Izašao je novi Michelinov vodič za Sloveniju: Tko je zasjao, a tko ostao bez zvjezdice?
Izašao je novi Michelinov vodič za Sloveniju: Tko je zasjao, a tko ostao bez zvjezdice?

Izašao je novi Michelinov vodič za Sloveniju: Tko je zasjao, a tko ostao bez zvjezdice?

Slovenska gastronomija ponovno bilježi izniman međunarodni uspjeh. Slavni kulinarski vodič Michelin, najutjecajniji brend na području gastronomije, šestu godinu zaredom istaknuo je najbolje slovenske restorane i ponovno potvrdio vrhunsku kvalitetu, održivost i raznolikost slovenske gastronomije. U Michelinov vodič Slovenija 2025 uvrštena su čak 72 restorana, devet više nego prošle godine. Na Michelinovoj karti ove godine sjaji 12 slovenskih zvjezdica. Hiša Franko s Anom Roš ponovno je zadržala najviše priznanje – tri Michelinove zvjezdice. Restoran Milka s Davidom Žefranom ponovno je dobio dvije zvjezdice, dok je jednu zvjezdicu zaslužilo 7 restorana.

Ove je godine vodič Michelin prvi put dodijelio Sloveniji tri posebna priznanja: nagradu za Mladog chefa (Young Chef Award), nagradu za Uslugu (Service Award) i nagradu za Sommeliera (Sommelier Award). Time se Slovenija svrstava uz bok velikim gastronomskim silama. Posebno veseli i priznanje za izvrsnu vrijednost za novac: 12 restorana dobilo je oznaku Bib Gourmand. Zelenu Michelinovu zvjezdicu, koja ističe predanost održivom poslovanju i odgovornoj gastronomiji, vrijednostima po kojima Slovenija sve više dolazi do izražaja na svjetskoj kulinarskoj sceni, dobilo je 9 restorana.

Uspjeh iz godine u godinu

Hiša Franko s Anom Roš i u 2025. godini ostaje u elitnom vrhu svjetske gastronomije, u vodiču MICHELIN Guide Slovenia ponovno blista s tri Michelinove zvjezdice i zelenom zvjezdicom za održivost.

Uspjeh Ane Roš i Hiše Franko zasigurno odjekuje i u regiji i na globalnoj razini. Danas je Hiša Franko jedan od svega 153 restorana u svijetu (u trenutku objave bila je jedan od 140) koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice, ali i 37. (u trenutku objave 32.) restoran koji istovremeno ima tri crvene i jednu zelenu Michelinovu zvjezdicu. Uz to, Ana Roš bila je osma chefica na svijetu s tri zvjezdice. Samo dvije žene na svijetu mogu se pohvaliti kombinacijom triju crvenih i jedne zelene Michelinove zvjezdice.

Izvrsne rezultate postigli su i drugi restorani koji su osvojili Michelinove zvjezdice. Restoran Milka s Davidom Žefranom već treću godinu zaredom ponosno nosi dvije zvjezdice.

Michelinovi ocjenjivači dodijelili su po jednu zvjezdicu sljedećim sedam slovenskih restorana:

  • COB, chef Filip Matjaž

  • Dam, chef Uroš Fakuč

  • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič

  • Grič, chef Luka Košir

  • Hiša Denk, chef Gregor Vračko

  • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin

  • Pavus, chef Marko Pavčnik

Ove su godine u vodič MICHELIN Guide Slovenia prvi put uvrštena tri posebna priznanja

  • Nagrada Young Chef Award, koju je osvojio Filip Matjaž iz restorana COB, ističe mladog kulinarskog talenta koji već sada oblikuje budućnost slovenske gastronomije.

  • Nagrada Sommelier Award, dodijeljena Anžetu Kristanu iz Gostilne pri Lojzetu, odaje priznanje sommelieru koji svojim dubinskim znanjem o vinima, osjećajem za harmoniju okusa i osobnim pristupom stvara iskustvo koje nadilazi samu uslugu.

  • Nagrada Service Award, koju je dobio Jan Sinčič iz restorana Salicornia, dodijeljena je, kako navode iz Michelina, “zbog njegove ljubaznosti te toplog i opuštenog dočeka, zahvaljujući kojem se gosti zaista osjećaju kao kod kuće.”

Čak devet restorana nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu. Novo priznanje ove godine osvojio je restoran hotela Plesnik, u kojem stvaraju chefi Janez Bratovž i Tom Čopar.

U Michelinov vodič je ukupno uvršteno 72 restorana, od kojih je 51 restoran označen kao „izabran“ (selected) – uključujući 9 novih:

  • Dveri Pax
  • Grad Štanjel Restaurant & Lounge
  • Hiša Raduha
  • Jaz by Ana Roš
  • Old Cellar Bled
  • Plesnik
  • Salicornia
  • TaBar
  • The Restaurant

Ove godine nijedan restoran u Sloveniji nije dobio novu Michelinovu zvjezdicu. Najveće iznenađenje svakako je gubitak zvjezdice ljubljanskog restorana Strelec, iza kojeg stoji chef Igor Jagodic. Strelec, koji se smatra klasičnim fine dining restoranom, dobio je svoju zvjezdicu prije tri godine, no čini se da po mišljenju Michelinovih inspektora više ne ispunjava njihove stroge kriterije. Time je Ljubljana, barem zasad, ostala bez ijednog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Novi Michelinov vodič za Hrvatsku trebao bi biti objavljen kroz nekoliko dana, pa s nestrpljenjem čekamo vidjeti kakve će tamo biti promjene.

*Članak je preuzet s Journal.si

Foto: Instagram (@hisafranko)

Učitati još
Zatvori