Najbolji zalogaji u gradu: Brokenships Bistro za zaljubljene parove i one slomljena srca

Najbolji zalogaji u gradu: Brokenships Bistro za zaljubljene parove i one slomljena srca

Kao podružnica svjetski poznatog Muzeja prekinutih veza, prošlog je ljeta na adresi Katarinin trg 3 otvoren Brokenships Bistro. Lokacija restorana dovoljno je udaljena od gradske vreve da se možete u miru opustiti i uživati u dobroj hrani, a opet dovoljno blizu Trga bana Jelačića s kojeg vam do restorana treba svega desetak minuta hoda.

Reference na Muzej u prostoru i kuhinji

Čim uđete u restoran, primjetit ćete da interijerom dominira crvena boja koja, kako gledate od poda prema stropu, sve više blijedi. Prostorni se koncept, naime, temelji na promjeni intenziteta emocija kad se odljubljujemo. Intenzivne emocije postaju sve nježnije, odnosno boja postepeno blijedi onako kako blijedi ljubav, ljutnja ili bijes, a cijeli se prostor na taj način doima viši. Stolovi od tamnog drveta, jednostavni crni stolci i rasvjeta zaokružuju minimalizam interijera koji je uredio jedan od vlasnika Muzeja i Bistroa Dražen Grubišić i dizajnerica Željka Zrnić. Restoran ima i terasu koja je uređena smeđim stolovima i stolcima u žutoj, smeđoj i mint boji.

Reference na Muzej i prekide veza vidljive su i u konceptu restorana čije je polazište “confusion cuisine, comfort food i single meals”.

Confusion cuisine ne samo zato što smo uvijek zbunjeni kad su u pitanju osjećaji, bili sretno ili nesretno zaljubljeni, nego zato što smo u traženju odgovora na pitanje – „što je hrvatska kuhinja“ shvatili da je ona zapravo „(con)fusion“ nacionalnih kuhinja iz okruženja koje je povijesno dominiralo našim prostorima, od Italije i Turske, do Austrije i Mađarske. Comfort food je ono što nam uvijek najviše godi kad je hrana u pitanju i dobro tješi, a single meals su posljedica tih break up priča. Naša large porcija je zapravo standardna porcija, a single je manja porcija. Tako da ljudi koji su singl mogu sjesti i tješiti se s više toga, uživati u više jela i osjećati se neuskraćeno onda kada nemaju s kime dijeliti, objasnila nam je Marija Curić, jedna od vlasnica Bistroa.

Tradicionalna jela u novom ruhu

U kuhinji je mladi tim kuhara predvođen 21-godišnjim chefom Matijom Jagićem. Na jelovniku, koji se mijenja barem tri do četiri puta godišnje, možete pronaći tradicionalna, pomalo zaboravljena hrvatska jela koja ovi chefovi oživljavaju na jedinstven način.

Chef Matija Jagić, sous-chef Hrvoje Belančić, Bruno Arapović, Bernard Bušić i Ivan Ivanek

Kopamo arhive da bi došli do starih recepata. Trenutno na meniju imamo stvari kao što su kotlovina, pašticada i slično, ali to možete naći na stolovima svugdje – pola Zagorja sprema kotlovinu vikendom, a pola Dalmacije pašticadu. Naša jela imaju twist. Nama je cilj istražiti puno dublje i pronaći stvari koje su ipak autentične, tim više što je većina našeg naslijeđa radnička i seljačka kuhinja, što je zapravo jednostavna kuhinja koja je danas strahovito na cijeni. Planiramo dublje istraživati povijest gastronomije i sve ozbiljnije inzistirati na malim proizvođačima i uspostavljanjem što boljih veza s njima na način da ili mi prilagođavamo menije njihovim proizvodima ili da oni proizvode neke stvari specifično za nas, objašnjava Curić.

Sva su jela zamišljena da budu komforna, odnosno da se mogu jesti sa žlicom ili rukama, a sve što mogu, u restoranu pripremaju sami, od kruha do putra. U kuhinji se koriste isključivo svježe, sezonske namirnice koje svakodnevno nabavljaju na Dolcu. Kako jedna namirnica nestane, a druga se pojavi, tako se postepeno izbacuju i uvode nova jela. Na aktualnom jelovniku ima šest novih od ukupno 16 jela, a evo što smo mi probali.

Nema ‘tice do prasice

Iza ovog naziva krije se krumpir punjen emulzijom od vrhnja s čvarcima koji se jede s rakijom s infuzijom masti sa slatkim sirupom. To je tzv. pozdrav ih kuhinje koji svaki gost dobije kao jelo dobrodošlice. Moja mama je nedjeljom radila pečene krumpire u kori i uz to smo uvijek jeli čvarke, a tata bi sa strane pio rakiju. Onda smo išli malo istraživati pa smo doznali da su u prošlosti djeca na selu jela kruh namazan svinjskom mašću, posutu šećerom. To me inspiriralo za ovo jelo pa smo odlučili napraviti svoju interpretaciju krumpira s kremom od čvaraka, objasnio je chef Matija. Jede se na način da se uzme zalogaj krumpira i nakon toga gutljaj rakije, koja je dosta slatka. Tijesto je napravljeno od krumpira kako bi se mogla dobiti ova forma, a izvana je pepeo od krumpirove kore.

Sardele na savor

Sardele na savor su jako popularno jelo i vrlo su ukusne. Radi se o mariniranim prženim srdelama koje su poslužene sa kremom od pinjola i češnjaka, palentom sa usoljenim limunom, ukiseljenim tuštom i uljem s lovorom. Čips, odnosno hrskavac, napravljen je od domaćeg kruha. Single porcija idealna je za predjelo.

Kotlovina

Ova jedinstvena interpretacija kotlovine nas je oduševila. Radi se o svinjskoj vratini koja je marinirana crvenom paprikom, kuhana 13 sati na 73 stupnja, pa kasnije malo dimljena i grilana. Poslužena je na podlozi od pire od krumpira u umaku od paprike, rajčice, luka i češnjaka s uljem od sušene kobasice. Ako volite pikantno, hrskavac s čilijem i ukiseljenim rajčicama možete nadrobiti u umak.

Zagrebački

Zagrebački je još jedno vrlo popularno jelo u Brokenships Bistrou pa je ostao i na novom jelovniku. Napravljen je tako da se može jesti i rukama. Složen je kao bajadera – prvo ide tost s wasabi majonezom i salaticom, pa pohana teletina punjena sirom i onda još jedanput tim redosljedom. Serviran je s umakom od sušenih rajčica i krumpir salatom s koromačem, paprikom, limunom i sezamom.

Med i mlijeko

Za kraj smo probali desert, a odlučili smo se za Med i mlijeko. Na svakom jelovniku nalaze se dva deserta, a iza ovog naziva krije se jako ukusan sladoled od smeđeg maslaca, panna cotta, crumble od oraha i listići pelargonije.

Brokenships Bistro nalazi se na adresi Katarinin trg 3, a otvoren je od utorka do nedjelje, od 12 do 23 sata.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori