

Kad je talijanska kuhinja u pitanju, gotovo da ne postoji jelo koje ne volimo. Od klasika poput pizze i tjestenine, do tiramisua. Mnogo je talijanskih jela koja ne samo da volimo, već koja se mogu pripremiti na nove načine i uz minimalne izmjene ili dodatke donijeti nešto posve novo za vaša nepca.
Kada su klasici u pitanju, još jedno jelo svakako spada na tu listu – njoki. Ovo jelo savršeno pripada kategoriji tzv. comfort meal, odnosno utješnog obroka, kojeg posebno želimo u jesenskim danima. Ipak, još se ne odričemo ljetne svježine – barem ne još. Spoj dva godišnja doba i odličnih sastojaka – njoki s limunom – naša su nova opsesija, a donosimo i recept.
Recept
Za njoke s limunom bit će vam potrebno svega 20-ak minuta i manje od 10 sastojaka. Obrok se priprema brzo, a još brže uživa, a ove količine dovoljne su za dvije do tri osobe.
Sastojci:
- 500 g svježih njoka (kupovnih ili domaćih)
- 200 ml vrhnja za kuhanje (ili slatkog vrhnja)
- 30 g maslaca (oko 2 žlice)
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan (po želji)
- Kora jednog neprskanog limuna
- Sok od pola limuna (ili po ukusu)
- 40 g ribanog parmezana (ili Grana Padano)
- Sol i svježe mljeveni papar
- Svježi peršin ili bosiljak za serviranje
Priprema:
Njoki:
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (obično 2–3 minute). Kad isplivaju, izvadite ih šupljikavom žlicom i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko pola čaše) – zatrebat će uskoro.
Umak:
U većoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak (ako ga koristite) i kratko ga propržite 20–30 sekundi, samo da zamiriše. Ulijte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte. Dodajte koricu limuna i malo limunovog soka – probajte i po želji dodajte još soka za intenzivniji limunasti okus. Posolite i popaprite. Kuhajte 2–3 minute dok se umak malo ne zgusne.
Sljedeći korak je spajanje sastojaka i serviranje.
Skuhane njoke ubacite direktno u umak. Zatim dodajte ribani parmezan i, po potrebi, malo vode od kuhanja njoka kako bi umak postao svilenkast i kremast. Lagano promiješajte da se sve sjedini i da njoki lijepo oblože umak.
Na kraju, uklonite tavu s vatre i pospite još malo parmezana te svježeg peršina ili bosiljka. Po želji možete dodati i malo korice limuna na vrh za dodatnu svježinu. Ako želite, u obrok možete uključiti i protein poput piletine ili lososa, a za dodatni kick limuna možete prije serviranja kapnuti još malo limunovog soka.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@healthygirlkitchen, @elinwarn, @emma.ranne)




