Ako postoji kolač koji spaja nostalgiju, toplinu i raskoš – to je Marlenka. Ova legendarna torta, nastala iz armenske tradicije, osvojila je srca diljem Europe svojim slojevima medenih kora i bogatom kremom od kondenziranog mlijeka. Karakterističan miris meda, orašastih plodova i karamelaste kreme čini ju neodoljivom poslasticom koja kao da grije dušu svakim zalogajem. No, nova generacija slastica voli klasike u modernijem izdanju – pa tako sada imamo i Marlenka tart, desert koji donosi sve što volimo kod originalne torte, ali u nešto jednostavnijem, svježijem i vizualno efektnijem obliku. Na ovaj predivan recept naišli smo na TikToku, kod kreatorice @hanasjournals, čiji nas je video doslovno hipnotizirao. Med, orašasti plodovi, mascarpone i bijela čokolada – kombinacija kojoj je teško odoljeti!
Marlenka tart
Količina: za kalup za tart promjera 28 cm
Vrijeme pripreme: oko 1,5 sat + hlađenje
Sastojci
Za koru:
- 
150 g maslaca
 - 
4 žlice meda (oko 80 g)
 - 
130 g šećera
 - 
1 jaje
 - 
1 žličica sode bikarbone
 - 
340 g glatkog brašna
 - 
70 g mljevenih oraha (možete zamijeniti bademima ili lješnjacima)
 
Za kremu:
- 
200 g mascarpone sira
 - 
70 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
 - 
Sok i korica pola naranče
 - 
1 žlica meda
 - 
50 g milerama (24% mliječne masti)
 
Za orahe u medenoj glazuri:
- 
100 g pečenih, sjeckanih oraha
 - 
2 žlice meda
 - 
1 žlica maslaca (oko 20 g)
 - 
2 žlice kondenziranog mlijeka
 - 
Prstohvat soli
 
Ganache od bijele čokolade i sira:
- 
200 g bijele čokolade
 - 
100 ml slatkog vrhnja
 - 
50 g mascarpone sira
 
Priprema
1. Kora:
U manjoj posudi na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med dok se sve lijepo ne poveže. Maknite s vatre i odmah umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti i posvijetliti. Dodajte jaje, zatim brašno i mljevene orahe, te miješajte dok ne dobijete meko, neljepljivo tijesto.
Tijesto utisnite u kalup za tart (s odvojivim dnom), poravnajte čašom i izbockajte vilicom. Pecite 15–20 minuta na 180°C, dok ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju.
Dok je još topla, ponovno pritisnite koru uz dno i rubove kalupa da se izravna. Ohladite, a zatim stavite u zamrzivač.
2. Krema:
U zdjeli lagano izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, med, sok i koricu naranče te mileram – samo da se povežu sastojci, bez predugog miksanja.
Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kore i vratite u zamrzivač dok pripremate orahe.
3. Orasi u medenoj glazuri:
U manjoj posudi otopite maslac i med, dodajte kondenzirano mlijeko, prstohvat soli i pečene sjeckane orahe. Kuhajte kratko, dok se sve ne obloži glazurom.
Kad se malo prohlade, rasporedite ih po kremi (možete i pomoću dresir vrećice ili žlicom). Tart vratite u zamrzivač na 30 minuta.
4. Ganache:
Zagrijte vrhnje gotovo do ključanja i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Ostavite pet minuta, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
Kad se malo ohladi, umiješajte mascarpone sobne temperature i lagano sjedinite. Ganache prelijte preko ohlađenog tarta i poravnajte.
Tart ostavite u hladnjaku preko noći da se svi slojevi savršeno spoje.
Savjet + alternativa
Ako nemate kalup za tart, možete napraviti Marlenka desert u čaši! Ispecite koru na plehu, zatim je izmrvite i slažite u slojevima s kremom i orasima u glazuri. Na kraju prelijte ganacheom. Za laganiju teksturu kreme, dodajte 150–200 ml umućenog vrhnja.
Foto: Instagram (@marlenka.official_hr)
