Muffini od buče svake su jeseni i zime jako popularna slastica. Sezonski slatkiš koji je ujedno i zdrav i hranjiv, odlična je opcija za doručak, ali i popodnevni zalogaj uz kavu ili čaj. Do sada smo muffine od buče pekli s dodatkom čokolade, a sada su popularni s punjenjem od krem sira! Baš kao što krem sir odlično ide uz carrot cake, taj kremasti, kiselkasto slatki dodatak na novi nivo podiže i kolačiće od buče.
Muffini od buče s krem sirom
Smjesa za muffine od buča ne razlikuje se znatno od recepta do recepta, no ono što ih razlikuje već na prvi pogled je način dodavanja krem sira. Sirni namaz, odnosno krema, dodaje se kada je smjesa od buče već u kalupu, no može se pažljivo dodati na vrh ili umiješati u smjesu kako bismo dobili popularan “swirl”. Muffine ukrasite bučinim sjemenkama, možete ih dodati cijele ili nasjeckane.
Recept za muffine od buče s krem sirom
Sastojci:
- 1 i pol šalica pirea od bundeve
- 110 g smeđeg šećera
- 125 g bijelog šećera
- 2 velika jaja
- 120 ml suncokretovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 1 žličica pumpkin spice začina
- 1/2 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 80 ml mlijeka
Punjenje od krem sira:
- 115 g krem sira
- 25 g šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žličice mlijeka
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kalupe za muffine obložite papirom za pečenje.
- Pomiješajte pire od buče i šećere te miksajte dok ne bude glatko, pa dodajte jaja, ulje i vaniliju.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i začine, pa umutite u smjesu buče.
- Dodajte mlijeko i umiješajte da se smjesa sjedini. Ostavite 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
- U međuvremenu napravite nadjev od krem sira. Pomiješajte krem sir, šećer i vaniliju u maloj zdjeli i izmiksajte dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Prebacite nadjev u malu vrećicu ili vrećicu na zip.
- Velikom žlicom za kekse ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljene kalupe za muffine, napunite ih do ruba. Odrežite vrh vrećice i krem sir utisnite u sredinu smjese od buče. Pritisnite prema dolje da biste ga stisnuli, polako povlačeći prema gore kružnim pokretima kako biste napravili malo kovitlanje na vrhu.
- Od ove količine smjese dobit ćete 12 srednje velikih muffina. Na vrh muffina prije pečenja možete posipati sjemenke bundeve.
- Muffine pecite 5 minuta, zatim temperaturu smanjite na 180 stupnjeva i pecite još 12 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li muffini pečeni.
- Pustite da se ohlade barem, 10-ak minuta, pa poslužite!
Foto: Instagram, TikTok