
Ovo je najbolji sendvič na svijetu: Original rade u malom baru u Parizu, a možete ga složiti i sami
Kada pomislite na francusku gastronomiju, vjerojatno zamišljate juhu od luka, sočne foie gras delicije, puževe – ili pažljivo pripremljene croissante pune maslaca poslužene uz jutarnju kavu. I dok su takva jela zasigurno zvijezde francuske kuhinje, u srcu Pariza skriva se pravi dragulj jednostavnosti koji je osvojio svijet. Riječ je o sendviču koji u svojoj klasičnoj formi može djelovati gotovo nevino, ali je izuzetno voljen zbog savršenog balansa okusa.
Upravo se u Parizu krije sendvič bar koji poslužuje taj svjetski poznat sendvič s titulom najboljeg.
Najbolji sendvič na svijetu: Jambon Beurre
Možda ste pogodili, radi se o jambon‑beurreu, sendviču sastavljenom od svježeg baguettea, maslaca i fine, sočne šunke. Nastao je početkom prošlog stoljeća u pariškim bistroima kao brzi, ali kvalitetan ručak za radnike i putnike. Ideja je bila jednostavna: sendvič koji se može uzeti u ruku i pojesti u pokretu, a da ipak pruža pravi gastronomski užitak.
Upravo zbog minimalizma, svaka komponenta mora biti vrhunska. Baguette mora imati savršenu koru i teksturu, maslac daje bogatstvo i kremoznost, a tanko narezana šunka vrhunske kvalitete, upotpunjuje iskustvo. Iako sastojci djeluju jednostavno, kombinacija hrskave korice, sočnog maslaca i nježne šunke čini ovaj sendvič izvanredno ukusnim. Također, opcionalan je dodatak kiselih krastavaca koji ovom sendviču daju dodatnu notu, kako kiseline tako i hrskavosti.
Le Petit Vendôme
Ako se nađete u Parizu, nezaobilazna adresa je Le Petit Vendôme, mali tradicionalni bistro koji, prema nekim kritičarima, radi najbolje sendviče na svijetu. Primjerice, baš njihov jambon‑beurre je prema magazinu Time Out proglašen najboljim sendvičem na svijetu. Tajna je u beskompromisnoj kvaliteti sastojaka: baguette dolazi iz poznate pekare Julien, domaći maslac i pažljivo odabrana šunka stvaraju jednostavan, ali izvanredno ukusan obrok. Pred vas, naravno, dolazi još topao i neodoljivo hrskav. Sve je pripremljeno i posluženo na licu mjesta, bez dodataka ili kompliciranih nadjeva, što pojačava osjećaj autentičnosti i čistog okusa. Uz sve, sendvič je spreman u manje od minute.
Le Petit Vendôme je mali, pomalo kaotičan bistro koji je postao svjetska institucija kad je riječ o sendvičima. Na prvi pogled, ništa u njemu ne odaje da je upravo ondje stvoren jedan od najboljih sendviča na svijetu. Interijer je zbijen, zidovi obloženi starim drvenim pločama, a atmosfera je autentična i živa. Ipak, red ispred vrata govori sve. Iako sendvič na prvu zvuči previše jednostavno, oni koji su ga probali kažu da je hype opravdan.
Napravite ga sami
Sastojci (za 2 sendviča):
- 1 svježi baguette (po mogućnosti iz artisan pekare)
- 80-100 g kvalitetne kuhane šunke (tanke rezine)
- 50 g dobrog maslaca, idealno francuskog demi-sel (blago slanog)
- nekoliko malih kiselih krastavaca (opcionalno)
Postupak:
- Baguette prerežite po dužini, ali ne do kraja, tako da se polovice mogu otvoriti poput knjige.
- Na obje strane obilno namažite maslac. U pariškim bistroima ne štede na njemu, upravo on stvara bogati kontrast hrskavom kruhu.
- Na donju polovicu složite tanko rezanu šunku, ravnomjerno ju rasporedite.
- Ako želite, možete dodati par kiselih krastavaca, baš kao što to rade u Le Petit Vendômeu.
- Lagano zatvorite sendvič i pritisnite dlanom. Poslužite odmah, idealno uz čašu vina ili espresso.





