Zavirite u New York Café u Budimpešti, jedan od najljepših kafića na svijetu

Zavirite u New York Café u Budimpešti, jedan
od najljepših kafića na svijetu

Budimpešta, koju mnogi nazivaju i Parizom istoka, jedan je od najljepših gradova na svijetu. Glavni grad Mađarske zrači posebnom energijom i dom je brojnim znamenitostima poput Budimskog dvorca, zgrade Parlamenta i bazilike Sv. Stjepana koje svaki turist, kad se prvi put nađe u ovom gradu, mora posjetiti. Prekrasna mađarska metropola puna je kulture i lijepih krajolika i nalazi se vrlo visoko na popisu najpoželjnijih turističkih destinacija. Uz sve navedeno, ovdje se nalazi i jedan od najljepših kafića na svijetu, kultni New York Café.

New York Café

New York Café je preživio nekoliko era, političkih sistema i turbulentnih povijesnih događaja, ali je do danas očuvao blještavilo, luksuz i sofisticiranost te ostao omiljeno mjesto okupljanja umjetnika. Radi se o jednom od najstarijih kafića u Budimpešti, a nalazi se u New York Palace, impozantnom zdanju iz 1894. godine. Posebno popularan je bio u krugu pjesnika, pisaca i urednika novina koji su svoja izdanja dovršavali na galeriji. Nakon Drugog svjetskog rata bio je zatvoren, a u novom ruhu osvanuo je 1954. godine pod nazivom Hungária. Ipak, tek je 2006. renoviran poštujući originalni stil.

New York Palace je danas hotel, u čijem se sklopu kafić nalazi. Interijer je uređen po uzoru na eklektiku iz doba talijanske renesanse, a osim fine kave na meniju se nalaze i specijaliteti koji su bili popularni u doba Austro-Ugarske monarhije.

Učitati još
Zatvori