Mjesto na sat i pol od Zagreba gdje ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu
Mjesto na sat i pol od Zagreba gdje ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu

Mjesto na sat i pol od Zagreba gdje ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu

Kada bi vam netko rekao da se na samo sat i pol vožnje od Zagreba krije mjesto koje nudi jednodnevni experience koji se pamtiti cijeli život – biste li povjerovali? Biste li mogli pogoditi koje je to mjesto, i što se to tako posebno tamo krije? Mi smo, priznajemo, ostali iznenađeni ljepotom i posebnošću ovog mjesta. Naravno, za Dragu di Lovrana čuli smo puno puta, ali ovih smo ju dana po prvi puta posjetili – iskusili i okusili – doživjeli u punom smislu riječi.

Draga di Lovrana

Restorani s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta ulijevaju ne samo povjerenje u hranu, piće i poslugu, već i ambijent i cjelokupno iskustvo posjeta jednom mjestu. Jedan od prvih restorana koji je u Hrvatskoj dobio svoju prestižnu zvjezdicu, kvarnerska Draga di Lovrana, dočekala je ljetnu sezonu i na najljepšoj terasi na kojoj smo ikada jeli, predstavila svoja nova jela.

Boutique hotel & fine dining restoran Draga di Lovrana smješten je unutar parka prirode Učka, na 400-tinak metara iznad mora. Stoji na osamljenoj hridi prije sela Lovranska draga, odakle dolazi i njegovo ime.

Već na prvi pogled prizori ovdje očaravaju. Na prvi – ali i svaki idući pogled! Ljepota prirode koja se panoramski pruža svuda oko vas na terasi restorana, zatim uređenje interijera, pa sve do prekrasnog posuđa i detalja na koje se mislilo pri uređenju. Šetnja spomenutom terasom već je sama za sebe doživljaj – ovdje se nijanse plave (more, nebo, bazen) stapaju s tamnijim i svjetlijim nijansama zelenila gora. Upravo odatle i naziv “od mora do gora” koji opisuje krajolik, ali i jelovnik restorana. Jednako tome oduševljava kreativnost i znanje mladog chefa Luke Goleša koji je zaslužan za fantastične okuse po kojima je Draga di Lovrana nadaleko poznata.

Autentičan doživljaj mjesta i hrane

Naše je upoznavanje Drage di Lovrana zapravo bio jedinstven kulturno-gastronomski experience koji je uključivao upoznavanje prekrasnog dijela Hrvatske koji često ostaje neprimijećen, iako je u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije koje se često posjećuje. Park prirode Učka skriva nebrojena blaga, a za vrijeme našeg kratkog posjeta, neka od njih smo uspjeli pobliže upoznati.

Vožnja brodom od Rijeke do Lovrana otkrila nam je pogled na obalu s “nove” strane, šetnja kroz vinograde i šumu, vožnja automobilom uz maslinike i pašnjake, te konačno upoznavanje lokalnog stanovništva, lokalne gastronomije, tradicionalnih namirnica i jela – bio je to pravi uvod u cijelu priču.

Učenje o mjestu i lokalnim namirnicama kroz razgovor i degustiranje lokalnih blaga, jasno, najbolji je način da zaista upamtimo razne pojedinosti. Okusi vode infuzirane raznim ljekovitim biljem, juhe od maruna, ili pak domaćeg učkarskog tvrdog sira, ostat će nam u pamćenju još jako, jako dugo. Mali zaron u svijet prirodnog i domaćeg tek je bio uvod za avanturu zvanu Draga di Lovrana.

Nakon upoznavanja morskog i kopnenog dijela Kvarnera i Učke, stigli smo u Boutique hotel & fine dining Draga di Lovrana gdje je cijeli morski i gorski ugođaj održan na jednako autentičnom obliku, ali podignut na najvišu gastronomsku razinu. Chef Goleš ovdje spretno barata s vrhunskim, svježim, lokalnim namirnicama. Uz minimalnu intervenciju i maksimalno očuvanje izvorne namirnice, okusi donose najbolje od svakog jela.

Tim Michelinovog restorana i chef Luka Goleš za nas su na terasi restorana pripremili jela u 9 sljedova. Škamp s učkarskom skutom, tuna s cvijetom soli te fritaja šparoge s pjenom od šparoga i čipsom od pancete bili su nježan uvod u sljedeća jela. Jeli smo zatim vrhunske zalogaje u kojima su glavne uloge igrale kapesante, grdobina, šampjer, ali i janje i boškarin, a uživali smo i u ovčjem siru i skuti. Svako jelo popratila je i čaša izvrsnog vina.

Iskustvo jednodnevnog dolaska u Lovran nama je bilo očekivano ukusno i lijepo, ali priznajemo – neočekivano posebno! Osim u hrani, ovdje u privatnosti i čarima prirode možete uživati i smješteni u jednoj soba njihovog boutique hotela, a više informacija pronađite ovdje.

Foto: Robert Pichler, Draga di Lovrana

Učitati još
Zatvori