Naša poznata gastro blogerica izdala je svoju prvu kuharicu koja će vas potaknuti da kuhate drugačije

Ako volite kuhati i tražite inspiraciju za jednostavna, kreativna jela, blog i Instagram profil Chiarin tanjurić sigurno ste već otkrili. Iza njega stoji Nastasja Chiara Petrić, poznata kuharica, gastro blogerica i kreativka koju je šira javnost upoznala prije desetak godina kao sudionicu prvog hrvatskog Masterchefa.

Nakon Masterchefa, Nastasja je započela karijeru kao sous chef u hvarskom restoranu diVino, a kasnije je iskustvo stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit. Njen Instagram profil danas prati više od 20 tisuća ljudi, a na njemu svakodnevno dijeli svoja znanja, savjete, recepte i iskustva. Jedan od njenih najnovijih projekata je prva samostalna kuharica “Kuhaj drugačije”, koju je objavila početkom ovog mjeseca.

Kuhaj drugačije s Nastasjom Chiarom Petrić

Nastala u suradnji s dm-om, kuharica na više od stotinu stranica donosi 50 recepata, ali i pregršt Nastasjinih savjeta koji će vas inspirirati i potaknuti vašu strast za kuhanjem. Iako na svom profilu Nastasja uglavnom piše o dječjoj prehrani i donosi recepte za raznolika jela prije svega namijenjena djeci, kuharica “Kuhaj drugačije” namijenjena je doslovno svima.

Kako je došla na ideju, kakve sve recepte u njoj možete pronaći, u čemu pronalazi inspiraciju za svoja jela te još mnogo zanimljivih stvari na kojima trenutno radi, Nastasja nam je otkrila u razgovoru koji donosimo u nastavku.

  • Nedavno si izdala svoju prvu samostalnu kuharicu “Kuhaj drugačije” koja je nastala u suradnji s dm-om. Kako je došlo do te suradnje, odnosno kako si došla na ideju za kuharicu i koliko dugo si radila na njoj?

Suradnja je došla nekako prirodno i logično budući da već godinama surađujemo kroz njihovu emisiju “Bebeceda” za koju kreiram i snimam video recepte za djecu. Ideja je bila da puno tih recepata doradimo i pretvorimo u pisani oblik, pa je tako nastala i ova kuharica. Radili smo na njoj od ljeta 2020., a proces je bio zabavan budući da je fotografije radila Matejka Buča (Like Chocolate) koja mi je susjeda i prijateljica. 

  • Što stoji iza naziva “Kuhaj drugačije?” Kome je sve kuharica namijenjena i kakve sve recepte u njoj možemo pronaći?

Svaki od mojih recepata koje objavljujem na svojem profilu Chiarin tanjurić može se prilagoditi za cijelu obitelj pa je tako nastala i ova kuharica koja je za svakog gurmana, kao i za svakog početnika u kuhanju. Recepti su dobro označeni pa već na prvi pogled možete vidjeti je li za vas ili nije (vege, bez glutena, laktoze i slično). Osim toga, imam cijeli jedan niz recepata koji su prilagođeni za sportaše i ljude u treningu, tako da sam se zaista potrudila obuhvatiti sve kategorije ljudi kojima trebaju malo drugačiji svakodnevni recepti. 

  • Kako si birala recepte, odnosno što ti je bio najveći izazov prilikom odabira recepata koji su na kraju uvršteni u kuharicu?

Zapravo mogu reći da nisam imala izazov po pitanju odabira recepta, jer imam i poprilično veliku bazu recepata te svakodnevno dobivam nove ideje i skromno mogu reći da bez problema mogu napuniti još 4 takve kuharice kao od šale. Jednostavno mi to leži, kreiranje autorskih recepata i volim to raditi što se može i zaključiti po svemu što dijelim sa svojim pratiteljima. Drago mi je da je i ovim putem šira publika mogla vidjeti kakve recepte volim i kako kuhanje može biti lijepo i kreativno. 

  • U čemu pronalaziš inspiraciju za svoje recepte i svakodnevna jela koja kuhaš za svoju obitelj?

Najveća inspiracija su mi moj frižider i smočnica. A nerijetko i kad je poluprazna, jer onda dolaze ideje snalaženja s onime što imam. Moram priznati da su tako nastali moji najbolji recepti, ali s druge strane svjesna sam da nemaju svi doma baš toliko namirnica u svakom trenutku. Meni je to posao i zaista doma nema što nema. Definitivno mi je onda, kad mi dođe ideja, lakše testirati recepte nego nekim ljudima koji po te namirnice moraju skoknuti u dućan, a nekad i prvi put čuju za određene sastojke. Zato se u zadnje vrijeme trudim raditi što više recepata s klasičnijim namirnicama prosječne hrvatske obitelji. 

  • Oni koji prate tvoj blog i Instagram profil, znaju da na njima mogu pronaći raznolike, zdrave i jednostavne svakodnevne recepte za cijelu obitelj. Majka si dviju djevojčica pa puno pišeš i o dječjoj prehrani – koje greške roditelji najčešće rade kad je u pitanju dječja prehrana? 

Mislim da je glavna pogreška što se previše opterećuju jednom kad im dijete počne jesti. Gledaju taj dio dana kao obavezu, a ne uživanje i tu nastaje najveći dnevni problem. A zašto je to tako jer djeca u prosjeku jedu i po 5 puta dnevno i to zaista nekad može biti naporno. Još ako uz to počnu čitati što se sve smije i ne smije, naravno da se roditelj pogubi u moru informacija i više ne zna kako pravilno hraniti svoje dijete. Cijela filozofija koju ja guram je da se dijete postepeno nauči sudjelovati u zajedničkim obrocima i navikama i paralelno mijenjati neke svoje “loše” navike. Djeca nas na to najviše i inspiriraju. 

  • Misliš li da se u Hrvatskoj dovoljno priča o važnosti zdrave i raznolike, odnosno osviještene prehrane? Kako bi ti definirala pojam osviještene prehrane?

Mislim da postoje pojedinci koji to pokušavaju promijeniti jer mislim da su te navike na kojima smo mi odrastali u suštini dosta loše. Nisu ni generacije prije nas previše krive, nisu znale bolje, ali onda je na nama odgovornost da to lagano počnemo mijenjati, kako bi naša djeca nastavila mijenjati iduće generacije. Treba se osvijestiti o hrani općenito, kako se uzgaja i proizvodi. Što znače pojedine oznake na deklaracijama i koliko je hrana snažna kad je zdravlje u pitanju. Zatim bi bilo pametno osvijestiti se i oko marketinga uloženog u prodaju određene komercijalne hrane, kao i fokus na dijete i krivog načina gubitka kilograma koji nerijetko naprosto ne drže vodu i nisu pravilan pristup zdravom načinu život. Ljudi imaju dosta loše odnose prema hrani i količinu koju konzumiraju, a te navike zaista nije lako promijeniti.

  • Bez kojih namirnica ne možeš živjeti, što se uvijek može naći u tvom hladnjaku ili smočnici? Što najviše voliš kuhati i pripremati?

U mojem hladnjaku uvijek ima jaja, maslaca, brdo azijskih začina, kefira, svježih datulja, brdo povrća i slično, a u smočnici tjestenine, riže, orašastih maslaca, sjemenki, suhog voća, kvalitetnih brašna svih vrsta, maslinovih ulja, aceta itd. Da vam budem iskrena, u moju smočnicu kad uđete kao da ste došli u maleni dućan, zaista u bilo koje doba dana se mogu napraviti odlična jela. To mi je i posao i ljubav i zaista uživam u svemu povezanom. 

  • Osim kuharice, u otprilike isto vrijeme na svom profilu pokrenula si projekt “Znam više, jedem bolje”. O čemu se točno radi? Kako si došla na tu ideju?

Projekt je zamišljen kao još jedan dodatni način kako informirati i moju i širu publiku o bitnosti kvalitetne prehrane i dobrog odnosa s hranom. Ali sam sve htjela dodatno obogatiti stručnim komentarima. Tako da u njemu sudjeluju i liječnici, psiholozi, nutricionisti te svi oni kojima je ova tema bliska i imaju nešto vrijedno za podijeliti s nama. 

  • U kuharici “Kuhaj drugačije” možemo pronaći 50 recepata – možeš li među njima izdvojiti neke svoje favorite?

Svakako mi je favorit i najjednostavniji recept među njima, a to je Probiotički sendvič, a odmah iza njega i najkompliciraniji recept, a to je Čokoladna torta s tikvicama i kokosovim mlijekom. Nju često radim za rođendane i svakoga oduševi jer su sastojci odlični, a okusi vrlo bogati. 

  • Koji su ti daljnji poslovni planovi? Možemo li u skoroj budućnosti očekivati još kuharica s tvojim potpisom?

Osim projekta u obliku kuharica, možete od mene očekivati svašta nešto. Uvijek povezano s gastronomijom i to je jedino što vam trenutno mogu otkriti, ali ja zaista uživam u svemu onome što mogu pružiti drugima, a da i meni izaziva osjećaj zadovoljstva. Volim biti korisna, kreativna i drago mi je što ljudi prepoznaju iskrenost i ustrajnost u mojem radu.

Kuharicu “Kuhaj drugačije” možete nabaviti u svim dm prodavaonicama kupnjom proizvoda iz osviještenog asortimana u iznosu od minimalno 200 kuna.

*Hvala concept storeu TVOJE na ustupljenom prostoru za snimanje.

Foto: Sanja Tušek (Instagram)

0