Lucija Bilandžić: 5 pitanja za chefa Sebastiana Franka

Lucija Bilandžić: 5 pitanja za
chefa Sebastiana Franka

Sebastian Frank

Sebastian Frank

Šibenik će ovog mjeseca biti domaćin nekim od najpoznatijih svjetskih chefova koji u grad dolaze povodom najvećeg gastro događanja ovog proljeća. Chefs’ Stage je internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva koji povezuje hrvatske i strane sudionike gastronomske scene, gdje će se u kreativnoj atmosferi poticati iskrena razmjena znanja i iskustava, problematizirati trenutna situacija u gastronomiji, ugostiteljstvu i turizmu te kreirati novi regionalni gastronomski okvir.

Nakon pet pitanja za Anu Roš, ambasadoricu projekta i zatim Juliju Jaksic, slavnu cheficu hrvatskih korijena, došao je red na Sebastiana Franka.

Sebastian-Frank-1

Tko je chef Sebastian Frank?

Sebastian Frank, ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice, dolazi iz Berlina, točnije cijenjenog restorana Horváth. Prvu zvjezdicu zaradio je u roku godine dana rada na poziciji glavnog chefa restorana, a druga je uslijedila 2015. godine. Madrid Fusion ga je proglasio najboljim chefom 2018. godine, a sva će svoja bogata znanja demonstrirati na gala večeri u šibenskom Pelegriniju zajedno s Anom Roš i Lukom Koširom.

Chefs’ Stage je objavio svoj cijeli program koji možete pogledati ovdje te odmah osigurati svoju ulaznicu.

Restoran Horvath

Restoran Horváth

1. Što nam možete reći o berlinskoj gastronomskoj sceni?

Gastronomska scena je vrlo različita. Od skupog do jeftinog, od turske do kineske kuhinje, ima za svakoga ponešto. Sviđa mi se što u Berlinu nije bitno odakle si i što si radio prije – ako imaš dobru i originalnu ideju, to će funkcionirati u Berlinu.

2. Nedavno ste s kolegama izdali Manifest nove berlinske kuhinje. O čemu on govori?

Naš Manifest govori o poljoprivrednicima/uzgajivačima i njihovim proizvodima. Želimo ljudima pokazati njihovu vrijednost i što sve mogu napraviti s njihovim proizvodima. Ideja je promijeniti svijest ljudi i odmaknuti ih od jeftinog mesa i općenito namirnica loše kvalitete.

3. Znamo da ste aktivni oko pitanja malih proizvođača. Nedavno ste bili i na prosvjedu podrške malim proizvođačima?

Da!! Važno je biti u kontaktu s malim proizviđačima i kupovati njihove proizvode kako bi ta grana ojačali. Od toga svi imaju koristi – i restorani i proizvođači.

4. Jeste li ste očekivali nagradu za najboljeg europskog chefa 2018 koja Vam je dodijeljena na Madrid Fusionu?

Ne, definitivno ne!!! To je veliko iznenađenje za mali restoran poput našeg!!

5. Ovo Vam je prvi posjet Hrvatskoj?

Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj. Zaista ne znam ništa o vašoj gastronomskoj sceni, ali rekao bih da su hrvatska tipična jela svježa riba i školjke. Sretni ste jer imate more!

Sebastian-Frank-2

Grad Šibenik je suorganizator kongresa Chefs’ Stage. Tvrđave Kulture Šibenik partner su kongresa Chefs’ Stage.

chefs-stage-logo

Sebastian-Frank-6

Učitati još
Zatvori