U Rijeci je otvoren Marsecchia Coffee Shop, prvo mjesto sa single origin specialty kavom u gradu
U Rijeci je otvoren Marsecchia Coffee Shop, prvo mjesto sa single origin specialty kavom u gradu

U Rijeci je otvoren Marsecchia Coffee Shop, prvo mjesto sa single origin specialty kavom u gradu

Nekoliko godina nakon Zagreba, Splita, Rovinja, Zadra, Dubrovnika i Hvara, i Rijeka je dobila svoj prvi coffee shop! U Rijeci do nedavno nije bilo moguće pronaći mjesto koje nudi single origin specialty kavu, a na naše veliko veselje od sada više nije tako. Na adresi Šime Ljubića 4a otvoren je Marsecchia Coffee Shop, a vlasnik i barista Luka Panović u razgovoru nam je otkrio sve detalje o svojoj maloj oazi kave. Saznali smo koje sve kave tamo možete popiti, kako su Riječani reagirali na drugačiju kavu, ali i što je osim kave u ponudi.

Marsecchia Coffee Shop

  • Rijeka je napokon dobila svoj prvi specialty coffee shop. Što obožavatelje specialty kava kod vas sve očekuje? Koje su kave u ponudi?

I mi smo jedva dočekali! 😀 Marsecchija je otvorena prvenstveno zbog ogromne ljubavi prema specialty kavi, ali i zbog velike želje da tu ljubav prenesemo na druge. Kako bi taj process bio što lakši, krenuli smo jednostavno, s probranom ponudom.

Trenutno nudimo dvije kave pržionice Lively Roasters, obje iz regije Tarrazu u Costa Rici – jedna s farme Coopedota, druga s farme La Loma. Onima koji još nisu upoznati sa specialty kavama svakako preporučamo da krenu s Coopedotom; balansiranom, svježom, sirupastom i slatkom. La Loma spada među 90+ kave, odnosno kave koje su ocjenjene sa više od 90 bodova na ljestvici kvalitete Specialty Coffee Association-a (SCA) te se smatraju najboljim kavama dostupnima na tržištu – njih poslužujemo isključivo kao double shot espresso. Dakako, već planiranimo i suradnje s odabranim stranim proizvođačima kojima se jako veselimo!

Od načina pripreme istaknuli bismo V60 i AeroPress koji su većini naših posjetitelja potpuna novost pa, naravno, baš zato u tome najviše uživamo.

Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
  • Kako su Riječani za sada prihvatili specialty kavu, kakav je feedback nakon prvih nekoliko tjedana rada?

Možemo s velikim zadovoljstvom reći da nam se prema rezultatima i povratnim informacijama čini kako je Rijeka bila apsolutno spremna za nas! Prvi gosti bili su naravno oni koji su već upoznati sa specialty kavom te brojni strani posjetitelji koji su navikli na specialty coffee shop-ove u svojim gradovima. Ubrzo za njima uslijedili su i oni koji jednostavno vole kavu i žele popiti najbolju šalicu koju mogu – mi im se trudimo ispuniti tu želju!

Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
  • Kako kod vas izgleda proces upoznavanja ljudi sa specialty kavom, posebice onih koji se nikada nisu imali prilike susresti s takvom kavom?

Krećemo od onoga što gost već zna, a to je kakvu kavu pije inače. Ne volimo raditi velike skokove te pokušavati forsirati nešto na što ni gost ni nepca nisu spremni. Ako inače pijete cappuccino sa šećerom, preporučit ćemo vam da popijete cappuccino, ali ćemo vas zamoliti da prvih par gutljaja ipak budu bez šećera. Ako pijete macchiato s hladnim mlijekom, zamolit ćemo vas da ovaj put to bude s toplim mlijekom. Ključ je u znanju, ali i strpljenju. Teško je promijeniti navike koje su stvarane desetljećima, ali za sada možemo reći da su mnogi spremni na to.

Zapravo, najveća prilagodba je vrijeme pripreme. Specialty kava nije nešto što se požuruje. Priprema klasičnih narudžbi poput espressa, macchiata i cappuccina malo je duža, no V60 i AeroPress su manualne metode pripreme kave koje zahtjevaju preciznost i vrijeme. Naravno, uvijek goste upozorimo, ako vam se baš žuri, bolje odabrati klasiku.

Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
  • Odakle kod vas ljubav prema kavi? Gdje ste probali prvu specialty kavu i kako je izgledao vaš profesionalni put do Marsecchie?

Ugostiteljstvo je obiteljski posao, ali kava je moj svijet. Od trinaeste godine učim se struci, odnošenju prema gostima, poslovnoj strani priče. I oduvijek je to bilo nešto što sam vidio kao svoj put, no ona prava strast i jasan cilj pojavili su se s prvom šalicom single origin specialty kave. Sjećam je se još uvijek potpuno jasno – Ethiopia, s aromom jagode.

Ideja se rodila odmah, a realizacija je bila dugotrajan proces. Sada mi je drago što je sve išlo putem kojim je išlo. Dalo mi je vremena da zbilja učim, da postanem prvi pobjednik profesionalnog natjecanja barista u Hrvatskoj, da razvijem poznanstva s ljudima koji jednako vole ovaj svijet i imaju jednaku želju za širenjem znanja… Klišej, ali zbilja se sve događa s razlogom.

Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
  • Odakle ideja za ime?

Ulica u kojoj se coffee shop nalazi sada se zove Šime Ljubića i to je ulica u kojoj sam rođen i odrastao. A nekada je bila Via della Marsecchia. Posveta gradu i mom odrastanju, činilo se prikladno.

  • Što osim kave nudite gostima?

U ponudi se vodimo idejom specialty kava, specialty sve. 😀 Imamo probranu ponudu čajeva, gaziranih pića te vina i žestokih pića, koje rotiramo svakih nekoliko mjeseci. Upoznate se, probate i onda vas upoznamo s nečim drugim. Želimo u sve utkati ono uzbuđenje koje osjećamo kada otkrivamo nove kave. Biodinamička vina su još jedna velika strast pa ako niste nikad probali, čekamo vas!

Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop
Marsecchia coffee shop

Radno vrijeme Marsecchie je pon-pet od 7 do 17 sati te sub od 7 do 14 sati.

Foto: Marko Paradžik

Učitati još
Zatvori