Noel je predstavio jesenski menu i oduševio nas

Noel je predstavio novi, jesenski menu

Prije desetak dana dobili smo na redakciju poziv na predstavljanje jesenskog menuja zagrebačkog restorana Noel. Chef Goran Kočiš kreirao je degustacijski menu inspiriran jesenskim namirnicama, no i s nekim novitetima koje je uveo na svoj jelovnik. Uslijedilo je gastronomsko uživanje, fantastično spareno i s izborom dva sommeliera – Ivanom Jugom i Goranom Petrićem.

Goran Kočiš tada nam je predstavio sasvim drugačiji sushi od onog na koji smo inače navikli. Njegov sushi podsjeća na hosomaki po formatu, no uveo je i iznenađenje te je u algi serviran zamotan klasični rižoto s bademima. Spoj rižota i sushija bilo je prvo iznenađenje večeri, no zadalo je ton, kojemu smo se počeli iskreno veseliti. Uz kombinaciju sushija i rižota na tanjuru našli su se još i medaljon hlapa i maslac od hlapa. Radi se o stvarno raskošnom jelu.

Uslijedio je odrezak gusje jetre serviran na briošu, s mariniranom smokvom punjenim parfaitom od gusje jetre. Iskusili smo i novo iznenađenje – kombinacija smokve i foie gras što se pokazalo sjajnim. Sočan file zubaca oplemenjen je sušenom moždinom koju je chef Kočiš ribao za stolom na svaki tanjur. Jelo je servirano s dodacima pečenog korijena celera i s majonezom od crnog češnjaka.

Uslijedila je crvena paprika punjena divljom rižom koja nas je uvela u pačja prsa, iznimno mekana i sočna.

Desert je slijedio jela u izvrsnosti. Mousseu od bijele čokolade sa šećernom vunom, slanim kozjim sirom, pečenom breskvom i sorbetom od breskve dodan je još granite od dinje s timut paprom što je kao osvježenje na kraju degustacija odlično sjelo.

Sommelier Goran Petrić za menu je odabrao Sancerre Comte La Find uz sireve, australski chardonnay Giant Steps kušali smo uz hlapa i sushi rižoto, Prinčičeva Rebula slijedila je uz paprike te chianti Marchesi Antinori uz jelo od patke.

Goran Petrić
Goran Petrić

Novi, jesenski degustacijski meni donosi novitete u fine diningu; svako je jelo teksturirano, jako promišljeno i elegantno servirano. Za kraj smo sa sobom ponijeli i potpisani menu kao efektnu uspomenu na ovu fantastičnu degustacijsku večeru.

Foto: PR, privatne fotografije

0