Zašto bi se plava riba svakog tjedna trebala naći na vašem tanjuru?
Zašto bi se plava riba svakog tjedna trebala naći na vašem tanjuru?

Zašto bi se plava riba svakog tjedna
trebala naći na vašem tanjuru?

Da nas pitate što bismo rado vidjeli na svom tanjuru svaki tjedan, odgovor bi vjerojatno glasio ukusnu, nutritivno bogatu hranu koja se brzo i lako priprema, a ima pristupačnu cijenu. Jedna od takvih namirnica je svakako riba. I to ne bilo kakva, nego ono koja dolazi iz održivog ribarstva, a upravo je takva Mardešić srdela koja je osvojila naša nepca.

Preporuke za uravnoteženu prehranu uključuju najmanje dva obroka ribe tjedno. To je ponekad u modernom načinu života teško izvedivo. Tu nam u pomoć priskače konzervirana Mardešić srdela. Ona, osim što pogoduje zdravlju, ima pristupačnu cijenu, a brzo ju je i lako uključiti u obiteljske obroke.

Mardešić

Srdela s tradicijom

Kao vrijedan izvor nutrijenata, riba je iznimno popularna hrana. Hrvati imaju dugu tradiciju konzerviranja jadranske ribe i njezine konzumacije. Kako bismo i u budućnosti mogli imati pristupačnu i održivu opskrbu ribom, važno je da ribari i proizvođači konzervirane ribe vode računa o održivosti i omogućavaju uvjete u kojima se riblji fond obnavlja.

Na Dugom je otoku ribolov tisućljetni način života koji se unutar obitelji prenosio s generacije na generaciju. Mardešićeva srdela je ulov baš tih lokalnih ribara. Konzervira se lokalno i na kraju stiže na police lokalnih trgovina. Sve ovo pomaže da cijene Mardešićeve jadranske srdele budu pristupačne, kvaliteta visoka, a ugljični otisak jako nizak.

Mardešić
mardešić

Mardešić srdele i održivo ribarstvo

U Mardešiću se posebna pažnja pridaje održivosti ribolova i odgovornom upravljanju resursima. Svrha toga je očuvanje ribljeg fonda, posebno srdele, kako bi morski život bujao. Mardešić, ali i ostale tvornice konzervirane ribe na našoj obali, tako imaju budućnost. Sustavna sljedivost, odnosno mogućnost praćenja srdele kroz sve faze, od održivog izlova pa sve do proizvodnje i distribucije, ovjenčala je Mardešić certifikatom održivog ribarstva koji dodjeljuje neovisno tijelo “Bureau Veritas”. Kako bi se utvrdilo da i dalje udovoljavamo traženim kriterijima, svake se godine provodi revizija.

Najveća pažnja u poslovanju tvrtke Mardešić pridaje se svježini i porijeklu ribe za pripremu, te kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti gotovih proizvoda. Proizvodi tvrtke Mardešić d.o.o. posjeduju HACCP certifikat, IFS certifikat, te BIO certifikat za liniju proizvoda ekološkog podrijetla.

mardešić

Mardešić srdele i tradicija ljubavi prema moru

Mardešić je jedan je od najdugovječnijih hrvatskih prerađivača ribe. Tvornica je osnovana još davne 1905. godine u mjestu Sali na Dugom otoku. U Mardešiću se prerađuje riba iz mora oko Dugog otoka u čijoj su blizini Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica.

Prerada ribe započinje u najkraćem mogućem roku od ulova. Zbog povjerenja koje se gradilo godinama, Mardešić od ribara dobiva i odabire najbolju moguću ribu iz dnevnog ulova. Tako ima potpunu kontrolu procesa prerade od odabira do završnog pakiranja.

mardešić
mardešić

Zdrava hrana je kvalitetna, brza i fina

Riba, a pogotovo plava, zdrav je i ukusan izvor dragocjenih hranjivih tvari pa su mnogi od nas navikli svakoga tjedna imati ribu na meniju. A za one koji će tek postati veliki ljubitelji ribljih specijaliteta, najjednostavniji način za povećanje konzumacije plave ribe je konzervirana srdela. Prirodno bogata proteinima i kalcijem i iznimno hranjiva, s visokom razinom omega 3, vitamina D, vitamina B12, srdela blagotvorno djeluje na naše zdravlje.

Mardešić srdela se, naravno, može jesti sama. Ipak, izvrsna je i kao sastojak za brzu i jednostavnu pripremu jela. Riba je mekana i kompaktna, dolazi u više različitih kombinacija ulja, soka, začina i povrća pa nudi puno mogućnosti za kreativno sljubljivanje okusa. Takvi su obroci brzi i zdravi, a osvajaju jedinstvenim aromama, izgledom i kvalitetom. Kako biste zagolicali maštu i nepce, provjerite Mardešićeve recepte za kreativna i brza jela od srdela iz konzerve.

Ukusnu i zdravu Mardešić srdelu po promotivnim cijenama potražite u Lidlu sve do kraja studenog.

mardešić
mardešić
mardešić

FOTO: PR

Učitati još
Zatvori