Svi Michelinovi restorani u blizini Hrvatske koji su privukli našu pažnju
Svi Michelinovi restorani u blizini Hrvatske koji su privukli našu pažnju

Svi Michelinovi restorani u blizini Hrvatske
koji su privukli našu pažnju

Michelinove zvjezdice najveće su priznanje koje restorani danas mogu dobiti za svoj rad, a već Michelinove preporuke instantan su nam znak da se na nekom mjestu odlično jede, makar na manjem nivou nego u restoranima sa zvjezdicama. Ipak, sama riječ Michelin u kontekstu nekog restorana garancijama nam je kvalitete hrane, pića, posluge i atmosfere vrijedne rezervacije stola.

U Hrvatskoj danas imamo 10 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, njih 13 s Bib Gourmandom (izvrsna hrana po pristupačnim cijenama), te 64 s preporukom, dok 3 restorana imaju zelenu zvjezdicu (za izvrsnost u održivoj gastronomiji). No, u susjedstvu se kriju brojni restorani prepoznati od strane Michelinovih inspektora, a kako vam nebi promaknuli izdvojili smo neke posebno zanimljive.

Zanimljivi Michelinovi restorani u blizini

S obzirom na to da je Europa zaista puna vrhunskih restorana s Michelinovim priznanjima, ovaj smo put fokus stavili na Hrvatskoj susjedne zemlje; Sloveniju, Italiju i Mađarsku. Za neke su zemlje već izašli Michelinovi vodiči za 2024. godinu i proglašene su nove zvjezdice koje su privukle našu pažnju, ali jednako tako izdvojili smo i nekoliko restorana koji već par godina uspješno opravdavaju priznanja struke i zadržavaju svoju zvjezdicu ili preporuku. Izdvojili smo one nama najzanimljivije – naš izbor slijedi u nastavku, a sve ostale restorane prepoznate od strane Michelina za susjedne zemlje možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

 

Slovenija

Slovenija se uspješno nametnula kao zemlja s iznimnom gastronomskom ponudom, vrhunskim restoranima i jednim od najboljih food festivala u našoj blizini. S obzirom na blizinu, upravo je Slovenija zemlja u koju se Hrvati najčešće upute na izlete, bilo radi prirode, gastronomije ili terma. No, gastro turizam i kratka putovanja s ciljem obilaska vrhunskih restorana, domaćinstava i farmi, sve je popularnija grana turizma. Za sve gastro entuzijaste, izdvojili smo najbolje i najzanimljivije restorane u Sloveniji – naravno, tu je još puno genijalnih restorana, a sve ih možete pronaći ovdje.

Hiša Franko, Kobarid

Hišu Franko ne moramo posebno predstavljati, restoran jedne od najboljih chefica svijeta Ane Roš okrunjen je trećom zvjezdicom 2023., a od tada ima i zelenu zvjezdicu za promicanje održivosti. Najbolji i najviše ocjenjen restoran u našoj blizini svakako vrijedi posjetiti prvom prilikom.

Hiša Franko
Hiša Franko

Milka, Kranjska Gora

Restoran Milka smješten u blizini granice s Austrijom i Italijom, pruža pogled na kristalno jezero i planinske vrhove. Milka je 2023. godine zasliužila drugu zvijezdicu, istovremeno kada je Hiša Franko dobila treću, pa je tako Milka postala jedini restoran u Sloveniji s dvije zvjezdice. U kuhinji se koriste isključivo lokalne namirnice, a kuhari sami iznose svoja jela pred goste, dajući detaljan i entuzijastičan uvod u svaki slijed. Jela su pripremljena na moderan način, ali prate karakter regije.

milka slovenija
milka slovenija

Grič, Šentjošt nad Horjulom

Restoran Grič ponosno nosi Michelinovu i zelenu zvjezdicu, a smješten je u obiteljskoj kući chefa Luke Košira. Farm to table pristup, kreativna i sezonska prezentacija Slovenije mogu se iskusiti kroz dva tasting menija.  Nalazi se na samo 2 sata vožnje od Zagreba, u blizini Postojnske jame, što ga čini vrlo privlačnom destinacijom za gastro-izletnike iz Hrvatske.

michelin slo grič
michelin slo grič

Gostilna Repovž, Šentjanž

Gostilna Repovž ima zelenu zvjezdicu i Michelin Bib Gourmand, a poslužuje se regionalna hrana s domaćim namirnicama i sastojcima. Restoran postoji preko 300 godina, a teško je utvrditi koliko se točno generacija obitelji Repovž izmjenilo u njegovom vođenju. No, jedno je sigurno, restoran je trenutno najbolji što je ikad bio, i svakako vrijedan posjeta.

gostilna repovž slovenija

Hiša Linhart, Radovljica

Hiša Linhart i chef Uroš Štefelin nose Michelinovu i zelenu zvjezdicu. U malom gradiću Radovljici posluižuju se degustacijski meniji u 5 do 9 slijedova. Lokalne, organske namirnice u interpretacijama tradicionalnih jela, često inspiriranih uspomenama iz djetinjstva, čine ovaj restoran iznimnim i visoko pozicioniranim na našoj listi restorana u Sloveniji. Osim degustacijskih menija, tu je i jednostavan bistro meni za ručak od utorka do subote.

gostilna repovž slovenija

Italija

Italija je 4. u svijetu po broju restorana s 3 Michelinove zvjezdicame, odmah nakon Francuske, Japana i Španjolske, a po ukupnom broju zvjezdica i preporuka nalazi se na prvom mjestu. Izbor nam stoga nije bio nimalo lak. Italija od 2024. godine ima 2 nova restorana s tri zvjezdice, 5 novih restorana s dvije zvjezdice te čak 26 restorana koja su dobila prvu zvjezdicu. Sve novosti Michelina za Italiju 2024. možete vidjeti ovdje.

Quattro Passi, Napulj

Restoran Quattro Passi je otvoren prije 40 godina na jednoj od najljepših lokacija u Italiji, U Neranu u Campanii, u jednom od najromantičnijih zaljeva na obali. Chef Tonino Mellino zaslužio je dvije zvjezdice, a onda je prije nekoliko godina restoran prepusto svom sinu Fabriziu koji uspješno nastavlja očevim stopama, da bi ove godine restoran smjestio u sam vrh svjetske gastronomije. Poslužuju se moderna mediteranska jela koja kombiniraju tradiciju i moderan pristup.

Michelin Europa
Michelin Europa Italija

Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico

Restoran Atelier Moessmer Norbert Niederkofler po novom ima 3 Michelinove zvjezdice i zelenu zvjezdicu. Nalazi se u renoviranoj povjesnoj vili u planinskom području sjeverne Italije, kod poznatog skijaškog gradića Brunica, kod granice s Austrijom. Poslužuju se jela pripremljena isključivo od namirnica s okolnih planina i dolina, nabavljena direktno od farmera i proizvođača.

Michelin Europa Italija
Michelin Europa Italija

Verso Capitaneo, Milan

Novi vrhunski restoran u Milanu, na Piazzi Duomo, Verso Capitaneo, ove je godine od 0 došao do 2 zvjezdice. Chefovi su poznata braća Capitaneo koja su iskustvo stjecala po najprestižnijim restoranima. Gosti mogu sjediti za stolovima od crnog stakla ili za klupama raspoređenima oko kuhinje, odakle se promatra zabavan prizor kuhara u pripremi svojih remek djela.

Michelin Europa Italija
Michelin Europa Italija

George Restaurant, Napulj

Dvije Michelinove zvjezdice krase i George Restaurant chefa Domenica Candele u Napulju. Na krovnoj terasi luksuznog hotela Grand Hotel Parker’s. Otvorena kuhinja okrenuta je prema panorami koja pruže pogled na Vezuv, Napuljski zaljev i sam grad, što predstavlja spektakularan doživljaj samo po sebi, a kamoli uz genijalna jela mladog chefa.

Michelin Italija

Mađarska

Mađarska ima 2 restorana s dvije Michelinove zvjezdice, njih 7 s jednom i još 7 s Bib Gourmandom, te 59 s preporukama. S obzirom da svi restorani koji imaju zvjezdicu

Salt

Salt je mali, sofisticiran restoran s otvorenom kuhinjom smješten u jednom boutique hotelu u Budimpešti, a ima Michelinovu i zelenu zvjezdicu. Mnoga jela su reinterpretacije klasičnih mađarskih recepata, a većina sastojaka proizvedeno je ili kiseljeno upravo u vlastitoj proizvodnji.

madarska michelin
madarska michelin

Babel

Jedna Michelinova zvjezdica krasi budimpeštanski restoran Babel, poznat po spoju modernog i tradicionalnog. Degustacijski meni donosi profinjena, moderna jela s pažljivo uravnoteženim okusima, koja u isto vrijeme pokazuju reference na mađarsko nasljeđe.

Babel Michelin Madarska
Babel Michelin Madarska

Onyx Mühely

Restoran Onyx Mühely za sada je okrunjen “samo” zelenom zvjezdicom, no nas je već na prvu privukao svojim minimalističkim, dizajnerskim uređenjem i iznimnim konceptom Naime, novi Onyx otvara se 2024., a nudi testnu kuhinju sa 16 mjesta; svi gosti dolaze u isto vrijeme na piće i grickalice, a zatim su provedeni dalje u elegantnu “radionicuotvorenu kuhinju i staklenu knjižnicu. U fokusu svih jela je održivost, a gosti su pozvani na diskusiju i pisanu povratnu informaciju.

madarska michelin

Foto: MICHELIN Guide, Quattro Passi,

Učitati još
Zatvori