Journal.hr
Mak rolice

Za sve ljubitelje maka donosimo recept za nešto drukčiju makovnjaču

Makovnjača, poznata po svojoj bogatoj povijesti i ukusnoj kombinaciji sočnog tijesta i punjenja, predstavlja klasiku među slasticama. Ova tradicionalna poslastica često se povezuje s blagdanima i obiteljskim okupljanjima. Ako ste ljubitelj maka, zašto ne biste isprobali nešto drukčiji verziju makovnjače?

Recept smo pronašli kod food blogerice Tatijane Bogojević koja je napravila križanac cimet rolica i makovnjače. Ova jedinstvena verzija predstavlja osvježavajući pogled na tradicionalni recept. Kroz igru oblika, tekstura i okusa, mak rolice pravo su umjetničko djelo u svijetu slatkih užitaka. Evo recepta…

Mak rolice

Tijesto:

  • 300 ml toplog mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca
  • 4 žličice šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • prstohvat soli

Kada sve to zamijestite, dodajte još 125 g omekšalog maslaca i mijesite tijesto dok se lijepo ne sjedini. Ostavite da naraste.

Za mak nadjev:

  • 600 g mljevenog maka
  • 250 g šećera
  • 2 vanilija šećera

Sve sastojke sjedinite i prelijte s 250 ml vrelog mlijeka.

Naraslo tijesto staviti na radnu površinu, razvući i premazati makom. Urolati pa podijeliti na 12 dijelova. Koristiti konac da razdvojite rolice. Poredajte u lim za pečenje koji ste premazali maslacem i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Tople ih možete premazati s malo otopljenog maslaca i meda.

Na kraju sjedinite:

  • 50 g šećera
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 170 g krem sira

Umutiti pjenasto maslac i šećer pa dodati sir i premazati rolice.

Foto: iStock i Instagram (bez_praha_roga_jednoroga)