

Ako postoji kolač koji spaja nostalgiju, toplinu i raskoš – to je Marlenka. Ova legendarna torta, nastala iz armenske tradicije, osvojila je srca diljem Europe svojim slojevima medenih kora i bogatom kremom od kondenziranog mlijeka. Karakterističan miris meda, orašastih plodova i karamelaste kreme čini ju neodoljivom poslasticom koja kao da grije dušu svakim zalogajem. No, nova generacija slastica voli klasike u modernijem izdanju – pa tako sada imamo i Marlenka tart, desert koji donosi sve što volimo kod originalne torte, ali u nešto jednostavnijem, svježijem i vizualno efektnijem obliku. Na ovaj predivan recept naišli smo na TikToku, kod kreatorice @hanasjournals, čiji nas je video doslovno hipnotizirao. Med, orašasti plodovi, mascarpone i bijela čokolada – kombinacija kojoj je teško odoljeti!
Marlenka tart
Količina: za kalup za tart promjera 28 cm
Vrijeme pripreme: oko 1,5 sat + hlađenje
Sastojci
Za koru:
150 g maslaca
4 žlice meda (oko 80 g)
130 g šećera
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
340 g glatkog brašna
70 g mljevenih oraha (možete zamijeniti bademima ili lješnjacima)
Za kremu:
200 g mascarpone sira
70 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
Sok i korica pola naranče
1 žlica meda
50 g milerama (24% mliječne masti)
Za orahe u medenoj glazuri:
100 g pečenih, sjeckanih oraha
2 žlice meda
1 žlica maslaca (oko 20 g)
2 žlice kondenziranog mlijeka
Prstohvat soli
Ganache od bijele čokolade i sira:
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
50 g mascarpone sira
@hanasjournals 🍯 Marlenka tart sastojci za koru (kalup za tart s odvojivim dnom, promjera Ø 28 cm): 150 g maslaca 4 kašike meda (oko 80 g) 130 g šećera 1 jaje 1 kašičica sode bikarbone 340 g glatkog brašna 70 g mljevenih oraha (mogu i bademi ili lješnjaci) prstohvat soli krema 200g mascarpone sira 70g zaslađenog kondenzovanog mlijeka sok od pola narandže (i malo korice) 1 kašika meda 150 g milerama, 24% mliječne masti orasi u medenoj glazuri 100 g pečenih, sjeckanih oraha 2 kašike meda 1 kašika maslaca (oko 20 g) 2 kašike kondenzovanog mlijeka prstohvat soli ganache od bijele čokolade i sira 200 bijele cokolade 100ml mliječne pavlake/vrhnja (nezaslađenog) 50g mascarpone sira priprema: u dubljoj tavi na laganoj vatri zagrij maslac, šećer i med dok se sve ne otopi i poveže. makni s vatre, odmah umiješaj sodu bikarbonu (smjesa će se zapjeniti i posvijetliti). dodaj jaje i brzo promiješaj da se ne skuha. umiješaj brašno, mljevene orahe i so, postepeno, dok ne dobiješ meko, ali kompaktno i neljepljivo tijesto. ravnomjerno utisni u dno i rubove kalupa za tart promjera Ø 28 cm, poravnaj čašom i izbodi viljuškom. peci oko 15-20 min na 180°C (u zavisnosti od rerne) dok ne dobije duboku zlatno-smeđu boju (ne brini ako se malo napuše i deformiše, kada se ispeče, dok je još topla, ponovo ćeš utisnuti koru u kalup kao na videu). stavi u zamrzivač. za kremu pomiješaj mascarpone, kondenzovano mlijeko, med, sok i koricu narandže te mileram. lagano izmiksaj samo da se poveže, bez previše miješanja. sipaj na ohlađenu koru i poravnaj te pripremi orahe u medenoj glazuri. u šerpi otopi maslac i med, dodaj kondenzovano mlijeko, prstohvat soli i pečene sjeckane orahe. kratko prokuhaj na laganoj vatri, samo da se sve poveže i orasi oblože glazurom. ne treba previše kuhati jer će se zgusnuti kad se ohladi. ostavi da se prohladi. kad se orasi malo prohlade, prebaci smjesu u dresir vrećicu i istisni preko kreme u krugovima, od ruba prema sredini. ako nemaš vrećicu, može i kašikom, ili formiraj male kuglice rukama ako se masa dovoljno stegla. možeš i izostaviti orahe ako ne voliš, ali daju divnu teksturu i aromu. poravnaj orahe i kremu i stavi tart u zamrzivač oko pola sata da se sve fino stegne. za ganache ugrij pavlaku gotovo do ključanja, pa prelij preko sitno nasjeckane bijele čokolade. ostavi pet minuta da čokolada omekša, zatim promiješaj dok ne dobiješ glatku, sjajnu smjesu. kad se ganache prohladi do skoro sobne temperature, dodaj mascarpone koji je također sobne temperature i lagano promiješaj dok se ne poveže. prelij ganache preko zaleđene kreme i oraha, dekoriši po želji ostavi u frižideru da se ohladi preko noći.#marlenka #medovik #tarte #dessert #jednostavnirecepti
♬ So Easy (To Fall In Love) - Olivia Dean
Priprema
1. Kora:
U manjoj posudi na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med dok se sve lijepo ne poveže. Maknite s vatre i odmah umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti i posvijetliti. Dodajte jaje, zatim brašno i mljevene orahe, te miješajte dok ne dobijete meko, neljepljivo tijesto.
Tijesto utisnite u kalup za tart (s odvojivim dnom), poravnajte čašom i izbockajte vilicom. Pecite 15–20 minuta na 180°C, dok ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju.
Dok je još topla, ponovno pritisnite koru uz dno i rubove kalupa da se izravna. Ohladite, a zatim stavite u zamrzivač.
2. Krema:
U zdjeli lagano izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, med, sok i koricu naranče te mileram – samo da se povežu sastojci, bez predugog miksanja.
Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kore i vratite u zamrzivač dok pripremate orahe.
3. Orasi u medenoj glazuri:
U manjoj posudi otopite maslac i med, dodajte kondenzirano mlijeko, prstohvat soli i pečene sjeckane orahe. Kuhajte kratko, dok se sve ne obloži glazurom.
Kad se malo prohlade, rasporedite ih po kremi (možete i pomoću dresir vrećice ili žlicom). Tart vratite u zamrzivač na 30 minuta.
4. Ganache:
Zagrijte vrhnje gotovo do ključanja i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Ostavite pet minuta, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
Kad se malo ohladi, umiješajte mascarpone sobne temperature i lagano sjedinite. Ganache prelijte preko ohlađenog tarta i poravnajte.
Tart ostavite u hladnjaku preko noći da se svi slojevi savršeno spoje.
Savjet + alternativa
Ako nemate kalup za tart, možete napraviti Marlenka desert u čaši! Ispecite koru na plehu, zatim je izmrvite i slažite u slojevima s kremom i orasima u glazuri. Na kraju prelijte ganacheom. Za laganiju teksturu kreme, dodajte 150–200 ml umućenog vrhnja.
Foto: Instagram (@marlenka.official_hr)




