tražite” svoj tartuf pa sve do deserta u kojem su glavne zvijezde badem, kruška, orah i jabuka, a koji zaokružuju cijelu priču.

Riba, rakovi i plodovi mora u nekim su jelima na ovom meniju zamijenili perad koja je dominirala na prethodnom, jesensko-zimskom meniju naziva Forest Stroll.

Langoustine bisque, berlingoti pasta with acorn and lemon
Spicy crab doughnut with remoulade

Uživali smo tako u Noelovoj reinterpretaciji lignje s krumpirom, doughnutom punjenim rakom grmaljem, fileu brancina s hrskavom kožom i berlingoti tjestenini od žirovog brašna punjenoj kozicama i škampima serviranoj s espumom i kremom od limuna, žličnjakom od bijele jadranske ribe i raviolom s biskom od škampa.

Dio menija inspiriran šumskom zemljom poput consomméa od raznih šumskih gljiva, tarta od 5 različitih vrsta gljiva i pečenog odreska od bundeve savršeno se uklopio u ovu gastronomsku šetnju šumom uz more.

Adriatic fish with squid and mussels
Langoustine bisque, berlingoti pasta with acorn and lemon

Pažljivo osmišljen pairing pića

U Noelu se ništa ne baca i sve se iskorištava koliko god je to moguće. Od vode koju sami filtriraju, ioniziraju i mineraliziraju do kruha koji peku u prošle godine otvorenom Noel Bread & Deliju. Od ostataka kruha prave i kvas, napitak kojemu, nakon što se kruh tostira i namoči, miksolog i bar manager Karlo Ferenčak dodaje šampanjski i pekarski kvasac. Kvas je u jednom slijedu poslužen uz mliječno pecivo sa sjemenkama i maslacem sa salikornijom.

Osim kvasa, još jedno osvježavajuće piće s potpisom posluženo tijekom večere bila je i kombucha od bijelog čaja i mandarine. No, pravo su iznenađenje bila dva mala koktela koja dijele večeru od deserta.

Rain Drop koktel u sferi očistit će vam sve okusne pupoljke te ih otvoriti za slatko iskustvo koje slijedi već u sljedećem koktelu Childhood Memory u obliku omiljene kockice poslužene na keramičkom dlanu. On će vam donijeti presjek svih omiljenih okusa djetinjstva i izmamiti vam osmijeh na lice.

Karlo Ferenčak

Spoj umjetnosti i visoke kuhinje

Spomenuti keramički dlan ručno je rađeno posuđe umjetnice Vesne Matić s kojim su u Noelu započeli projekt Noel Art. Osim Matić, posuđe su kreirale i druge vrsne umjetnice, a ovakvim spajanjem umjetnosti, koncepta visoke kuhinje i namirnica koje se koriste u pripremi hrane cilj je probuditi sva osjetila i izazvati zaokruženi doživljaj užitka.

Umjetnost ćete doživjeti na svakom koraku u Noelu, a u jednom slijedu imat ćete priliku sami sudjelovati u stvaranju te umjetnosti – crtanjem jestivim bojama po praznom tanjuru, nakog čega će na vaše “platno” stići umjetnost iz kuhinje.

Kulminacija projekta Noel Art je izložba radova umjetnika s kojima surađuju koja će se održati u travnju.

Squid and potato

Doživljaj za sva osjetila

Večera u Noelu traje tri i pol sata i zaista predstavlja zaokruženo iskustvo u kojem ćete uživati svim osjetilima. Noel tim pripremit će vam i dodatno glazbeno i vizualno iznenađenje kojim će vam upotpuniti doživljaj fine dining čarolije.

Ivan Jug

Za isprobati zimski meni imate još tjedan dana vremena, nakon čega slijedi predstavljanje proljetnog menija. Mi ćemo samo reći da jedva čekamo vidjeti što su nam iduće pripremili.

Foto: Marko Andrijašević, Šimun Šitum, Imhotep Production

Učitati još
Zatvori