

Kada se dani skrate i sunce sve rjeđe grije kožu, našem tijelu počinje nedostajati jedan od ključnih vitamina – vitamin D. On je nezamjenjiv za snažan imunološki sustav, zdrave kosti i mišiće te čak i za dobro raspoloženje. Budući da se najveća količina vitamina D stvara izlaganjem sunčevoj svjetlosti, kraći i tamniji dani često su razlog zbog kojeg se osjećamo umornije i bez energije.
No, manjak vitamina D, osim uz suplemente, možete nadoknaditi i uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani. Predstavljamo vam namirnice bogate vitaminom D uz koje će vaš organizam, čak i bez sunca, primiti ovaj važan vitamin.
Masnije ribe – najbogatiji izvor vitamina D
Losos, skuša, tuna i sardine pravi su izvor ovog dragocjenog vitamina. Već jedna porcija lososa može tijelu osigurati i do 80 posto dnevnih potreba, ovisno o načinu pripreme. Osim toga, masne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje srca, mozga i živčanog sustava. Iznimno bogat izvor vitamina D je i ulje jetre bakalara, koje uz to sadrži i vitamin A. Možete ga koristiti kao dodatak prehrani ili u jelima upotrijebiti i samu jetru bakalara.
Gljive – biljni izvor sunčevog vitamina
Gljive su jedina namirnica biljnog podrijetla koja prirodno sadrži vitamin D. Posebno su korisne one koje su bile izložene sunčevoj svjetlosti, jer se tada u njima odvija proces sinteze sličan onome u našoj koži. Vrste poput shiitake i portobello gljiva izvrstan su izbor za sve koji ne konzumiraju meso ili ribu, a žele zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom D.

Jaja – jednostavan i hranjiv izbor
Žumanjak sadrži značajnu količinu vitamina D, zbog čega su jaja iznimno praktičan izbor za svakodnevnu prehranu. Jedno jaje može pokriti približno deset posto dnevnih potreba, što znači da ćete s kajganom ili kuhanim jajima brzo obogatiti svoj jelovnik. Osim toga, sadrže i proteine te zdrave masnoće koje doprinose osjećaju sitosti i uravnoteženoj prehrani.
Mlijeko i mliječni proizvodi – dvostruka korist za kosti
Mlijeko je često obogaćeno vitaminom D, jednako kao i jogurti te neki sirevi. Redovita konzumacija ovih namirnica ne pomaže samo u održavanju odgovarajuće razine vitamina D, nego i kalcija, koji je ključan za snažne kosti i zube. Šalica toplog mlijeka ujutro ili čaša jogurta uz obrok jednostavan je način da tijelu osigurate važne hranjive tvari.


Crveno meso – dodatni izvor za raznovrstan jelovnik
Iako sadrži manje vitamina D nego ribe, crveno meso također je dobar dodatak prehrani, osobito goveđa jetra. Povremeno uključivanje ovih jela u jelovnik može pomoći u održavanju odgovarajuće razine vitamina D, a uz to osigurava željezo i proteine potrebne tijelu za energiju.
Za snažan imunološki sustav i dobro raspoloženje
Kada je svjetla manje i dani brže prolaze, posebno je važno tijelo podržati uravnoteženom prehranom. Nedostatak vitamina D često vodi do umora, smanjene otpornosti i promjena raspoloženja, stoga je ključno redovito unositi ovaj vitamin. Uključivanjem ribe, jaja, mliječnih proizvoda, gljiva i crvenog mesa u svakodnevni jelovnik omogućit ćete tijelu da ostane snažno, puno energije i spremno za svaki izazov.

*Članak je preuzet s Journal.si
Foto: Dupe photos, Instagram (@mecahwirht)