Ako ne znate gdje početi s bezalkoholnim vinima, pronašli smo brend koji oduševljava okusom
Ako ne znate gdje početi s bezalkoholnim vinima, pronašli smo brend koji oduševljava okusom

Ako ne znate gdje početi s bezalkoholnim vinima, pronašli smo brend koji oduševljava okusom

Bezalkoholna vina posljednjih godina polako, ali sigurno osvajaju svjetsku scenu, o čemu smo nedavno pisali OVDJE. Iako će mnogi zaljubljenici u vino tvrditi da ono pravo mora sadržavati alkohol, trend je jasan i nepovratan: potražnja raste, globalni mediji redovito recenziraju nova bezalkoholna vina, a proizvođači naglašavaju kako njihovi kupci žele okus, aromu i teksturu vina, ali bez alkohola.

U tom kontekstu, Muri iz Kopenhagena pojavljuje se kao pionir koji redefinira što znači uživati u piću uz stol, a da pri tome uopće ne postoji alkohol.

Muri drinks
Muri drinks

Kako je nastao Muri?

Muri je nastao 2020. godine iz vizije Murrayja Patersona, koji je svoja iskustva iz svijeta cidera i rada u Empirical Spirits, laboratoriju kreativnog pića u Kopenhagenu, pretočio u projekt koji pomiče granice alkoholnih i bezalkoholnih pića. Njegov cilj bio je jasan – stvoriti piće koje ne imitira vino ili koktel, nego ima vlastiti identitet, slojevite okuse i kompleksnu teksturu.

U Muri timu Murray surađuje s Ioakeimom Goulidisom, bivšim članom Noma Fermentation Laboratory, čija ekspertiza u fermentaciji i kulinarskim tehnikama čini svaki Muri blend jedinstvenim.

Njihova tajna leži u slojevitom pristupu fermentaciji: koriste kratke fermentacije voća, bobičastog voća, lokalnih biljaka i čajeva, zaustavljajući proces prije nego što se stvori alkohol. Kombiniraju različite tehnike poput suhe karbonične maceracije, dimljenja drvom, lakto-fermentacije i dodavanja kefira ili kvasa za bogatstvo teksture.

Slojeviti okusi i inovativni blendovi

Muri ne želi imitirati vino, ali njegovi proizvodi često zauzimaju mjesto na vinskom stolu. Njihovo izdanje Passing Clouds, mjehuričasto piće od dunje, vinograda ogrozda, cvjetnog jasmina i infuziranog kvasa, osvojilo je recenzente širom svijeta svojom složenošću, aromama i elegantnom teksturom. Kritičari ga često uspoređuju s vrhunskim pjenušcima i naglašavaju njegovu sposobnost da fascinira pri prvom gutljaju.

Drugi blendovi, poput Nuale, crnog bobičastog pića s kvasom od smokava i crnog čaja, te Yamilé, ljetne rosé mješavine sa suhim malinama, medom i dimljenim rabarbarom, dokazuju da Muri nije samo alternativa vinu – to je nova kategorija pića koja se ne boji izazova.

No Muri nije samo vino bez alkohola: njihov portfelj uključuje i inovativne fermentirane napitke, poput Fade to Black, s dubljim dimljenim aromama, ili egzotične blendove poput Uzume, razvijenog u suradnji s Michelinovom kuharicom Anne-Sophie Pic. Svaki proizvod je rezultat pažljive kulinarske i fermentacijske metodologije, s naglaskom na slojevitost, balans i nepredvidljivost okusa.

Muri drinks
Muri drinks

Liquid gastronomy from Copenhagen

Muri danas proizvodi tisuće boca mjesečno u Kopenhagenu i prisutan je u nekim od najpoznatijih restorana u gradu, poput Kadeaua i Sushi Anabe, ali i na internacionalnim adresama poput Blue Hilla u New Yorku. Njihovi napitci idealni su kako za gastronomske večere i degustacije, tako i za uživanje kod kuće, bez obzira želite li zamijeniti vino ili samo isprobati nešto novo. Dakle, ako tražite nešto drugačije, slojevito i autentično, Muri pokazuje da je bezalkoholno piće (ili vino, kako god želite) itekako uzbudljivo, a njihova raznolika ponuda dokazuje da kreativnost i inovacija nemaju granica.

Dobra je vijest da Muri proizvode možete naručiti i online, uz dostavu u Hrvatsku, ali i posjetiti njihovu proizvodnju u Kopenhagenu, gdje možete uživo doživjeti kako nastaju ovi slojeviti i inovativni napitci.

*Journal preporuka: Ako želite započeti svoju avanturu s Muri pićima, idealan izbor je paket The MURI Experience. Ovaj set donosi šest različitih blendova, pažljivo odabranih iz njihovih signature i test-kitchen linija.

Muri drinks slika paketa
Učitati još
Zatvori