Ovo su najbolje dijete za 2021. godinu prema ocjenama stručnjaka

Ovo su najbolje dijete za 2021. godinu
prema ocjenama stručnjaka

Svake godine u siječnju US News & World Report objavljuje listu najboljih dijeta, rangiranih od strane stručnjaka i podijeljenih u nekoliko kategorija. Nutricionisti, prehrambeni savjetnici i liječnici poredali su po kvaliteti 39 najboljih i najgorih dijeta za 2021. godinu, a mediteranska se četvrtu godinu zaredom našla na samom vrhu.

Ove je godine lista proširena s 4 nove dijete – GASP, AIP, noom i modificiranom keto dijetom. I dok su se GASP (Gut and Psychology Syndrome Diet), AIP (Autoimmune Protocol Diet) i modificirana keto dijeta našle pri dnu ljestvice, noom dijeta zauzela je visoko 12. mjesto. Provođenje ove dijete olakšava noom aplikacija u koju upisujete svoju tjelesnu masu, aktivnost i sve što ste pojeli. Cilj dijete je pojačati svijest o tome što i koliko jedete te promijeniti svoje navike kako bi se postigao i održao gubitak na tjelesnoj masi.

Najbolje dijete za 2021. godinu

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je, kao što smo naveli, najbolja dijeta na ovoj listi, a prvo mjesto zauzela je i u mnogim drugim kategorijama – najjednostavnija je za pridržavanje, najbolja u kategoriji zdrave prehrane, najbolja za prevenciju i liječenje dijabetesa, najbolja za zdravlje srca te najbolja dijeta bazirana na hrani biljnog podrijetla.

Mediteranska prehrana fokusirana je na maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-3 masnim kiselinama, voće i povrće, orašaste plodove, proteine poput ribe i piletine, mediteranske začine i drugu zdravu hranu. Radi se o prehrani s malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti. Iako se ponešto razlikuje po različitim grupama mediteranskih zemalja, princip ostaje isti. Bogatom i raznovrsnom mediteranskom dijetom zadovoljene su sve potrebe organizma za energijom i nutrijentima. Prednost ovakvog načina prehrane je u tome što ne isključuje nijednu skupinu hrane zbog čega je jednostavna za pridržavanje.

DASH dijeta

DASH dijeta, što je skraćenica od Dietary Approaches to Stop Hypertension, smjestila se na drugo mjesto najboljih dijeta za 2021. godinu. Glavna prednost joj je prevencija hipertenzije, čime pozitivno djeluje na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava. Slično kao mediteranska, DASH dijeta fokurisana je na konzumaciju puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti i proteina, a smanjen je unos prerađene hrane i soli. Radi se o uravnoteženoj prehrani koju je moguće dugoročno slijediti.

Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanska dijeta s DASH dijetom dijeli drugo mjesto, a radi se o uglavnom vegetarijanskom načinu prehrane s povremenom konzumacijom mesa. Cilj je jesti više hrane biljnog podrijetla, a manje mesa, kako bi smanjili tjelesnu masu, zbog čega je upravo ova dijeta proglašena najboljom u katergoriji dijeta za gubitak tjelesne mase. Fleksitarijanska dijeta je dobra za cjelokupno zdravstveno stanje, smanjenje bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Prednost joj je što je fleksibina pa možete pripremati mnoštvo ukusnih recepata.

Najgore dijete za 2021. godinu

Kao najgora dijeta i ove je godine proglašena Dukan dijeta, a nešto bolje ocjenjena je Keto dijeta. Obje su vrlo restriktivne pa iako na početku mogu rezultirati gubitkom kilograma, dugoročno nisu efikasne i u konačnici dobre za zdravlje. Dukan dijeta se temelji na povećanom unosu proteina i smanjenom unosu ugljikohidrata, dok su kod keto dijete masti glavni izvor energije.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori