![Doživljaj za sva osjetila: Bili smo na večeri u Noelu i uživali u gastro šetnji uz more](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Noel-vecera-615.png)
![Doživljaj za sva osjetila: Bili smo na večeri u Noelu i uživali u gastro šetnji uz more](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Noel-vecera.png)
Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, poznat je po tome da pomiče kreativne granice u svakom smislu. Dokazali su to još jednom na još uvijek aktualnom zimskom degustacijskom meniju imena Forest by the Sea.
Bogati meni sadrži 20-ak skladno komponiranih i kreativno posluženih jela s potpisom chefa Brune Vokala u čijim smo okusima jednom riječju uživali.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Bruno-Vokal--768x1153.jpg)
Čarolija na tanjuru
Baš kao što i sam naziv govori, šuma pokraj mora je bila glavna inspiracija chefu Vokalu za ovaj meni koji je podijeljen u pet cjelina. Taj šumski okus prati vas kroz gotovo svako jelo, od onog prvog, u kojemu sami iz zdjelice sa zemljom “tražite” svoj tartuf pa sve do deserta u kojem su glavne zvijezde badem, kruška, orah i jabuka, a koji zaokružuju cijelu priču.
Riba, rakovi i plodovi mora u nekim su jelima na ovom meniju zamijenili perad koja je dominirala na prethodnom, jesensko-zimskom meniju naziva Forest Stroll.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Langoustine-bisque-berlingoti-pasta-with-acorn-and-lemon-2-768x1162.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Spicy-crab-doughnut-with-remoulade-768x1110.jpg)
Uživali smo tako u Noelovoj reinterpretaciji lignje s krumpirom, doughnutom punjenim rakom grmaljem, fileu brancina s hrskavom kožom i berlingoti tjestenini od žirovog brašna punjenoj kozicama i škampima serviranoj s espumom i kremom od limuna, žličnjakom od bijele jadranske ribe i raviolom s biskom od škampa.
Dio menija inspiriran šumskom zemljom poput consomméa od raznih šumskih gljiva, tarta od 5 različitih vrsta gljiva i pečenog odreska od bundeve savršeno se uklopio u ovu gastronomsku šetnju šumom uz more.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Adriatic-fish-with-squid-and-mussels-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Langoustine-bisque-berlingoti-pasta-with-acorn-and-lemon-768x1110.jpg)
Pažljivo osmišljen pairing pića
U Noelu se ništa ne baca i sve se iskorištava koliko god je to moguće. Od vode koju sami filtriraju, ioniziraju i mineraliziraju do kruha koji peku u prošle godine otvorenom Noel Bread & Deliju. Od ostataka kruha prave i kvas, napitak kojemu, nakon što se kruh tostira i namoči, miksolog i bar manager Karlo Ferenčak dodaje šampanjski i pekarski kvasac. Kvas je u jednom slijedu poslužen uz mliječno pecivo sa sjemenkama i maslacem sa salikornijom.
Osim kvasa, još jedno osvježavajuće piće s potpisom posluženo tijekom večere bila je i kombucha od bijelog čaja i mandarine. No, pravo su iznenađenje bila dva mala koktela koja dijele večeru od deserta.
Rain Drop koktel u sferi očistit će vam sve okusne pupoljke te ih otvoriti za slatko iskustvo koje slijedi već u sljedećem koktelu Childhood Memory u obliku omiljene kockice poslužene na keramičkom dlanu. On će vam donijeti presjek svih omiljenih okusa djetinjstva i izmamiti vam osmijeh na lice.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Karlo-Ferencak-1-768x1152.jpg)
Spoj umjetnosti i visoke kuhinje
Spomenuti keramički dlan ručno je rađeno posuđe umjetnice Vesne Matić s kojim su u Noelu započeli projekt Noel Art. Osim Matić, posuđe su kreirale i druge vrsne umjetnice, a ovakvim spajanjem umjetnosti, koncepta visoke kuhinje i namirnica koje se koriste u pripremi hrane cilj je probuditi sva osjetila i izazvati zaokruženi doživljaj užitka.
Umjetnost ćete doživjeti na svakom koraku u Noelu, a u jednom slijedu imat ćete priliku sami sudjelovati u stvaranju te umjetnosti – crtanjem jestivim bojama po praznom tanjuru, nakog čega će na vaše “platno” stići umjetnost iz kuhinje.
Kulminacija projekta Noel Art je izložba radova umjetnika s kojima surađuju koja će se održati u travnju.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Squid-and-potato-768x1097.jpg)
Doživljaj za sva osjetila
Večera u Noelu traje tri i pol sata i zaista predstavlja zaokruženo iskustvo u kojem ćete uživati svim osjetilima. Noel tim pripremit će vam i dodatno glazbeno i vizualno iznenađenje kojim će vam upotpuniti doživljaj fine dining čarolije.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/03/Ivan-Jug-768x1151.jpg)
Za isprobati zimski meni imate još tjedan dana vremena, nakon čega slijedi predstavljanje proljetnog menija. Mi ćemo samo reći da jedva čekamo vidjeti što su nam iduće pripremili.
Foto: Marko Andrijašević, Šimun Šitum, Imhotep Production