Danas je Međunarodni dan pizze koji ćemo proslaviti – pizzom

Danas je Međunarodni dan pizze koji
ćemo proslaviti – pizzom

Pizza večer je zabava za sve, pogotovo na današnji dan kad je službeno proglašen Međunarodni dan pizze. Iako ga možete obilježavati kad god poželite, danas je to neizbježno, pa makar samo naručili pizzu i dobro se smjestili uz filmski program kojeg vam preporučujemo ovdje.

A ako se odlučite na kućnu pizzu, bez obzira jeste li s obitelji ili prijateljima, svi mogu prionuti pečenju, pa čak i oni najmlađi. Važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara – mesni, bezmesni, bijeli, crveni, kombinacije su beskrajne, pa čak i one slatke. Nećemo pričati ni o količinama sastojaka u nadjevu jer svatko ima svoju ideju savršene pizze – pustite mašti na volju!

Međunarodni dan pizze

Klasična pizza

Iako vjerojatno već imate provjereni recept po kojem pripremate tijesto za pizzu, mi donosimo jedan u nastavku.

20 g svježeg kvasca
300 g glatkog brašna
200 ml tople vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja

U malo tople vode umiješajte razlomljeni kvasac i šećer te ostavite na toplom mjestu par minuta da ‘reagira’. U brašno ubacite žličicu soli, u sredini napravite mjesto za kvasac te zajedno s uljem i dodavanjem tople vode umijesite tijesto. Sami ćete vidjeti kad je dosta vode, a ako ste malo pretjerali dodajte mrvicu brašna. Ostavite da se diže na toplom mjestu.

Kad se tijesto udvostručilo, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veličine koje su vam potrebne. Nakon što dodate nadjev, pecite 10-15 minuta na 250 stupnjeva, ovisno o pećnici. Nekoliko ideja za nadjev imamo ovdje.

Međunarodni dan pizze

Pizza kruh

Pizza kruh je idealna zamjena za pizzu, a sve što vam treba jesu osnovni sastojci za pizzu – rajčica, sir i origano te običan, svakodnevni kruh. Upalite pećnicu i zagrijte ju na najjačoj temperaturi. Dok se pećnica grije narežite šnite kruha te po njima naslažite osnovne pizza sastojke, a slobodno im dodajte još gljive, omiljenu kobasicu ili salamu.

Pizza od palente

(kalup od torte – 26 cm)

110 g instant palente
4 žlice parmezana
1 žličica soli
1 žlica maslaca
330 ml vode

Kalup za torte obložite papirom za pečenje (dovoljno je samo dno). Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

Skuhajte palentu u 330 ml vode, odmah na početku dodajte sol, parmezan i maslac. Konstatno miješajte, neće vam trebati duže od 3-4 minute. Zatim je prebacite u kalup i ostavite da se skroz ohladi. Nemojte preskakati ovaj korak! Dok se palenta hladi, pripremite ostale sastojke. Kada se palenta ohladila posložite sastojke i stavite u pećnicu dodatnih 15 minuta – a cijeli recept i sve sastojke pronađite u ovom receptu naše Kuživancije.

Pizza od palente

Cookie pizza

Uzmite bilo koji recept za kekse i pomnožite količine sastojaka kako biste dobili dovoljno tijesta, popularnog cookie dougha za razvući tijesto u promjeru cca 28cm. Ispecite veliki keks, a kada je pečen na njega posložite sastojke koji bi asocirali na izgled pizze… Od raznih bombona, keksa (Oreo nam instantno pada na pamet!), krema, Nutelle, štapića raznih… Izgledom i serviranjem steći ćete dojam pizze i dobiti super desert. Ambiciozni mogu pokušati rekreirati i ovu sladolednu pizzu.

A post shared by FazBakes (@fazbakes) on

Foto: Instagram, Edita ŠimićToa HeftibaKristina BratkoMichał Kubalczyk/Unsplash

Učitati još
Zatvori