Da nas pitate što bismo rado vidjeli na svom tanjuru svaki tjedan, odgovor bi vjerojatno glasio ukusnu, nutritivno bogatu hranu koja se brzo i lako priprema, a ima pristupačnu cijenu. Jedna od takvih namirnica je svakako riba. I to ne bilo kakva, nego ono koja dolazi iz održivog ribarstva, a upravo je takva Mardešić srdela koja je osvojila naša nepca.
Preporuke za uravnoteženu prehranu uključuju najmanje dva obroka ribe tjedno. To je ponekad u modernom načinu života teško izvedivo. Tu nam u pomoć priskače konzervirana Mardešić srdela. Ona, osim što pogoduje zdravlju, ima pristupačnu cijenu, a brzo ju je i lako uključiti u obiteljske obroke.
Srdela s tradicijom
Kao vrijedan izvor nutrijenata, riba je iznimno popularna hrana. Hrvati imaju dugu tradiciju konzerviranja jadranske ribe i njezine konzumacije. Kako bismo i u budućnosti mogli imati pristupačnu i održivu opskrbu ribom, važno je da ribari i proizvođači konzervirane ribe vode računa o održivosti i omogućavaju uvjete u kojima se riblji fond obnavlja.
Na Dugom je otoku ribolov tisućljetni način života koji se unutar obitelji prenosio s generacije na generaciju. Mardešićeva srdela je ulov baš tih lokalnih ribara. Konzervira se lokalno i na kraju stiže na police lokalnih trgovina. Sve ovo pomaže da cijene Mardešićeve jadranske srdele budu pristupačne, kvaliteta visoka, a ugljični otisak jako nizak.
Mardešić srdele i održivo ribarstvo
U Mardešiću se posebna pažnja pridaje održivosti ribolova i odgovornom upravljanju resursima. Svrha toga je očuvanje ribljeg fonda, posebno srdele, kako bi morski život bujao. Mardešić, ali i ostale tvornice konzervirane ribe na našoj obali, tako imaju budućnost. Sustavna sljedivost, odnosno mogućnost praćenja srdele kroz sve faze, od održivog izlova pa sve do proizvodnje i distribucije, ovjenčala je Mardešić certifikatom održivog ribarstva koji dodjeljuje neovisno tijelo “Bureau Veritas”. Kako bi se utvrdilo da i dalje udovoljavamo traženim kriterijima, svake se godine provodi revizija.
Najveća pažnja u poslovanju tvrtke Mardešić pridaje se svježini i porijeklu ribe za pripremu, te kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti gotovih proizvoda. Proizvodi tvrtke Mardešić d.o.o. posjeduju HACCP certifikat, IFS certifikat, te BIO certifikat za liniju proizvoda ekološkog podrijetla.
Mardešić srdele i tradicija ljubavi prema moru
Mardešić je jedan je od najdugovječnijih hrvatskih prerađivača ribe. Tvornica je osnovana još davne 1905. godine u mjestu Sali na Dugom otoku. U Mardešiću se prerađuje riba iz mora oko Dugog otoka u čijoj su blizini Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica.
Prerada ribe započinje u najkraćem mogućem roku od ulova. Zbog povjerenja koje se gradilo godinama, Mardešić od ribara dobiva i odabire najbolju moguću ribu iz dnevnog ulova. Tako ima potpunu kontrolu procesa prerade od odabira do završnog pakiranja.
Zdrava hrana je kvalitetna, brza i fina
Riba, a pogotovo plava, zdrav je i ukusan izvor dragocjenih hranjivih tvari pa su mnogi od nas navikli svakoga tjedna imati ribu na meniju. A za one koji će tek postati veliki ljubitelji ribljih specijaliteta, najjednostavniji način za povećanje konzumacije plave ribe je konzervirana srdela. Prirodno bogata proteinima i kalcijem i iznimno hranjiva, s visokom razinom omega 3, vitamina D, vitamina B12, srdela blagotvorno djeluje na naše zdravlje.
Mardešić srdela se, naravno, može jesti sama. Ipak, izvrsna je i kao sastojak za brzu i jednostavnu pripremu jela. Riba je mekana i kompaktna, dolazi u više različitih kombinacija ulja, soka, začina i povrća pa nudi puno mogućnosti za kreativno sljubljivanje okusa. Takvi su obroci brzi i zdravi, a osvajaju jedinstvenim aromama, izgledom i kvalitetom. Kako biste zagolicali maštu i nepce, provjerite Mardešićeve recepte za kreativna i brza jela od srdela iz konzerve.
Ukusnu i zdravu Mardešić srdelu po promotivnim cijenama potražite u Lidlu sve do kraja studenog.
FOTO: PR