Najbolji restorani svijeta: Belcanto

Najbolji restorani svijeta: Belcanto

Restoran Belcanto jedan je od najboljih restorana u Portugalu. Nalazi se u povijesnom centru Lisabona, a vodi ga jedan od najvažnijih portugalskih chefova, José Avillez. Belcanto je otvoren još 1958. godine u romantičnoj lisabonskoj četvrti Chiado, na trgu São Carlos. Odlična lokacija, ugodna atmosfera te dobra usluga i kuhinja ubrzo su osvojili lisabonsku elitu koja je Belcanto pretvorila u neizbježno mjesto susreta. Početkom 2012. restoran je preuzeo Avillez i potpuno ga obnovio, a iste je godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu. Druga zvjezdica stigla je dvije godine kasnije, čime je Belcanto postao prvi lisabonski restoran koji se time može pohvaliti, jednako kao i Avillez koji je postao prvi portugalski chef s tim priznanjem u Portugalu.

Suvremena portugalska kuhinja u srcu Lisabona

Belcanto se trenutno nalazi na 42. mjestu liste 50 najboljih restorana na svijetu. José Avillez i njegov tim gostima nude suvremenu portugalsku kuhinju u sofisticiranom i ugodnom ambijetu koja vas vodi na putovanje kroz vrijeme. Na mjestu prepunom detalja, gdje umjetnost i sjećanja dijele prostor, Avillez stvara jedinstveno senzorno i gastronomsko iskustvo. Ovdje ćete uživati u nekim od najboljih portugalskih jela i okusa, a možete birati između a la carte jelovnika i dva degustacijska menija – Evolucijski i Klasični.

Postoji i Chef’s Table gdje gosti mogu gledati rad cijelog tima dok istvoremeno uživaju u jedinstvenom degustacijskom meniju koji uključuje posebnu vinsku kartu sommeliera Nádije Desidério.

Avillezova kuhinja u Belcantu povodi se prema njegovih takozvanih 20 zapovijedi. Iako su one podložne promjenama, prva zapovijed kaže da je okus najvažniji, druga da tehnike služe namirnicama, dok se ostale bave izborom namirnica, teksturama, smanjenjem udjela masnoće u jelima itd.

Avillez i njegov tim kuhinju smatraju načinom izražavanja pa inspiraciju, emocije i razmišljanja dijele s gostima putem kreativnih kulinarskih rješenja. Drugim riječima, svako jelo priča svoju priču, a cilj je da ono dotakne onoga tko ga jede i u njemu izazove neke nove osjećaje.

Jela s potpisom

Najpoznatije jelo koje možete naručiti u Belcantu zove se Vrt guske koja je snijela zlatna jaja, a iza ovog neobičnog imena krije se o jaje kuhano na niskoj temperaturi, prekriveno listićem zlata i posluženo s hrskavim kruhom i gljivama. Treba spomenuti i Skok u more, odnosno brancin s morskim algama i školjkama te Novi pogled na odojak, pravi primjer Avillezove reinterpretacije tradicionalnog jela, gdje se meso odojka poslužuje sa umakom od češnjaka i pireom od kore naranče. Među desertima se izdvaja Mandarina. Riječ je o vodenom balonu sa sokom i koricom mandarine koji se zamrzne u tekućem dušiku i puni pjenom od mandarina. Podloga je napravljena od gljiva, u obliku biskvita, a sve se poslužuje s listovima mandarina. Belcanto se uz sve navedeno može pohvaliti i širokom i raznolikom vinskom kartom koja ima preko 350 unosa. Oko 80 % vinske karte čine portugalska vina, ali postoji i širok izbor vina iz cijelog svijeta različitih stilova, regija, velikih i malih proizvođača.

Vrt guske koja je snijela zlatna jaja
Novi pogled na odojak
Mandarina

Cijene i radno vrijeme

Evolucijski degustacijski menu košta 185 eura, a Klasični 165 eura. Cijene predjela s a la carte jelovnika kreću se između 35,50 i 44 eura, glavna jela nude se po cijeni od 49,50 eura, a deserti su 18 eura.

Stalno se razvijajući, Belcanto se prošle godine preselio u novi, veći prostor, tik do svoje prethodne adrese, još uvijek na Trgu São Carlos i na svom povlaštenom mjestu. Blagovaonica i kuhinja restorana sada su bliže, nudeći poboljšano gastronomsko i senzorno iskustvo svojim gostima. Kako bi kontinuirano radili na poboljšanju kvalitete usluge, u Belcantu imaju ograničen broj stolova za svaki ručak i večeru pa ako poželite ovdje jesti, morat ćete napraviti rezervaciju. Restoran je otvoren od utorka do subote; vrijeme ručka je između 12:30 i 15 sati, a večera se poslužuje od 19 do 23 sata. Nedjeljom i ponedjeljkom restoran je zatvoren.

José Avillez

Osim Belcanta, José Avillez ima još 10 restorana od kojih se 9 nalazi u Lisabonu, a jedan je u Portu. Prošle je godine otvorio i Tascu, svoj prvi međunarodni restoran koji se nalazi na šestom katu Mandarin Oriental Jumiera hotela u Dubaiju. Uz sve to, napisao je četiri knjige, organizira kulinarske tečajeve, ima vlastitu liniju vina, a sudjelovao je i u nekoliko televizijskih i radijskih emisija.

Foto: Belcanto, Instagram

Učitati još
Zatvori