IKEA je podijelila recept za svoje mesne okruglice, evo kako ih napraviti kod kuće

IKEA je podijelila recept za svoje mesne okruglice, evo kako ih napraviti kod kuće

Osim što obožavamo otići u IKEA-u po nove sitnice za dom, shopping nije potpun ako nakon njega ne svratimo u IKEA-in restoran i ne naručimo mesne okruglice. Upravo su švedske okruglice jedno od najpoznatijih jela iz IKEA-inog restorana, a često znaju biti jedan od razloga zašto ciljano dolazimo u shopping.

S obzirom da je IKEA već neko vrijeme zatvorena zbog krize s koronavirusom, odlučili su podijeliti svoj recept za mesne okruglice kako bi ljudi u njima mogli uživati kod kuće. Recept se sastoji od 6 jednostavnih koraka, a količina je dovoljna za 16-20 okruglica.

Sastojci:

Sastojci za mesne okruglice:

  • 500 g goveđeg mljevenog mesa
  • 250 g svinjskog mljevenog mesa
  • 1 sitno nasjeckani luk
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 5 žlica punomasnog mlijeka
  • sol, papar

Sastojci za umak:

  • par kapljica ulja
  • 40 g maslaca
  • 40 g običnog brašna
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 žličice sojinog umaka
  • 1 žličica Dijon senfa

Postupak:

  • Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
  • Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
  • U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice.
  • Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

Priprema umaka:

  • U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.
  • Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori