

Restorani u Hrvatskoj s Michelinovom preporukom za koje možda niste znali, a u njima se odlično jede
Kad kažemo Michelin većina pomisli na prestižne zvjezdice i fine dining restorane. No Michelinov vodič ne nudi samo zvjezdice i Bib Gourmand oznake, već i preporuke. A upravo tu dolazimo do jedne fine kategorije: restorana koji možda ne nose zvjezdicu, ali su itekako vrijedni vašeg pažljivo planiranog ručka, večere ili spontanog gastro izleta.
Michelinova preporuka označava restorane koji nude dosljedno dobru hranu pripremljenu od kvalitetnih sastojaka, bez pretencioznosti, ali s jasnom kuharskom vizijom. Kako je to jednom sažeo direktor vodiča Michael Ellis – Michelinova preporuka je znak dobrog obroka.
U 2025. godini, Hrvatska se može pohvaliti s čak 74 restorana koji nose Michelinovu preporuku, uz 13 onih sa zvjezdicama i 12 s Bib Gourmand oznakom. I dok su neka imena već dobro poznata ljubiteljima fine hrane, mi smo odlučili izdvojiti deset restorana s preporukom, onih za koje možda još niste čuli, ali biste svakako trebali.
Franka, Trogir
Smještena u mirnijem dijelu Trogira, uz most koji povezuje otok s kopnom, Franka je šarmantna mala oaza skrivene dalmatinske gastronomije. Uvučena među kamene uličice, odiše autentičnim mediteranskim duhom – rustikalni interijer, tipičan dalmatinski kamen i opušten ambijent stvaraju idealan okvir za ono što slijedi na tanjuru. Kuhinja je lokalna, oslanja se na plodove mora, s povremenim talijanskim štihom, poput tjestenine s tartufima ili svježe burrate kao predjela. Tijekom dana nude se tri pristupačna menija, a uz njih i nekoliko à la carte jela. U večernjim satima atmosfera postaje posebno ugodna, osobito u intimnom dvorištu koje gleda na tihi prolaz. Za početak obroka Michelin preporučuje čašu pjenušavog vina Extra Brut iz vinarije Tomac. Ako vas Franka osvoji (a vrlo je vjerojatno da hoće) i poželite ostati dulje u Trogiru , dobra je vijest da na gornjim katovima nude i nekoliko lijepo uređenih soba za noćenje.
Bistro Grad, Rijeka
Smješten u živoj i dinamičnoj luci Rijeke, nedaleko od poznate otvorene tržnice, Bistro Grad oduševljava modernim i trendi dizajnom. Prostor je uređen s visokim stolovima i udobnim sofama, idealnim za opuštanje i uživanje u mediteranskoj i sezonskoj kuhinji. Ovdje su naglašene tradicionalne tehnike pripreme hrane, ali u kombinaciji s nježnim i skladnim okusima koji svakom jelu daju posebnu notu. Za potpun doživljaj Michelin preporučuje iznenađujući degustacijski meni, u kojem chef potpuno otkriva svoju kreativnost i zanat. Vinska karta posvećena je isključivo domaćim etiketama, što dodatno upotpunjuje lokalni ugođaj. Ako preferirate življu atmosferu, možete se smjestiti i u malenoj vanjskoj zoni s pogledom na ulicu, gdje druženje postaje još ugodnije.
Luciano, Buje
Smješten tik uz srednjovjekovni gradić Buje, restoran Luciano dio je prekrasnog hotelskog kompleksa San Canzian koji odiše tipičnom istarskom arhitekturom i pruža gostima mirnu oazu za odmor. Ime nosi po glavnom dobavljaču svježeg povrća, a ambijent je topao i ugodan, s terasom koja nudi prekrasan pogled na okolni krajolik. Jelovnik je pažljivo osmišljen i temelji se na vrhunskim sastojcima, a jela se mogu birati à la carte ili kroz degustacijske menije različitih duljina. U fokusu su suvremene mesne i riblje delicije s naglaskom na regionalne okuse, uz bogatu ponudu lokalnih vina koja savršeno upotpunjuju svaki zalogaj. Luciano je pravi izbor za one koji traže spoj tradicije, kvalitete i opuštajućeg ambijenta.
Damir & Ornella, Novigrad
Ovaj obiteljski vođeni restoran poznat je po toplom, ugodnom ambijentu i vrhunskoj kvaliteti sastojaka, što ga čini pravim izborom za ljubitelje morskih plodova. Specijalitet kuće su sirove, marinirane ribe – od škampa, kozica, sipe i lignji do marinirane škrpine, ali ne zaostaju ni pažljivo pripremljena tjestenina i ostala mediteranska jela. Jelovnik nije dug i složen – naprotiv, njegova jednostavnost i kratkoća najavljuju se direktno za stolom, što je siguran znak da su svi sastojci svježi i birani s posebnom pažnjom. Svaki zalogaj ovdje odiše morskim okusima i tradicijom koju ova obitelj brižno njeguje.
Jeny, Tučepi
Prvo što će vas oduševiti u restoranu Jeny jest spektakularan pogled – restoran je smješten na stijeni iznad obalnog mjesta Tučepi, pa svaki obrok prati pogled na beskrajno plavetnilo Jadrana. Ovaj obiteljski posao vode dva brata: Milenko koji dočekuje goste i brine o atmosferi u blagovaonici, te Vladomir, majstor kuhinje iza impresivnih modernih kreacija. Tijekom glavne sezone (od 1. srpnja do 15. kolovoza) nude tri degustacijska menija od 7, 5 i 3 slijeda, s jelima koja su istovremeno suvremena, ponekad kompleksna, ali uvijek vizualno dojmljiva i ukusno izbalansirana. Sjedenje na terasi s pogledom dodatno upotpunjuje doživljaj, čineći ga savršenim za posebne prilike ili jednostavno nezaboravan ručak uz more.
BÒME, Split
Smešten u živahnoj i gusto naseljenoj četvrti Trstenik u Splitu, BÒME je mali, ali pažljivo uređen restoran koji se ističe šarenim i elegantnim namještajem te ugodnom natkrivenom terasom, idealnom za objedovanje tijekom toplijih mjeseci. U kuhinji, chef i vlasnik Mario Omrčen nudi modernu mediteransku kuhinju u kojoj su okusi i teksture pažljivo izbalansirani, stvarajući jela koja su jednako ukusna koliko i skladna. U blagovaonici će vas dočekati mlada i dinamična Franciska, koja gostima pruža preciznu i brižnu uslugu, čineći da se osjećate kao kod kuće. Vinska karta je također pažljivo odabrana i posebno zanimljiva, s fokusom na male hrvatske proizvođače koji svojim etiketama dodatno upotpunjuju cjelokupni doživljaj.
Zuzori, Dubrovnik
Skriven unutar zidina dubrovačkog starog grada, mali restoran Zuzori oduševljava ugodnim i opuštenim ambijentom koji odmah poziva na uživanje. Jelovnik je maštovit i nudi svježe plodove mora iz Jadrana, pažljivo pripremljenu tjesteninu, lagane salate te vegetarijanske opcije, sve s modernom notom. Posebnu draž pruža vanjska terasa smještena u kamenoj uličici povijesnog centra, gdje gosti mogu upiti ne samo okuse, nego i čarobnu atmosferu Dubrovnika. Idealno mjesto za one koji žele spoj vrhunske kuhinje i autentičnog ambijenta.
Dunav, Ilok
Smješten uz obalu istoimene rijeke, restorana Dunav u Iloku ima izvrsnu lokaciju koju gosti posebno cijene tijekom toplijih mjeseci, kada je moguće objedovati na ugodnoj vanjskoj terasi s pogledom na rijeku. Jelovnik je usmjeren na tradicionalnu domaću kuhinju i regionalne specijalitete, s naglaskom na ribe iz Dunava. Među posebnim poslasticama ističu se pečeni smuđ i filet soma u bijelom vinu – jela koja će zadovoljiti ljubitelje ribljih okusa i autentičnih domaćih recepata. Za sladokusce tu su i tradicionalni deserti poput taški, ukusnih kolačića punjenih džemom, te šnenokli, savršen način da zaokruže svaki obrok.
Konoba Kala, Supetar
Ova mala gastronomska oaza smještena je u slikovitim uličicama najvećeg mjesta na otoku Braču, Supetra, a ističe se elegancijom i profinjenošću. U srcu restorana nalazi se chef Dino Šeparović, koji svojim jelima vjerno odražava otočne tradicije i koristi sezonske sastojke iz okolice. U ponudi su dva degustacijska menija – s četiri ili šest sljedova – koji uključuju svježu ribu iz Jadrana, ali i ukusnu janjetinu, pripremljenu na tradicionalan način. Neka jela pripremaju se na drvenom ognju, što im daje poseban, dimljeni štih koji je prava poslastica za nepce. Posebno se ističu deserti, koji su prava zvijezda ovog mjesta i savršeno zaokružuju cijeli doživljaj.
Johnson, Mošćenička Draga
Restoran Johnson poznat je po svježoj ribi, škampima i školjkama ulovljenim istog dana, koje se pripremaju na jednostavan i tradicionalan način kako bi se istaknuo puni okus morskih plodova. Specijaliteti se gostima pripremaju direktno za stolom, što dodatno potvrđuje kvalitetu i svježinu jela. Tijekom ljeta, terasa s panoramskim pogledom pruža ugodan i opuštajući ambijent za uživanje u morskim delicijama. Obitelj Jurdan vodi ovaj restoran od 1996. godine, donoseći gotovo tri desetljeća iskustva, predanosti i vrhunske usluge koja se osjeti u svakom detalju.
Popis kojem ćete se uvijek rado vraćati
Gore smo vam predstavili 10 restorana, a u nastavku donosimo popis svih restorana u Hrvatskoj s Michelinovom preporukom za 2025. godinu kako biste se ovom popisu uvijek mogli vraćati:
- Konoba Griblja (novo), Sukošan
Franka (novo), Trogir
Hidden Wine Bistro(novo), Rijeka
Maredo (novo), Zagreb
Bistro Grad (novo), Rijeka
Bekal (novo), Zagreb
Restoran Vila Rova (novo), Malinska
Batelina, Banjole
Meneghetti, Bale
Morgan, Brtonigla
San Rocco, Brtonigla
Luciano, Buje
Bugenvila, Cavtat
Bistro Tavulin, Dubrovnik
Dubrovnik, Dubrovnik
Marco Polo, Dubrovnik
Nautika, Dubrovnik
Pjerin, Dubrovnik
Proto Fish, Dubrovnik
Stara Loza, Dubrovnik
Vapor, Dubrovnik
Zuzori, Dubrovnik
Nicolo Polo, Gradac
Mediterraneo, Hvar
Dunav, Ilok
Filippi, Korčula
Badi, Lovrečica
Mala Hiza, Mačkovec
Matsunoki, Mali Lošinj
Johnson, Mošćenička Draga
Konoba Zijavica, Mošćenička Draga
Konoba Boba, Murter
Marina, Novigrad
Damir & Ornella, Novigrad
Villa Ariston, Opatija
Waldinger, Osijek
Spinnaker, Poreč
Ribarska Koliba, Pula
Tekka by Lone, Rovinj
Wine Vault Restaurant – Levante Edition, Rovinj
BÒME, Split
Dvor, Split
Kadena, Split
Konoba Fetivi, Split
PiNKU fish & wine, Split
Šug, Split
Zinfandel Food & Wine bar, Split
ZOI, Split
Zrno Soli, Split
The Restaurant at Maslina Resort, Stari Grad
Konoba Kala, Supetar
Otok, Supetar
Il Ponte, Trogir
Konoba TRS, Trogir
Restaurant Mare, Trogir
Jeny, Tučepi
Konoba Buščina, Umag
Bedem, Varaždin
Zlatne Gorice, Varaždin Breg
Mon Ami, Velika Gorica
Konoba Tri Piruna, Vodice
Kaštel, Zadar
Balon, Zagreb
Le Bistro Esplanade, Zagreb
Boban, Zagreb
Gallo, Zagreb
ManO2, Zagreb
Nav, Zagreb
Pod Zidom, Zagreb
Takenoko, Zagreb
Tekka, Zagreb
Theatrium by Filho, Zagreb
Torero, Zagreb
Zinfandel’s (Green Star), Zagreb
Foto: Nino Stojić (@ninostojic), Instagram (@kala_supetar)