Njegov chorizo burek je postao hit: Meksikanac Manu u svojim jelima spaja meksičke i balkanske okuse
Njegov chorizo burek je postao hit: Meksikanac Manu u svojim jelima spaja meksičke i balkanske okuse

Njegov chorizo burek je postao hit: Meksikanac Manu u svojim jelima spaja meksičke i balkanske okuse

Hrana je jedan od najljepših načina na koji upoznajemo nove kulture. Kroz mirise i okuse otkrivamo priče, tradicije i emocije koje nas povezuju, bez obzira odakle dolazimo. Kad je riječ o zaljubljenicima u gastronomiju na društvenim mrežama, rijetko naiđemo na pojedince koji spajaju dvije toliko različite kulture kao što su meksička i balkanska. Upravo to radi Manu Villalobos, meksički food content kreator sa stalnom adresom u Beču, čiji su recepti i priča sve popularniji i u Hrvatskoj.

Meksiko, Austrija i Hrvatska

Manu je rođen u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua. Odrastao je u obitelji u kojoj se uvijek dobro jelo. Mama je kuhala, tata otkrivao nove restorane, a Manu je sve to upijao. Kasnije je živio u Mexico Cityju i Puebli, a 2021. se preselio u Beč. Tamo je prvi put osjetio koliko mu nedostaju okusi doma. Počeo je kuhati tradicionalna meksička jela kako bi i daleko od doma uspio uživati u omiljenim okusima. Meksičke proizvode i njihove zamjene Manu pronalazi u raznim specijaliziranim  trgovinama.

No, kakve veze Manu ima s Hrvatskom? Redovito je posjećuje ljeti. Oduševljava ga obala, priroda i poprilično smo sigurni, domaća kuhinja. Ljubav prema balkanskoj hrani dovela ga je do eksperimentiranja i zanimljivih rezultata. Naime, osmislio je recept za chorizo burek koji je na Instagramu doživio velik uspjeh.

Popularan je i njegov “burger” koji je nazvao “Torta Balkana”, u kojoj spaja lepinju, ajvar, ćevape i homemade ukiseljeno povrće. Ovog je ljeta posjetio i Istru, a na farmi Kumparička s lokalnim je sastojcima pripremao meksičku birriu. Upravo su ti recepti privukli pažnju publike jer zabavno spajaju dvije kulture.

Kad ga pitate koje mu je jelo omiljeno, teško će se odlučiti. Ipak, meksičke delicije red pozole i tacos al pastor imaju posebno mjesto na njegovom stolu. Otkako je otkrio Hrvatsku, u njegove kreacije sve češće ulaze i domaći sastojci. Kod njega ćete jednako lako pronaći recept za tradicionalni pozole, ali i reinterpretaciju balkanskog klasika.

Učitati još
Zatvori