mali Chef: Njoki od batata s domaćim vrhnjem za kuhanje od badema

mali Chef: Njoki od batata s domaćim
vrhnjem za kuhanje od badema

IMG_4580-01

Njoki od batata s vrhnjem od badema

Bez obzira jesu li posluženi za brzinski ručak, opuštenu večeru ili neku svečanu priliku, njoki uvijek prizivaju osjećaj tradicije, skromnosti i poniznosti. Za izradu njoka potrebne su strpljive ruke, a rezultat su baršunasti, meki jastučići koji se u sekundi prilagode bilo kojem umaku. Izrada njoka, posebno u ovim zimskim danima, fenomenalna je meditativna vježba. Zato pustite svojim rukama da rade, a umu da luta.

Još se uvijek sjećam svojih kulinarskih početaka u osnovnoškolskim danima i prvog jela koje sam pripremila. Bili su to kupovni njoki u umaku od vrhnja za kuhanje. S vremenom kako su okusni pupoljci sazrijevali, a znanje o kvaliteti namirnica je raslo, kupovne inačice omiljenih jela postale su pase. No kako se prve ljubavi teško zaboravljaju, njoki u bijelom umaku strpljivo su čekali na svoj veliki povratak. Tako su u suradnji s Malim placom i nastali njoki od batata u bijelom umaku od badema. Ovi slatki mali narančasti jastuci posluženi sa svilenkastim vrhnjem od badema jednostavno su savršeni. Blagi orašast okus blanširanih badema pruža savršenu protutežu slatkoći batata.

IMG_4590-01

Njoki uživaju toliku popularnost da ih trattorie u Rimu poslužuju svaki četvrtak, dok Argentina i Urugvaj svakog 29. u mjesecu slave Dia de Noquis.

SASTOJCI ZA 4 DO 6 SERVIRANJA:
400 g batata (SD projekt)
400 g krumpira
400 g oštrog brašna
2 manja jaja (OPG Marjanović)
dobar prstohvat soli
1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića
1/2 šalice badema (OPG Džaja)
vode po potrebi
sol, papar i začini po želji

IMG_4592-01

PRIPREMA NJOKA:
1.Batat i krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite svaki zasebno kuhati u posoljenu vodu dok ne postanu mekani. Krumpir i batat ocijedite u cjedilu.
2.Dobro ocijeđeni krumpir i batat usitnite s gnječilom za krumpir ili u blenderu. Ohladite 10-ak minuta prije dodavanja ostalih sastojaka.
3.U velikoj posudi pomiješajte pire od krumpira i batata, sol, jaja i brašno. Rukama zamijesite tijesto.
4.Dobiveno tijesto podijelite na 6 jednakih komada. Svaki komad razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u oblik tanke kobasice. Razvaljano tijesto režite na jastučiće veličine 1,5 do 2 cm. Pobrašnite njoke kako bi spriječili da se zalijepe na radnu površinu.
5.Njoke stavite u veliki lonac s kipućom slanom vodom. Gotovi su čim isplivaju na površinu.

Napomena: vegani umjesto jaja u smjesu za njoke mogu staviti malo maslinovog ulja. Rezultat su jednako fini njoki.

IMG_4631-01

PRIPREMA VRHNJA OD BADEMA:
1.Bademe stavite u lonac s kipućom vodom i kuhajte ih oko tri minute. Procijedite ih i prstima odvojite kožicu.
2.Blanširane bademe stavite u blender s malo vode i usitnite. Vodu dodajte pomalo sve dok ne dobijete koegzistenciju kupovnog vrhnja za kuhanje. Dobiveno vrhnje zagrijte i začinite po želji. Gotovi umak prelijte preko njoka.

IMG_4757-01

Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac

Učitati još
Zatvori