Journal.hr
Kuhano vino

Jednom kada probate ovaj recept za domaće kuhano vino, neće vam trebati nijedan drugi

Vani je sada već pošteno zazimilo i nema boljeg vremena za kuhano vino. A ima li što bolje od vrućeg vina u kojem se isprepliću arome cimeta, naranče, jabuke, klinčića, vanilije i šećera?

Osim za Martinje, u kuhanom vino uživamo i u nekoliko narednih mjeseci. Čim se otvore prve adventske kućice u gradu većina pohrli prema onima s kuhanim vinom u potrazi za najboljim u gradu. Ipak, ako preferirate druženje na toplom i kod kuće uz dobro društvo, donosimo recept za savršeno domaće kuhano vino koje ćete s lakoćom pripremiti sami.

Recept za domaće kuhano vino

Za klasičnu varijantu kuhanog vina potrebno vam je tek nekoliko sastojaka; boca crnog ili bijelog vina i najfiniji zimski začini bit će dovoljni da se fino ugrijete.

Sastojci:

  • 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
  • 2 dcl vode
  • 60 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo klinčića
  • zvjezdni anis
  • malo kardamoma
  • pola mahune vanilije
  • 2 narezane naranče

Postupak:

  • Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi.
  • Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pustite da se prohladi.
  • Procijedite ukoliko su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ponovno zagrijte i ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima. Poslužite vruće!

Foto: Pexels, Unsplash