Noel je predstavio novi koncept večere na kojoj se spajaju hrana, kokteli i parfemi

Brancin/pak choi/pečena cvjetača 

Poznati zagrebački restoran Noel, koji je prošle zime postao ponosni vlasnik Michelinove zvjezdice, predstavio je posve novi koncept večere na čijem smo predstavljanju bili i mi. Osim novog menija koji je uveden ovih dana, u Noelu su se odlučili za zaokret i kad je riječ o stilu kuhanja i prezentaciji jela. Tri mušketira Noela – chef Goran Kočiš, sommelier Ivan Jug i koktel majstor Karlo Ferenčak – opet su pomaknuli granice i oduševili nas.

Olfaktivno iskustvo za sva osjetila

Novi koncept prezentiran nam je na večeri koja spaja dva svijeta, gastronomski i parfemski. Chef Goran Kočiš kreirao je dva degustacijska menija od četiri, odnosno sedam slijedova, a prije nego što vam na stolu budu posluženi regularni slijedovi, imat ćete priliku probati i tri pozdrava iz kuhinje, poput dekonstrukcije prženih lignji s tartarom koje su nas posebno oduševile.

Tagliolini/morski ježinac/maslac od škampa/perle od buže (menu 4 slijeda)

Olfatkivni slijed postao je sastavni dio degustacijskog menija, a radi se o iskustvu koje djeluje na sva vaša osjetila. Koncept funkcionira na sljedeći način: gostu se na stol prezentiraju esencije parfema, za što je zaslužan Juraj SotošekRihtarec, parfemski stručnjak koji je idejni začetnik cijelog olfaktivnog iskustva sparivanja mirisa, hrane i koktela. Potom se servira slijed jela te koktel mladog koktel majstora Karla Ferenčaka u kojem se te esencije evociraju kroz hranu i piće. Osim koktela, neka se jela s novog menija uparuju s čajevima, a senzorno iskustvo u kojem mirisom tragamo za elementima, a zatim ih sparujem s hranom i pićem uistinu je neponovljiv doživljaj za sva osjetila.

Večera od sedam slijedova

Mi smo na večeri kušali menu od sedam slijedova čija cijena po osobi iznosi 850 kuna (menu od četiri slijeda košta 580 kuna). Prva je na redu bila jadranska tuna sa sojom i yuzuom, zatim vegetarijansko jelo nazvano Teksture peršina, dok je treći slijed činila hobotnica na kremi od stiltona, s čičokom i morskim mousseom. Hobotnica se servira s parfemom Ocean Oud Ramona Monegala, glasovitog španjolskog parfumera koji je radio i parfem Noel predstavljen u studenom prošle godine. Kako bi olfaktivno iskustvo bilo zaokruženo, uz opojne mirise i okuse poslužen će vam biti i Sea Oud koktel od bourbona Ezra Brooks i tinkture morske vode.

Jadranska tuna/soja/yuzu
Teksure peršina/miso
Hobotnica/Stilton/čičoka/morski mousse

Nakon hobotnice uslijedio je ječam s ciklom i kozjim sirom, a kao peti slijed serviran nam je brancin na pak choiju obogaćen teksturom tartara od pak choija i kremom od češnjaka te pečena cvjetača. Uslijedila je vrlo mekana i sočna wagyu govedina servirana s pireom od celera.

Desert nazvan Maslinovo ulje je slijedio jela u izvrsnosti i potpuno nas oborio s nogu. Na kraju nam je, prije petit fours, bila poslužena i krafnica punjena domaćim džemom od vinogradarskih bresaka s ružmarinom.

Ječam/cikla/kozji sir
Maslinovo ulje

Noel će cijeli menu mijenjati sezonski, odnosno četiri puta godišnje, a svakih 10-ak dana dodaju se dva nova jela kako bi gosti stalno mogli uživati u novim kreacijama chefa Gorana Kočiša i cijelog Noel tima.

Foto: PR

0